Македонија ке гради нуклеарка со Бугарија

• Креатор на темата Креатор на темата ВМРО
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Македонија треба да учествува во изградбата на нуклеарната централа во Бугарија?

• Да

Гласови: 18 50,0%
  • Не

Гласови: 18 50,0%

• Вкупно гласачи
    36
Јас сум против се „нуклеарно”, безразлика каде е, што е, и со кого е градено.

Така да, гласам НЕ.

Ova e dobra ponuda i dobro e sto bugarceta se osvestija i se svrija kon sosedite. Inaku ova od strana na bugarcetata e ponudeno odkako EU gi prisili da ja zatvorat Kozloduj najgolemata nuklerana centrala na balkanot pred vreme 10 godini, a se predviduvase deka so dodatni vlozuvanja Kozloduj moze da raboti uste 20 gdini. Otkako bugarcetata go potpisaa toj dogovor i stanaa svesni deka edna Nuklearka kako sto e belane e nevozmozno oni da ja izgradat Francuzite im ponudija da ja izgradat Belane so sto posle toa mesto bugarija da prodava struja toa ke go pravi Francija. No Bugarive ne se tolku naivni, se svtija kaj sosedite i mesto zapadna evropa da ni prodava struja toa ke go napravime sami. Treba da videme kako ke reagira Francija na ovaa mudra odluka na Bugarite.
Sepak ova e prekrasno dokolku se izgradie edna regionalna nuklearka kakva sto se planira da bide Belane.

Ke go strelaat ili ke go obesat Pande Lazarov dokolku im dade 400 miljoni moi a i vashi pari na Bugarite.Moronot planira da gi ispere tie pari zatoa shto so taa investicija imam spremen proekt za pocetok na izgradba na Makedonska nuklearka Nukleus 3x3 koja ke dava duplo struja od Bukarskata a ke si bide i nasha Makedonska.Albancite i Grcite se veke spremni da investiraat vo proektot na Nukleus 3x3 no potrebni se 200 miljoni evra za zapocnuvanje na gradbata.
Zatoa e vreme Pande da go "lapne matnata" shto gi lapnuva site koj mnogu se kurcat so nashi pari.

а јас ќе те стрелам тебе и секој шо сака да прај нуклеарки во МК

или преведено, ќе ги лапни матната тие шо се курчат со НАША земја...

иначе ејсид кажа убо, не поштујем нуклеарки макар и на марс да се...

а ако некој си абеце се надева на некаква провизија или фотеља како „благодарност„ за протуркување тавки идеи ко нуклеарки...

јеби га брат, читај ја првата реченица, па думај...

и не сум само јас шо така мисли :wink:

Nuclear Energy is cleaner for the environment and regenerative.

Serdarot напиша:
а јас ќе те стрелам тебе и секој шо сака да прај нуклеарки во МК

или преведено, ќе ги лапни матната тие шо се курчат со НАША земја...

иначе ејсид кажа убо, не поштујем нуклеарки макар и на марс да се...

а ако некој си абеце се надева на некаква провизија или фотеља како „благодарност„ за протуркување тавки идеи ко нуклеарки...

јеби га брат, читај ја првата реченица, па думај...

и не сум само јас шо така мисли :wink:

Eve shto mu odgovoriv na eden "tvoj prijatel" vo odnos na slicnava tema a odgovorot e prikladen i za tebe serdare:

Se gleda deka ne ja poznavash dobro Makedonija.Vo Makedonija pokraj Vardar ima i drugi reki kako na primer rekata Crna Reka koja ima ogromen hidropotencijal i vo cija blizina e skoncentrirana glavnata infrastruktura za distribucija na struja vo Makedonija.NukleuS 3X3 ke cini mnogu pomalku otkolku Belane vo Bugarija a zgora na toa negovata lokacija ke bide tokmu vo najmalku naseleniot region na Evropa koj nema tektonski poremetuvanja i predstavuva sigurna prirodna zashtitena zona od nesakani nuklearni havarii.
Edinstveno shto treba e novata vlada da go pobara ABC i da im go izlozi svojot plan za Nukleus.ABC toa ke go napravi potpolno besplatno znaci nema da bara nikakvo mito kako shto toa se sluci vo Bugarija,vo interes na svojot sopstven narod i drzava Makedonija.A za investitori ke ima duri i poveke od kolku shto se misli,zatoa shto lokacijata garantira brzo i povekekratno vrakanje na investiciite za relativno kratok period.

само шо „локацијата„ по твоја варијанта е на сред Мариово, каде шо неколку квадратни метри-километри ми припаѓаат и мене...

и каде шо живеат неколку стотини мои роднини и комшии, и каде шо сакам да живеам, и децата да ми растат...

ти велиш „најретко населените реони во европа„

лажиш корниш... Мариово е далеку понаселено од најретко населените подрачја во Европа

зато, не се курчи со МОЈА и ТУЃА земја

иначе, имавме јас и ти една долга дискусија пред неколку месеци на темава, да не се враќам на цел муабет

најубо ќе биди ако станиш брат и си најдиш работа, наместо да сакаш на некого нуклеарки во дворот да му градиш

пи ес:

си бил некоаш во Мариово?

Od druga strana Andronik im go poracuva ova na vakvi "humanoidi" kako tebe:

Македонецот е познат по измислување "топла вода", и тој е најмногу свесен дека нуклеарките се штетни по здравјето на самиот себе, затоа тој воопшто не ни помислува на градење иста. Кој ги шливи Американците, Французите, Русите, Швеѓаните и останатиот дел од најпознатата банда која крши глави во маало и ги ебе сите женски, не македончето сака да биде копиљ кој нема 3 денари во џеб, сол во очите туку само пипер во гзот.

Тротарка заборави да спомне за струјата која ја користи од 18-те реактори во трите канадски провинции (Ontario, New Brunswick and Quјbec) за да ги испече тазе есенските костени кои и ги пратила баба и Стојна од Мариово. Добро, можеби Тротоарка не знае дека 6 реактори се наоѓаат кај Pickering station, околу половина час источно од Торонто, впрочем нејзиниот град, шо се вика до дундата и се ама таа ете не знаела дека кога го вклучува телито да гледа канејдиан хокеј струјата доаѓа од цветните градини кои ги одгледуваат културни и васпитани луѓе, црните панели кои не знае од што се составени меѓутоа знае дека црпат сончеви зраци кои со мала помош на чичко Коперфилд стануваат електрична енергија. Меѓутоа таа тврди дека доколку сите канаѓани се соберат и заедно прднат во исти правец и со мала помош на воздухот кој ќе дува во нивна полза, можат да ги завртат сите ветерници во Холандија, кои ќе можат да произведат доволно струја за сите лезбејки да си ги наполнат батериите од нивните вибратори.

Германците и до ден денес си ја пејат Дојчланд, Дојчанд убер алес... Жив пример Сердарот. Итар Пејо од Мариово. Сердарот минатиот викенд, тркна до блиската пивница да земе некоја кригла биер, од она помеконо, лагер ко шо го пијат од флаша срча во Мариово. За да му оди со колбасите со праз, гурман човек е. Меѓутоа Сердарот не знае дека струјата за да се добијат колбасите и пивото е дојдена од 19-те нуклеарки распоредени низ Германија. Али шо го боли стојко на Сердарот, далеку е Амбург. А и нема иднина во нуклеарната енергија, затоа Швабите педесет-шеста ја изградија првата. Дури да се зачудиш, јавното мнение во Германија во 1997 години покажало дека некои си 81% од нивните жители строго го подржуваат ваквиот начин на добивање на електрична енергија! Изгледа биле пијани. Не е можно, за џабе ли мариовчани на чело со Итар Пејо Сердаровски ќе креваа востание?

Македончето знае многу ум да дава. Конкрит рече сме немале ум, јас не се согласувам. Па како немаме, еве од Канада и Германија строго ни порачуваат да не помислуваме а камоли градиме ваква централа. Ни викаат садете ги пиперките и после сушете ги, пошто многу се подобри полнетите пиперки кога се претходно сушени во Мариово. А ние кога ќе дојдиме на лето на одмор со новиот Мерцедес ќе ви дадеме двајс ојра да се порадувате малку. Па нас, емигрантите многу ќе ни биде тешко ако македончето прогледа и проба кавијар место ајвар, тогаш кај ќе се враќаме налето да ги покажеме новите коли со странски таблици земени од Дојче Кредит Банк и ќе ги исплаќаме во наредните 20 години?

И да завршам со најверојатно најпаметниот лик на денешницата:

"And Lord, we are especially thankful for nuclear power, the cleanest, safest energy source there is. Except for solar, which is just a pipe dream."

Homer J Simpson

ABC напиша:
Zatoa e vreme Pande da go "lapne matnata" shto gi lapnuva site koj mnogu se kurcat so nashi pari.

само смени го панде со абц и пари со земја...

твоите зборови...

мхм, денес сте некако сте на норма или?

прво, абц, Сердарчо не пие алкохол, а богами и со колбасите е скаран, односно месо јади само ко ќе мора...

второ, наместо да бидиш иден владин советник за идиотски решенија, можиш комотно да направиш кариера како сценарист за ефтини плакнења на мозокот

трето, Сердарчо прекина да вози коли и слични работи, така умираат помалку деца во Ирак, помалку бензин треба...

ти реков еднаш, ако си платен за ова шо го прајш, на твоја душа, ако го прајш „од ум„ или „за ум„ - тогаш трчај барај психијатар...

пи ес:

хуманоид значи нешто слично ко човек? сакаше да ме навредиш или да ми дадеш комплимент со „хуманоид„?

Inaku sekoja nedela sum vo Mariovo i gledam kako "erodira",pa za edno 10 godini tamu nema da raste ni obicna treva.

зато шо „домаќини„ ко тебе ги иссекоја шумите да напрат место за нуклеарка, дури стопаните на земјата рмбаа по градежни објекти низ Македонија и светот...

сериозно, најубо заборај и Мариово и идеата за нуклеарка во МК

ќе си донесиш беља на глата голема, изгледа не ни го знајш народот уште...

у ко ќе одиш следната недела за Мариово, посади еден бор од мене

Mislish li deka Belane e mnogu daleku od moeto Mariovo(zatoa shto jas imam imoten list sigurno na poveke zemja od tvojata,znaci zatoa moeto),ne be brat Belane isto taka ako veke go zagrozuva regionot go zagrozuva i Mariovo.
Jas ne baram nishto za vozvrat so toa shto ke ja posocam lokacijata za Nukleus3x3.Mozebi edinstvena "satisfakcija" ke mi bide da ja plakam strujata samo 2 centi ili onolku kolku shto ke cini proizvedena vo Makedonskata nuklearka Nukleus 3x3!

Lokacijata shto ja "razrabotuvam" 10tina godini odamna nema voopshto shuma,zatoa shto toa e karpest i nepristapen teren so ogromni "goli" povrshini.A za Mariovo ako ne si znael dosega ima realno okulu 850 ziteli a na kniga okulu 2 500.Pa sega ti vidi dali e najnaseleno ili voopshto ne e naseleno?Prosecnata starost iznesuva 70 godini znaci se shto e mlado kako tebe e malku "nastrana" od prekrasnite predeli koj se pretvoraat vo pustina od koja dokolku ne se izgradi nekakov kapitalen objekt nema nikoj da ima korist.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom