Лиценциран софтвер

• Креатор на темата Креатор на темата concrete
  • Време на започнување Време на започнување

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Веб-сајт
www.luft46.com
На прв поглед темава не е за овде, но бидејќи овде се зборува за бизнис, тоа подразбира и техничка документација, а со тоа доaѓаме на CAD, CAM и FEA пакетите. Да не должам......... АCAD на Autodesk е најраширен овде , но скоро секаде како див , копиран софтвер.
Но навистина да не должам, подолго време го користам и тестирам DraftSigh кој влече потекло од Марсел Дассо Авијација, фирмата кои ги измисли француските Миражи ;)
DraftSigh е потполно бесплатна 2D верзија на фамилијата во која се и CATIA, па SolidWorks итн. Незнам кои се алтруистичките мотиви на компанијата , но пакетот е навистина добар, со .dwg екстензија на фаловите кои лесно се експортираат на АCAD на пример, а и обратно.
Значи на :http://www.3ds.com/products/draftsight/download-draftsight/ го симнувате, а на мејл адресата добивате код за авторизација и се работи навистина тип-топ како на авторизиран пакет. За 95% од техничките документации сосема доволно.

На прв поглед темава не е за овде, но бидејќи овде се зборува за бизнис, тоа подразбира и техничка документација, а со тоа доaѓаме на CAD, CAM и FEA пакетите. Да не должам......... АCAD на Autodesk е најраширен овде , но скоро секаде како див , копиран софтвер.
Но навистина да не должам, подолго време го користам и тестирам DraftSigh кој влече потекло од Марсел Дассо Авијација, фирмата кои ги измисли француските Миражи ;)
DraftSigh е потполно бесплатна 2D верзија на фамилијата во која се и CATIA, па SolidWorks итн. Незнам кои се алтруистичките мотиви на компанијата , но пакетот е навистина добар, со .dwg екстензија на фаловите кои лесно се експортираат на АCAD на пример, а и обратно.
Значи на :http://www.3ds.com/products/draftsight/download-draftsight/ го симнувате, а на мејл адресата добивате код за авторизација и се работи навистина тип-топ како на авторизиран пакет. За 95% од техничките документации сосема доволно.

Овде и нема баш да најдеш соговорници...
Ако ти е до софтверска дискусија..
http://forum.kajgana.com/threads/Листа-на-бесплатни-програми.51555/

Или можеш да отвориш нова тема за...тој тип на софтверски решенија

Не ми е, сакав само да споделам корисна информација;)

Си имам направено еден интерфејс (или како и да го крстите по нашки) во ACAD и сега гледам дека е сличен DraftSight-от, има иста платформа, ама проблем во околината ми се јавува со страничните панели, работните, па ќе ми треба време додека "ми легне" на рака.

Во секој случај, фала на споделувањето. Ми изгледа како одлична опција дека е мало и компактно.

Не јавува никаков проблем со dwg фајловите?
Дали си го тестирал ме интересира, лично?

Јас најчесто работам во Солидворкс и нормално, нелиценциран, пошто да се купи е околу 1500 евра во траење од 1 година.
А кога бев во една фабрика, овде кај нас и кога видов каква пиратерија користат, тогаш уствари сватив дека кај нас ретко кој купува лиценциран софтвер, све е од торент симињано, додека во Германија на пример не е дозволено од Јутуб да се симнуваат клипови, а камоли торенти и сл, големи казни следуваат.
DraftSigh го немам работено, ама во секој случај ми се допаѓа информацијата дека може бесплатно да се легализира.

...vo posledni nekolku meseci nego go koristam za crtanje..exportira i importira .dwg bez problem.
Ок, у зорт заман може да се користи ....у комбинација со Убунту хахахах.
На крај фала за информацијава, барав алтернатива доста време ова е бонбона. Го пробав малку работи супер :)

Во една фирма каде што нема врска со компјутери, односно фискалната самостојно работи, доколку се користи лаптоп заради фејсбук и слични стварни (повторно нагласувам, нема врска со работењето на фирмата) дали и тоа е спротивно на законот доколку софтверот (ОС) не е лиценциран?

Во една фирма каде што нема врска со компјутери, односно фискалната самостојно работи, доколку се користи лаптоп заради фејсбук и слични стварни (повторно нагласувам, нема врска со работењето на фирмата) дали и тоа е спротивно на законот доколку софтверот (ОС) не е лиценциран?
Да спротивно на законот е, не е битно дали го користиш ти за работа или не битно е дека имаш нелиценциран софтвер

хммм, се врати топиков па се сетив.....:)

Пред месец два ми пратија линк до DesigSpark Mechanical , фри верзија многу рудиментирана на SpaceClaim кој е одличен пакет сепак недостижно " ефтин"..параметриски 3D CAD за американци, што значи дека секој пацер може да го вози. Многу е интуитивен и песма лета према класичните параметарски пакети кои се перфектни за големи и организирани проекти, обично и многу скапи , нo и многу многу напорни за мали корисници ко во МКД.
Доброто е што оваа бесплатната оскубана верзија сепак е одлична за концепти и нивно дотерување. Имам некој впечаток дека со креативен пристап е добра за сиромашни, кои сакаат да бидат легални...Проблем е што има некои чудни формати, но PNG е сосема добар за слички и пресеци за пезентација.
ZAACONOVO33_zpsaa521e3a.png

Дали казна следува веднаш штом најдат нелиценциран софтвер или првин опомена?

Дали казна следува веднаш штом најдат нелиценциран софтвер или првин опомена?
Мислам дека нема опомена, директно те казнуваат и ти го зимаат компјутерот/лаптопот.

Back
На врв Bottom