Лупус

• Креатор на темата Креатор на темата Админка
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
12 мај 2013
Мислења
28
Поени од реакции
12
Има ли некој што му е дијагностицирано Лупус?
Едитирано:
Системскиот лупус е хронична и потенцијално животно загрозувачка болест која има автоимуно потекло и се карактеризира со непредвидливи егзацербрации и ремисии со клинички манифестации. Органи кои се афектирани од лупусот се зглобовите, кожата, бубрезите, мозокот, белите дробови, срцето и гастроинтестиналниот тракт. Од системски лупус заболува најчесто младата женска популација и има многу сличности со ХИВ инфекцијата поради заболувањето на повеќе органи, потенцијално животно-загрозувачи епизоди и потреба од софистициран третман и константно мониторирање.
За среќа прогнозата за овие пациенти со текот на годините е значително подобрена и сега некаде околу 80-90% од пациентите преживуваат десет или повеќе години. Превентивните мерки како вакцинација од грипот, тестирање за туберкулоза, здрава исхрана и вежби, можат да го подобрат здравствениот статус на заболениот.
Можни причини за појава на Системски Лупус (СЛ)
Причината за појава на СЛ е сеуште непозната. Но експертите се согласуваат дека генетската предиспозиција, половите хормони, и факторите од околината влијаат врз развитокот на оваа болест.
Извор
@Админка во иднина кога ќе отвараш теми напиши поопширен вовед.

Лупусот нели помагаше за заздравување на пукнатини на коски ? Барем знам еден таков случај.

Знам дека еднаш во Хаус ја спомнаа како организмот да е алергичен самиот на себе и дека нема лек туку само третман.

ima lugje sto se izlecile od lupus ali najverojatno toa zavisi od organizmot i od toa kolku covekot vnimava na sebe zosto e ponezen organizmot i treba povekje odmor i polesna fizicka rabota... jas imam citano lugje so lupus koi imaat tolku bolki sto ne mrdaat od krevet a jas imam sila za 100 dusi nikakvi simptomi i mislam deka mi e gresna dijagnozata zatoa me interesira drugi lugje sto imaa vakva dijagnoza kako se cuvstvuvaat kako se leceni kaj kogo se lecat i.t.n.

Здраво на сите ќе ве замолам за некаква помош или совет.Мајка ми има лупус тоа е болест што ткивата наместо да го бранат организмот тие го напраѓаат и доаѓа до отоци на кожата болки во коските и може да биде смртоносна..Ве молам ако има некое чаре ако некој нешто знае во врска со оваа болетс нека помага..Благодарам однапред

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom