Македонија доби статус кандидат за член на ЕУ!

• Креатор на темата Креатор на темата Macedalien
  • Време на започнување Време на започнување
Premnogu se opteretuvame so vlez vo EU. Nie treba da rabotime, da srabotime, da si ja sredime drzavata, pa posle oni ke ne baraat za vlez, a ne nie kako slepi za stap: EU, pa Eu ...
Videte ja Kina, ne e vo EU, ne e vo NATO, pa sto i fali, poleka, no mosne sigurno stanuva edna od najjakite ekonomski sili vo svetot. Slusav nekni, sekoja godina, po eden grad kako Detroit se gradel vo Kina. I, aj sega de?

A, nie, EU, pa EU. Nie sme si prirodno vo Evropa, 2 milioni narod, e heee, moze da se sredi, i te kako. Ako ne mozeme vnatresno, neka dojdat lugje od nadvor da ne sredat. Ama, deka ne mozeme da se sredime, ne moze da me ubedi nikoj. Ne zaebavajte, kolku eden golem grad. Sto narod e 2 milioni bre, nisto. Se sreduva preku nok.

A, ne, Francija bila protiv. Pa, koj gi e*e, neka se, nie da si ja sredime drzavata, pa da vi kazam iskreno, ne mi e bitno dali sum vo EU ili ne. Iskreno.

Francija ke saka Makedonija da vleze vo paket so Srbija. Toa e celiata rabota sto francuzive ne ne poddrzuvaat! Francuzite, pa i anglicanite sekogas rabotele za losoto na Makedonija. INCESTI!

da da i jas cuv za toa denes ka vesti kazaa francija ni podari edno golemo "NE" taka da makedonce corba..a i ne znam zasto tolku mnogu se opteretuvame so toa jasno bese deka celata rabota nema da bide vo nasa korist :(

SeaGull напиша:
... nie da si ja sredime drzavata, pa da vi kazam iskreno, ne mi e bitno dali sum vo EU ili ne. Iskreno.

Ova ti e na mesto kazano!!! RESPEKT!

“Традиционалната француско-српска“ врска веќе не постои :pos:

Ne se soglasuvam ni so dvajcata :pos:

Macedalien напиша:
”Традиционалната француско-српска” врска веќе не постои :pos:

Можеби не постои на традиционален начин, но постои и не верувам дека ќе престане да постои како оска Белград-Атина-Париз....во понекои периоди и Москва била вклучувана. Можеби начинот на функционирање е сменет, но целта и аспирациите не се сменети, напротив, можно е да се само уште и зголемени.
Инаку се согласувам со тебе дека не ни е Франција виновна што нема да ни ја поддржи кандидатурата, виновни сме си самите. Можеби навистина се или скоро се е сторно за да се задоволат одредени предуслови за кандидатура,но најпосле постојат и други, непишани и директно непобарани услови, правила, начела...кои треба да се подразбираат.Невозможно е идна членка на ЕУ да има толкав степен на невработеност и толку низок стандард по глава на жител.Можеби статистичките показатели не го велат тоа, но зарем сите оние граѓани на ЕУ кои се работно во Македонија неможат тоа да го видат, како и впрочем состојбата со криминалот и безбедноста? Дали нашите политичари сметаат дека ЕУ слепо ќе ги прифати нивните напишани податоци без да ја провери фактичката состојба?

Macedalien напиша:
“Традиционалната француско-српска“ врска веќе не постои :pos:

Вук Дражкович и патриарх Павле са зајавили на Илинка Митрева, че е не имало никак'в ср'бски натиск в'рху Франција за таја работа :))))

SeaGull напиша:
Premnogu se opteretuvame so vlez vo EU. Nie treba da rabotime, da srabotime, da si ja sredime drzavata, pa posle oni ke ne baraat za vlez, a ne nie kako slepi za stap: EU, pa Eu ...
Videte ja Kina, ne e vo EU, ne e vo NATO, pa sto i fali, poleka, no mosne sigurno stanuva edna od najjakite ekonomski sili vo svetot. Slusav nekni, sekoja godina, po eden grad kako Detroit se gradel vo Kina. I, aj sega de?

A, nie, EU, pa EU. Nie sme si prirodno vo Evropa, 2 milioni narod, e heee, moze da se sredi, i te kako. Ako ne mozeme vnatresno, neka dojdat lugje od nadvor da ne sredat. Ama, deka ne mozeme da se sredime, ne moze da me ubedi nikoj. Ne zaebavajte, kolku eden golem grad. Sto narod e 2 milioni bre, nisto. Se sreduva preku nok.

A, ne, Francija bila protiv. Pa, koj gi e*e, neka se, nie da si ja sredime drzavata, pa da vi kazam iskreno, ne mi e bitno dali sum vo EU ili ne. Iskreno.

Ако влезот во ЕУ им е единствен мотив на надлежните за спроведување на реформи во виталните општествени сфери (како судството, на пример), тогаш предлагам опсесија, а не оптеретување со влезот во ЕУ :wink:. Унијата налага исполнување на одредени критериуми како претпоставка за членство; придобивките од исполнувањето на тие критериуми, не само заради можностите за стекнување со статус на кандидат или член, ќе имаат значење на позитивни промени на државно ниво.

Инаку, налетав на размислување дека Франција има отпор кон потенцијалните членки на ЕУ кои имаат етнички мешан состав на населението. Како една од причините за таквиот отпор, беа спомнати француските негативни искуства на тоа поле (етнички мешан состав на населението). Има ли вистина во ова? Само уште да напоменам: овој став, не е мој.

Одлуката (ако биде донесена) Република Македонија да добие кандидатски статус овој месец, ќе биде политичка - значи, не зашто доследно сме ги спровеле реформите и не зашто до крај ги исполнуваме критериумите за влез. Искуствата од минатото потврдуваат дека политички одлуки беа носени и за членство (примерот на Грција). Во дилема сум каде да се бараат причините за таквите одлуки, но за тоа по 15 декември :wink: .

katia напиша:
Вук Дражкович и патриарх Павле са зајавили на Илинка Митрева, че е не имало никак'в ср'бски натиск в'рху Франција за таја работа :))))

Илинка Митрева ниту поп ниту пак локална мафија ја интересира. :pos:

Извинете ама ова татариве ме смеат со нивната (не)логика и тропање глупости од тука преку тука до тука!!!

абе кај го најдеа датумот пак 15 само месецот промашен ке почнам да го мразам тој датум

Mora da pojasnam zasto smetam deka sprpsko-francuskata vrska ovde nema uloga:
Postoi istoriski rivalitet pomegju Anglija i francija otsekogas.bas poradi toj rivalitet i budzetot na EU kade se krshat kopja pomegju ovie dve drzavi Makedonija e kolateralna steta.A so mislite,Hrvatska vo koj pogled e pred nas?Mozebi samo ekonomija.Sorabotka so Haski tribunal?Malcinski prava na srbite vo Hrvatska?EU se pali mnogu na nasheto predavstvo na makedonskiot narod-ramkovniot dogovor.Kade se tuka Hrvatite?Imaat jako lobi vo EU.Nie so imame tamu?Nisto.

SeaGull напиша:

Зелено за репутација добиваш.

Се согласувам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom