Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
Ама слаби мачори имате морее....
Со што ги храните?:D
Мојов кога шета по дома, незнам далие мачор или тигар:icon_lol:

Најбитно е да немаат плави очи.

Значи ако се и мажјакот и женката целосно бели но имаат зелени, кафеави очи (значи било која друга боја освен плавата) слободно можеш да ги спариш и нема да бидат глуви иако се целосно бели.

Ризикот за глувост се појавува само доколку се спарат 2 бели мачки со плави очи.

Томета мој има жолтки очиња, но мачката Бела (Bella) има плави очи, поздрав

Томета мој има жолтки очиња, но мачката Бела (Bella) има плави очи, поздрав

Слободно можеш да ги спариш, мачињата што ќе се родат ќе си имаат нормален слух.

Со што ги храните?
Мојов кога шета по дома, незнам дали е мачор или тигар :icon_lol:

Јас мојот Сијамски мачор го хранам со сува дехидрирана храна за мачки (дехидрат) Eukanuba - Chicken & Rice Formula
Исто така му давам и домашна храна: варен ориз со варено пилешко месо, риба од конзерва (сардина или туна) ...

А понекогаш за десерт му купувам и течна храна во кесички Whiskas

whiskaspouch165.jpg

Јас мојот Сијамски мачор го хранам со сува дехидрирана храна за мачки (дехидрат) Eukanuba - Chicken & Rice Formula
Исто така му давам и домашна храна: варен ориз со варено пилешко месо, риба од конзерва (сардина или туна) ...

А понекогаш за десерт му купувам и течна храна во кесички Whiskas

whiskaspouch165.jpg
Зошто течната храна ја сметаш за десерт??? Течната храна е главно мени на мачките. И не би ти препорачала многу користење на сува храна кај мачорите дека патат од бубрези. Има состојќи кои се пресолени, а мачорите обично помалку пијат вода од мачките.

Луѓе имам една мачка,мала е поточно околу 4-6месеци(мислам).
Прашањето ми е дали да спремам бовчи? :)
Во последно време стомакот и е некако поголем.И тоа доста забележително.
Дали е бремена?Мене не ми се верува ама се е можно.

На стокана моја 2 ќесички КитИКет не му бегаат + сува храна.

Мачките се плодни од 6тиот месец, а мачорите малку покасно околу 7/8 месец. Зависи колкаво ти е мачето, испод 6 месеци старост нема шанси да е носилка.

Штом има 6 месеци можно е да е бремена.

Зошто течната храна ја сметаш за десерт??? Течната храна е главно мени на мачките. И не би ти препорачала многу користење на сува храна кај мачорите дека патат од бубрези. Има состојќи кои се пресолени, а мачорите обично помалку пијат вода од мачките.

Тачената храна Whiskas ( а понекогаш и Kitekat ) ја давам како десерт бидејќи таквите течни храни и храните од козерва имаат прилично слаб состав и не содржат доволно месо и протеини во составот.
Заразлика од сувите дехидрирани храни за мачки (дехидрати) кои што имаат многу подобар состав со поголемо количество на месо и протеини.

Инаку како што кажав, исто така му давам и варен ориз со варено пилешко месо, риба од конзерва сардина / туна ...
Значи не го хранам само со сува храна за мачки туку и домашна храна му спремам.

А за вода, сум слушнала и јас дека мачорите пијат помалку вода од мачките, али за чудо мојот мачор пие многу вода.

BTW што е работава со мачката :eek:

рво нова сум на форумот :D !
Е сега имам еден проблем чувам мачка со неа си играм а хранам и се е ок,ама во поселедно време многу се измени ке ја земам во раце и ме каса и ке побегне не сака да влегува во својата куќа или пак кога ке влезе ја гребе и тоа почнува малку да се ваде како конците оти слична на ова е:
images
Дали да ја однесам на ветеринар?
И уште еден проблем!
Незнам дали е трудна или тоа е што многу јаде оти многу е здебелена иначе 5-6 месеци е.

А за вода, сум слушнала и јас дека мачорите пијат помалку вода од мачките.
А пак мојава мачка воопшто не пие вода само млекце дури и мислам дека нешто не е во ред со неа.

jas imam problem mislam deka mojata Bela e macor ,a i sega koga procitav deka pomalku pie voda i to mi se poklopi :(

Здраво форумџии

Имам персиски мачор, стар година и два месеци и сакам да го спарам. Ако има некој мачка за парење (персиска и ангорка ) нека ми пише. Еве и како изгледа. Во регионот на скопје.

jas imam problem mislam deka mojata Bela e macor ,a i sega koga procitav deka pomalku pie voda i to mi se poklopi :(
И каков е проблемот? Што ако е мачор, мене помили ми се мачорите и поприврзани се со домаќинот, мачките се шмизли и кога им е ќејф само идат да се мазат :confused: Инаки за проверка крени опашот ако има две топчиња мачор е (освен ако не е кастриран)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom