MACEDOŃCZYK / Македонецот / The Macedonian

Член од
1 мај 2018
Мислења
2
Поени од реакции
0
MACEDOŃCZYK / Македонецот / The Macedonian - Petro Aleksowski / Петро АлексовскиВо 1948 година кога започнува Граѓанската војна во Грција, грчката комунистичка партија испратила барање до социјалистичките европски земји да прифатат деца-бегалци од воените подрачја на Грција и да им дадат нов дом. 3.500 деца завршиле во Полска, од кои половината биле Македонци од Егејска Македонија. Помеѓу нив бил и малиот Мито Клавчов.

Филмот „Македонец“ е посветен на околу 1.750 деца на кои Грција им ги затвора своите граници и денес и не им дозволува да влезат на нејзина територија поради нивните македонски корени. Грција донела низа закони со кои им ги укинала нивните државјанство и ги протерала со што не смеат да се вратат во татковината.

Спречен од можноста за враќање дома, главниот лик во филмот, населен во северна Полска, каде и живее, го праќа неговиот син да го најде гробот на татко му.

Превземено од: https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%86_(%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC)

During the Greek Civil War in 1948-1950 about 28 thousand children were deported from the Greek region of Macedonia. Out of this number, 3500 went to Poland, which includes 1750 children of Macedonian origin. The initial plan had been to send them out of the country only for the duration of the conflict but after the war was over the Greek government forbade the children to return home. One of them was Mito Klawczow, who never managed to go back to his native country. His son Petro sets off on a journey in the footsteps of his father’s roots and identity he lost many year ago.

Превземено од: http://www.polishdocs.pl/en/films/1468/the_macedonian

Трајлери:
- https://www.telemagazyn.pl/film/macedonczyk-1619590/
- http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?film=1235337
 
Член од
1 мај 2018
Мислења
2
Поени од реакции
0
Дали знате каде можам да го најдам / купам овој филм?
 
Член од
24 октомври 2012
Мислења
811
Поени од реакции
510
Го имаше на МТВ1 пред некој година ако не се лажам, така што, некако нив да ги прашаш, мора да го имаат.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom