Лична поврзаност со Бог

• Креатор на темата Креатор на темата kat.<3
  • Време на започнување Време на започнување
Човек треба да прочита за сите вери и сите нивни учења и свети писма па да види која вера е вистинската. Ти си на стајалиште на чоек кој цел живот јаде ориз и риба и мисли дека е тоа најдоброто јадење на светот. Чекај малце, има и прасечко, има и јагнешко (па бутче в релна со млади компири и марулче салата, па имаш и телешко у разни облици па имаш и грав со ребра имаш и мусака ехаааа.
Ти си се врзал за една религија на луѓе кои те убедиле дека е тоа најправилно пред тоа да го проучиш и пробаш паганството, исламот, будизмот, хиндуизмот, јудиазмот (да се задржиме само на активните) па и во рамките на христијанството дали си ги испробал и практикувал барем некое време сите верзии да видиш која ќе ти легне (протестанство, католицизам, екуменство......)

Човек треба да прочита за сите вери и сите нивни учења и свети писма па да види која вера е вистинската. Ти си на стајалиште на чоек кој цел живот јаде ориз и риба и мисли дека е тоа најдоброто јадење на светот. Чекај малце, има и прасечко, има и јагнешко (па бутче в релна со млади компири и марулче салата, па имаш и телешко у разни облици па имаш и грав со ребра имаш и мусака ехаааа.
Ти си се врзал за една религија на луѓе кои те убедиле дека е тоа најправилно пред тоа да го проучиш и пробаш паганството, исламот, будизмот, хиндуизмот, јудиазмот (да се задржиме само на активните) па и во рамките на христијанството дали си ги испробал и практикувал барем некое време сите верзии да видиш која ќе ти легне (протестанство, католицизам, екуменство......)

Satanizam!! Satanizam zaboravi!:) Site zboruvaat losho za verata.."zlobna" vakva takva..a site VRSKA NEMAAT za satanizmot..

Грешка .. тоа не е спонтано , тоа е придобиено ..

Знаци во право сум .. бирањето вера е како купување патлиџани ..

A оти како треба да се избери поинаку верата??

Инаку Атеист значи неверник човек кој што не верува во ниту една вера не верува во ништо, си верува во самиот себе дека е најсовршено суштество или нешто слично на тоа.

Инаку јас не сум прав христијанин не ја прифаќам целосно библијата , прифаќам делови, и го прифаќам бог на мој начин, ама не сум атеист.
И мене никој не ме убедил дека ова е правилната вера и дека треба во ова да верувам сам сум одлучил без да ме принудува никој.

Инаку GoD.HateUSaLL и сатанизмот е вера , ако мислиш дека не е грешка си гледам дека не правиш разлика меѓу религија и вера :) и меѓу верници и неверници(атеисти) . Има разлика меѓу религиозните луѓе и меѓу верниците.

A оти како треба да се избери поинаку верата??

Инаку Атеист значи неверник човек кој што не верува во ниту една вера не верува во ништо, си верува во самиот себе дека е најсовршено суштество или нешто слично на тоа.

Инаку јас не сум прав христијанин не ја прифаќам целосно библијата , прифаќам делови, и го прифаќам бог на мој начин, ама не сум атеист.
И мене никој не ме убедил дека ова е правилната вера и дека треба во ова да верувам сам сум одлучил без да ме принудува никој.

Инаку GoD.HateUSaLL и сатанизмот е вера , ако мислиш дека не е грешка си гледам дека не правиш разлика меѓу религија и вера :) и меѓу верници и неверници(атеисти) . Има разлика меѓу религиозните луѓе и меѓу верниците.

Со други зборови : не знам у шо верувам ..

Како може да верувате во делови од насветата книга на вашата вера ?! Значи според тебе Библијата или лаже или е грешка пишана ..

Следно шо е , вурувам у Исус , му се молам на Алах , носам T-shirt од Буда ..

Со други зборови : не знам у шо верувам ..

Како може да верувате во делови од насветата книга на вашата вера ?! Значи според тебе Библијата или лаже или е грешка пишана ..

Следно шо е , вурувам у Исус , му се молам на Алах , носам T-shirt од Буда ..

Не грешно си разбрал брат јас сакав да кажам дека има работи во библијата кој се напишани нелогично поради условите тогаш. И научните достигнувања на човекот. И тоа не е само во библијата има такви делови и во куранот и во други религиозни книги.

Сакав да кажам верувај си во што сакаш, јас не ти реков да веруваш во христијанството, само ако си атеист тогаш не ми е јасно зошто не веруваш во ништо?

Не грешно си разбрал брат јас сакав да кажам дека има работи во библијата кој се напишани нелогично поради условите тогаш. И научните достигнувања на човекот. И тоа не е само во библијата има такви делови и во куранот и во други религиозни книги.

Сакав да кажам верувај си во што сакаш, јас не ти реков да веруваш во христијанството, само ако си атеист тогаш не ми е јасно зошто не веруваш во ништо?

Мора да верувам ?
Не верувам оти искрено ми е глупо и детско да мислам дека некое типче кој никој не го видел ни чул , го содал ова сето .. и го ставил Луци да си игра со нас .. на Библијата гледам поучен текст , кој е 90% метафори ..

Не верувам , оти типчето дозволува веќе подолго време неговата вера да се користи за сопствени цели ( обрати се кај попови , цркви , папи итн.. за ова ) ..

И зашо да не сме случајно овде ? Или у недостиг на факти , мораме да користеме имагинација ?

Мора да верувам ?
Не верувам оти искрено ми е глупо и детско да мислам дека некое типче кој никој не го видел ни чул , го содал ова сето .. и го ставил Луци да си игра со нас .. на Библијата гледам поучен текст , кој е 90% метафори ..

Не верувам , оти типчето дозволува веќе подолго време неговата вера да се користи за сопствени цели ( обрати се кај попови , цркви , папи итн.. за ова ) ..

И зашо да не сме случајно овде ? Или у недостиг на факти , мораме да користеме имагинација ?

Ништо не е случајно се се случува со некоја причина :smir:

Мора да верувам ?

ама башшшшшшшшшшш

демек ако науката сеуште неизнашла одговор е дотогаш

ај ќе ги припишуваме работите на невиден нечуен неразбран ама свемогучи ...

кај пишува дека мора по секоја цена да се инсистира на одговори...

науката е доста напредната....

Ништо не е случајно се се случува со некоја причина :smir:

така е само.............

причината е нешто што ФУНКЦИОНИРА ДОКАЖАНО

а тоа се природните науки................

сеуште нема цврст доказ дека некој со сила на волја ( е тогаш не би била пуста желба )

да ги крши законите на природните науки............

како што тоа го пишува во библија ....

ама го пишува ..........

а каде нема доказ..........тоа е прикаска ...

Абе шо ве глеам се трескате од земја, кој веруе нека си веруе полесно му е мора да веруе пошо ако не веруе ...ама шо па ја сум нашол да убедуам људи шо се ограничени...за мене нема никакогоспод пошо се е заникаде и он нишо не праи само сеир глеа мада он не ни постои, а смртта е факат и вернициве се најбед људи пошо се лицемери и не се социјалисти то ес комунисти а не сакаат верата на дело, на пример викат шо бе сеа е каптализам нема нишо џабе а забраат дека исус беше првио комунист и викаше дајтѕе им на сиромасите да јадат разделете имот и друзи сттвари и шо???

Како можеш во ист текст да кажеш дека Бог не сака и дека МОРАМЕ да го прифатиме Исус. Ако некој сака некого - не го приморува на ништо.
а сега:

earthquake1.jpg

На ова слика од земјотрес каде се огледа божјата љубов?

Божјата љубов на сликата се гледа во војниците кои им помагаат на луѓето да се спасат од рушевините (it's as symple as that).

И како второ апсолутно се согласувам со FLiX дека никоја религија не ја застапува абсолутната вистина за Бог туку само дел од вистината. Но тоа сметам дека е така затоа што луѓето сеуште немаат стигнато до тој степен на развиток за да можат целосно да ги разберат а со тоа и прифатат намерите и постапките на Бог и не дека библијата или која и да е света книга сака да не излажи туку едноставно на луѓето кои толкави им биле способностите да ја доловат божјата вистината.
И плус треба да се земе во предвид дека светите книги на сите поголеми светски религии (па и на помалите) се создадени во време кога науката и свеста на луѓето биле на далеку пониско ниво во време кога главен и најприфатлив начин на пренесување на информациите од колено на колено преку приказни така да се што е таму напишано според моето мислење е симболичен и упростен приказ на вистината со цел таа да им се доближи на широките народни маси а не да остани привилегија само за свештениците, затоа што главната поента барем на христијанската религија со која сум одлично запознат не е во земањето туку во давањето и споделувањето на нашето знаење со знаењето на другите луѓе со цел пред се морален напредок не само на единката туку и на човештвото како целина.

Божјата љубов на сликата се гледа во војниците кои им помагаат на луѓето да се спасат од рушевините (it's as symple as that).
Дали бог стои зад земјотресот кој го урна градот? Дали тој знаеше за земјотресот пред да се случи или земјотресите и него го изненадуваат. Дали земјотресите се случуваат по некои други закони кои бог не може да ги контролира или предвиди? Или пак можеше да го спречи?

А тие војници ма сликата... утре полковникот ќе им нареди и тие со оружје во рака ќе тргнат да убиваат други вооружени луѓе над чии глави се вее платно со поинакви бои.

абе нема Госпо да имаше ке беше една вера а башка и ке беше рај и ке немаше смрт и едно запамти а за објаснуање ќе читаш ако те занима од големи умои се објасниле сеа на кратко ме мрзи
1. Нема бог
2. Нема ѓаол
3. Нема рај
4. Нема пекол
5. све е ништо
6. Смртта е вечен заборав
7. Нема смисла вон краткотрајниот живот
8. Војната е природна состојба
9. Мир само во смртта
10. нападот е најдобра одбрана!

абе нема Госпо да имаше ке беше една вера а башка и ке беше рај и ке немаше смрт и едно запамти а за објаснуање ќе читаш ако те занима од големи умои се објасниле сеа на кратко ме мрзи
1. Нема бог
2. Нема ѓаол
3. Нема рај
4. Нема пекол
5. све е ништо
6. Смртта е вечен заборав
7. Нема смисла вон краткотрајниот живот
8. Војната е природна состојба
9. Мир само во смртта
10. нападот е најдобра одбрана!

Било рај некогаш ама видел Господ дека така не оди работата се на готово да ни дава па решил малку да не остави да се помачиме да го заслужиме рајот па потоа да одиме во него.

Дали бог стои зад земјотресот кој го урна градот? Дали тој знаеше за земјотресот пред да се случи или земјотресите и него го изненадуваат. Дали земјотресите се случуваат по некои други закони кои бог не може да ги контролира или предвиди? Или пак можеше да го спречи?

А тие војници ма сликата... утре полковникот ќе им нареди и тие со оружје во рака ќе тргнат да убиваат други вооружени луѓе над чии глави се вее платно со поинакви бои.

Не го изненадуваат Бог земјотресите и тој што треба да преживее ќе преживее дури и целата вселена да се сруши на него, а за војниците не ме разбра што сакам да кажам, т.е несакав да кажам дека војниците се лични претставници на Господ нешто како ангели и сл. туку дека нивната љубов нивното сочувство кон настраданите ја претставува божјата љубов на сликата.

А за тоа дека истите тие војници во иднина можеби ќе убиваат невини жртви тоа си е нивни избор на сите ќе ни се суди во часот на нашата смрт од тоа никој не избегал нити пак ќе избега.

Зошто никој не се осмелува да одговори на прашањето:
Дали катастрофите во природата се дело на бог (земјотреси, ерупции, поплави, торнада, цунамија..) или се случуваат независно од неговата воља и вон неговата контрола??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom