Македонија без ЕУ и Нато... Што после?

• Креатор на темата Креатор на темата cYb3rc0re
  • Време на започнување Време на започнување
Pa posle Hrvatska sme sigurno!

Dokolku den prethodno ovaa Noland rece deka sega za sega samo Albanija ne e spremna za NATO, togas kako mozeme nie da sme na 3to mesto?

Ili ednostavno saka da ne zaplasi za da zapneme i da dogurame do celta,bidejki nasive politicari osetija deka pokanata za NATO e zavrsena rabota i mislat deka amerikancive ke ne izguraat vo nato po sekoja cena.

Podobro e vaka da ne kritikuva za da se prodolzi i zabrza so site predvideni akcii do zaclenuvanje.

Нуланд:Македонија најлоша во Јадранската група

Македонија е на последно место од земјите членки на Јадранската група според подготвеноста за влез во НАТО.

Ова денеска, на средбата со македонскиот претседател Бранко Црвенковски, го изјавила амбасадорката на САД во НАТО, Викторија Нуланд, соопшти Кабинетот на Црвенковски.

“Мојот Претседател сака да ве види во НАТО. За жал, од трите земји кандидати, сега сте на третото место”, рече Нуланд.
Ne mi e jasno vo sto e Albanija podobra?

Таа побара спроведување на мајскиот договор меѓу Груевски и Ахмети, некакво решение за бенифит на борците на ОНА, како и за Законот за употреба на јазиците.
Ona a i nikoj nema pravo ova da go bara. Toa nema nikakva vrska so kriteriumi za clenstvo vo NATO tuku pretstavuva najbezobrazno mesanje vo vnatresni raboti na tugja drzava!

Sega i dobrososedskite odnosi (so Hellass) stanaa kriterium za priem? Turcija i Hellass procvetaa od megjusebna ljubov!

Ubavo vikase Concrete, kakvo NATO kakvi bakraci, prikaski za mali deca, pa koj lud ke veruva!

U NATO ILI OTAN,KAKO SAKATE KAZETE ,ZNAETE KOGA KE VLEZEME NA SVETI NIKAD I NA KRAJ KRAEVA STO KE NIE NATO I EU.

ВРЕМЕ, 8 ноември 2007

Мендух Тачи
ГРУЕВСКИ ЌЕ ЛЕТА АКО НЕ ДОНЕСЕ ЗАКОНИ ЗА ЈАЗИЦИТЕ И ЗА ОНА

Ако не се донесе Закон за јазиците и за статусот на поранешните борци на ОНА, Груевски ќе лета од политиката, пренесе вчера телевизијата Алсат изјава на лидерот на ДПА Мендух Тачи.

Според Тачи, законите за јазиците и за ОНА се приоритет на ДПА.

- Законите за јазиците и за ОНА секако дека ќе се донесат, досега немаше погоден момент. ДПА е решена да ги донесе тие закони по секоја цена. Повторувам дека кој ќе се спротивстави на донесувањето на законите ќе лета од политиката, било да е тој и мојот коалициски партнер - рече Тачи.

Според Тачи, најверојатно тие закони ќе се донесат по поканата што државава ќе ја добие за зачленување во НАТО.

Досега за донесувањето на овие закони инсистираше ДУИ, но од ДПА велат дека донесувањето на законите е дел од нивната програма.

Албанските партии бараат албанскиот јазик да биде втор службен јазик во државата и статусот на учките да се регулира со закон.

---------------------------------------------------------------------

Со оглед дека и ДПА се залага како и ДУИ, најнормално е тоа да го бараат САД од нас.

Па нели сме ние во моментов повеќе во НАТО отколку некои НАТО држави? Па ние имаме војници секаде каде е НАТО, а некои НАТО земји немаат. Па кој е кој во НАТО? So what a fuck is going on...?

Се повеќе и повеќе ми се чини дека покана за НАТО нема да има...датум за преговори, па и придружување кон ЕУ исто така...Но, не поради нас самите, туку бидејќи едноставно немаат интерес од нас...Конкрит беше потполно во право во своите пишувања...
И, што понатаму? Опозицијата на таа тема ќе добива политички поени, власта ќе вика дека всушност не е се толку негативно, на народов ич ништо нема да му се смени, сонцето ќе продолжи да сјае, земјата да се врти, а ние со нашите секојдневни обврски и проблеми...
Ништо спектакуларно!

Не е тоа Струмикс, мене ме загрижува ова со НАТО, како излеговме сега после Албанија, па нели влезот во НАТО беше готова работа.

Заради ова и посебно заради она со Нимиц, се си мислам дека некаде ја имаме зафркнато работава со Американциве. Незнам што е ама мора да се реагира.

А тоа млатење на празна слама дека не не сакале, е за тие што седат и се самосожалуваат, сите се против нас, па глобални заговори, па масони, батали тоа, јас мислам дека не е така, само до нас е!

тенеке, не е до љубовта, туку до интересот, кој очигледно не го гледаат кај нас. А сето тоа, изјави, ова , она е начин на културно откачување.

Дурже што беа толку Бугариве пред нас па они влегое во нато мислам 2004? Па они не се ни сеа пред нас. Мислам у стандард и такви ствари. Се е политичка работа. Дај ондак да го смениме и името за Нато, што никако несмее да се деси. Све уреду сакаме у нато али не по секоја цена. Плус војници сегде имаме. А колку ли други држави немаат? Реформи на војска и други такви работи. Скоро све сме исполниле. Е се као ,,политички дијалог,, нигде у свет го нема тоа. Па како ли се само расправаат Берлускони и Проди. И никому ништо. Секој професор по политички систем ќе каже дека ,,политички дијалог,, нигде у свет нема. Каква е таа измислица? За секоја ситница власта и опозицијата да се договараат. Нон сенс.

Демек ќе не бранеле. Еми од кого? Или што не ја бранат сега Турција од нападиве на Курдите, па нормално Турциве сами си се бранат, не ни очекуваат некој да ги брани. Ама тоа е држава!

Незнам дали некој спомна, освен бенефитите од НАТО (демек поблиску до ЕУ, странски инвестиции...) дали некој спомна и за тоа дека од скромниот ни буџет треба да одат пари во буџетот на НАТО, дека дури тогаш можеби цела војска ќе биде во Ирак на пр. а нас ќе не чува некој друг (?), дека тогаш нема само медицински воени екипи да одат, туку наши ќе се борат активно кајшто ќе и текне на Америка...
Ама нели, стратешки интерес ни било, заради стабилноста на државата, заради ЕУ, заради незнам кој, па да се надеваме дека ќе не примат.
Инаку, ми се чини дека има некоја фама во Македонија дека ако не не покана во НАТО ќе биде крај на светот за Македонија...
Ех, политика, политика...ефтина, дневна...

И незнам каква е таа Северно атлантска алијанса кој мисли да ја прими Грузија? Па дај слушам сеа во извештајот на Европската комисија била нотирана и Либија. Ејјјј. Едноставно, што им е на луѓево?

Па НАТО се претвора се повеќе во ОПЕК и го следи патот на нафтата како што гледаш.

Еј еј, не забегувајте, Америка не призна под уставното име, се арно си одеше, некаде ние ја утнавме работата.

Прашањето е што се случи последнава година, па да ни е ваков односот со Американциве, влезот во НАТО беше завршена работа, тоа цело време го слушав ова година?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom