Mетал

Метал

• Обожавам

Гласови: 621 54,4%
  • Слушам чат-пат

Гласови: 285 25,0%
  • Не ми прави толку мерак

Гласови: 103 9,0%
  • Неможам органски да го поднесам

Гласови: 132 11,6%

• Вкупно гласачи
    1.141
Член од
23 септември 2010
Мислења
645
Поени од реакции
385
Ги имам слушнато, дури мислам дека и видеово во темава го имам сретнато. Одличен вокал, супер инструменталка, текстовите не ми се по вкус, затоа и не ги слушам овие и DT, a баш ми се допаѓаат инструменталката и вокалите. Најбитен (на прво место) дел кај сите жарнови ми се вокалот и текстот, а се друго е после нив :) < затоа и поголемиот дел од метал бендовите не можам да ги слушам

А перфектна комбинација за вокали, инструменталка и текстови за мене се tool, soad и disturbed. Ако имате предлози за слични бендови, слободно.
Ајдеее перфектни соад? не коментирам повеќе........ги мрзам соад
пробај слушни ги `next time`
да се надоврзам со smexy

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Ајдеее перфектни соад? не коментирам повеќе........ги мрзам соад
пробај слушни ги `next time`
да се надоврзам со smexy
Ајде еве, да видиме што ви е/ти е толку убаво во таквите вокали? Прашањево го поставувам по четврти пат во темава и сеуште немам добиено одговор. Потешко е да го изведеш тоа? Изразува некакви емоции? Една причина, не барам повеќе.

И еве ја сега таа фора - не слушам дет/брутал/djent и бендовите за мене се комерцијални и секако, ја слушам лејди гага.

Ваљда битното е инструменталките да бидат брзи, гласни и ударни, а вокалите да повраќаат на микрофон :). Не е битно дали се добри за слушање или не.

Toa што не ти се допаѓаат соад и ги фрли на такво ниско ниво со некст тајм е друга приказна, можеби и вкус...

Факт:
додека бендовите се андерграунд или се потценети се кул, откако ќе станат мејнстрим се патетика.

А најголема иронија е кога на атеисти идоли им се луѓе кои се анти-христијани или сатанисти. < ова не е поврзано со дискусијава или спомнатите бендови :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А најголема иронија е кога на атеисти идоли им се луѓе кои се анти-христијани или сатанисти. < ова не е поврзано со дискусијава или спомнатите бендови :)
Што имаш ти против Атеисти? Повели на некоја од темите на Религија па таму искажи си го својот став. Аман со тие генерализации ако е некој атеист мора да слуша спеед траш ово оно.... не си го пикај задникот кај што не му е место

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Што имаш ти против Атеисти? Повели на некоја од темите на Религија па таму искажи си го својот став. Аман со тие генерализации ако е некој атеист мора да слуша спеед траш ово оно.... не си го пикај задникот кај што не му е место
Немам ама БАШ ништо против атеисти.

И мене ми е преку кур од тие генерализации дека атеистите мора да слушаат такви жарнови.
Исто и од овие што ги прават погоре. Ако не слушаш брутал/дет, слушаш комерцијала. :)
Поентата на тоа што го пишав е дека некој се декларира како атеист, а сепак верува дека постои некој друг бог, па еве и Исус, затоа и има иронија во него :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Немам ама БАШ ништо против атеисти.

И мене ми е преку кур од тие генерализации дека атеистите мора да слушаат такви жарнови.
Исто и од овие што ги прават погоре. Ако не слушаш брутал/дет, слушаш комерцијала. :)
Поентата на тоа што го пишав е дека некој се декларира како атеист, а сепак верува дека постои некој друг бог, па еве и Исус, затоа и има иронија во него :)
Не знам која ти беше потребата од толку мирољубива тема за музика да испомешаш религии и вери

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Не знам која ти беше потребата од толку мирољубива тема за музика да испомешаш религии и вери
Поентата ми беше што децата „атеисти“ слушаат музика во која текстот е про-религиски. Најчести сатанистички, анти-христијански текстови има во блек металот, а се среќава и во другите жарнови. Реков, немаше нешто поврзано ова со муабетот, онака ги исхејтав егоистичните :)

Инаку прашањето стои pinned:
Што ви се допаѓа во growl вокалите, или другите што не можат да се разберат од слушање?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Овде природно ми се наметнуваат два познати графити.
1. Мразам хејтери
2. Мразам арапи, црнци и расисти

Овде свашта пријател изнапика. Текстовите во песните не се библиски па да се читаат дословно. Дали некој бенд имал станистички или анти христијански текстови е сосем небитно. Тоа што ти не си ги разбрал или не ти се допаѓа музиката, не е причина да плукаш по истите. Ко што јас не повраќам по твојата љубимица Лејди (или бој што ли ќе да е) Гага

Член од
23 септември 2010
Мислења
645
Поени од реакции
385
Некој помислил и за таквите како тебе што не поднасаат дет метал, слушни

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Овде природно ми се наметнуваат два познати графити.
1. Мразам хејтери
2. Мразам арапи, црнци и расисти

Овде свашта пријател изнапика. Текстовите во песните не се библиски па да се читаат дословно. Дали некој бенд имал станистички или анти христијански текстови е сосем небитно. Тоа што ти не си ги разбрал или не ти се допаѓа музиката, не е причина да плукаш по истите. Ко што јас не повраќам по твојата љубимица Лејди (или бој што ли ќе да е) Гага
Битно е кога во текстовите мешаат про или анти-религиски ставови, битно е и кога слушателот е атеист, битно е и кога тие му се идоли. Во тоа ја гледам иронијата.
Не плукам по жарновите, туку убаво пишав јас дека мене не ми се допаѓаат, пишувам за мене. Не ми е љубимица Лејди гага, колку за информации.

mantas, можеби не го примети сарказмот во моите постови. Не сакам дизни музика, не сакам комерцијала како Лејди Гага и Џатин Бибер, не сакам грин деј, не ги сакам новите албуми на металика = кул сум.

Тоа што не ги сакам growling вокалите и сакам да можам да разберам што пејат не значи дека слушам дизни музика или... Шакира?

Прашањево еве директно до тебе мантас, Што ви се допаѓа во growl вокалите, или другите што не можат да се разберат од слушање?
Ете, го зголемив, да се гледа подобро :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Битно е кога во текстовите мешаат про или анти-религиски ставови, битно е и кога слушателот е атеист, битно е и кога тие му се идоли. Во тоа ја гледам иронијата.
Ќе сакаш ова да ми го објасниш? Јас вака како атеист (и тоа глуп човек, ко што по дифолт би рекле вернициве), не сваќам што сакаш да кажеш? Можеш и на ЛП ако сакаш. Но сепак мислам дека си должен извинување на една голема форумска популација.

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Ќе сакаш ова да ми го објасниш? Јас вака како атеист (и тоа глуп човек, ко што по дифолт би рекле вернициве), не сваќам што сакаш да кажеш? Можеш и на ЛП ако сакаш. Но сепак мислам дека си должен извинување на една голема форумска популација.
tl;dr - мразам егоистични дечишта, сакам атеисти.

Пак прашањето. Ве молам за одговор. Што ви се допаѓа во growl вокалите, или другите што не можат да се разберат од слушање?

I

Intex

Гостин

Пак прашањето. Ве молам за одговор. Што ви се допаѓа во growl вокалите, или другите што не можат да се разберат од слушање?
Агресивната музика бара и агресивен вокал, а growl-от е башка агресивен.
Значи да, се работи за емоциите кои се искажани со песните. То е то.

Член од
31 јануари 2011
Мислења
779
Поени од реакции
382

Има разлика од growl до growl у некои се разбира лириката у некој не. А металот треба да биде мрсен, гласен и разарачки така да growl вокалот е природна еволуција од heavy metal вокалите. Некои сакаат нешто по heavy и aggressive од обичниот вокал така да тоа е growl вокалот.

Пример тука се разбира лириката.

Btw SOAD се закон бенд само што се повише Avant-garde рок него метал.

Член од
3 декември 2008
Мислења
133
Поени од реакции
6
Уууу! Голем фонт! Ова мора да е многу битно!

Прашање и до тебе: Шо музика уствари ти слушаш и ако не е метал, шо мајка бараш у метал тема?

Прво пред да почнам да објаснувам шо ми се свиѓа, да те по-едуцирам малку у видови вокали. Имаш као Clean, Scream и Growl (имаш и еден тон подкласи на вокали али да не навлегуваме у тоа). Кога викаш „другите шо не можат да се разберат“ најверојатно мислиш на scream. Исто така, да не се вреѓаме, некои од нас разбираат бар нешо во гролање и скримање, некои си се навикнати на тоа па не им треба ни лирикс за да разберат шо пее, така да се разбираат.

Сеа на главниот дел. Ми се свиѓа грол зашо е агресивно и не ми треба лигавче и шамивче за да го слушам. Ми се свиѓа зашо ти треба многу повеќе техника и „талент“ за да гролаш или скримаш, за разлика од Лејди Мувла и нејзините другарчиња. Обично тие шо гролаат можат боље од Лејди Мувла да пеат. Секој шо има добро извежбана дијафрагма може да пее клин, не секој може да пее грол или скрим.

Еве ти нешо со добра лирика.

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Фала ви на одговорите. Не можам сеуште да ве сфатам дека сакате да слушате нешто што не можете да го разберете. Членот над мене пиша дека се разбираат некои текстови, супер тогаш. Можеби до навика е проблемот, но јас не можам да разберам текст. А разбирање само стих-два од текстот не е разбирање. :)

Ако во музиката има повеќе талент и техника не ја прави добра и мелодична.
Има песни во кои се вртат исти 2 ноти, 2 стиха се повторуваат и пак подобро (ми) звучат од некои profy.

И од каде ова ако не слуша growl вокали, одма му треба лигавче и слуша дизни? :)
Не ми се допаѓаат тие вокали, не знам што е одма хејтов.

^И за одговор на прашањето, покрај другите жарнови, слушам и метал, преферирам алтернатив и прогресив. Но бидејќи текстовите и вокалите ми се најбитни во музиката, многу бендови, не само од металот ми отпаѓаат од листата за слушање, колку и да имаат добри инструменталки.

Kajgana Shop

На врв Bottom