Лаптоп Проблем со графика?

Член од
6 април 2013
Мислења
357
Поени од реакции
302
Купив нов лаптоп Dell Inspiron N3542
i5-4210M 1.7GHz - 2.7 GHz turbo frequency
4GB RAM
500GB HARD
Nvidia GT 820M 2GB
Проблемов е следен: Со лаптопот си беше се во ред и си ги играше игрите супер. Едно време го поврзав 3-4 пати со телевизорот преку HDMI и поиграв малку. После тоа на самиот лаптоп игрите имаат пеколно лош лаг. Првен мислев дека е до играта (Battlefield 3) и ја намалив на минимални сетинзи ама си остана лагот безразлика на ова. Затоа инсталирав и друга игра што лаптопов би ја играл совршено и на максимални сетинзи (Live For Speed и CS 1.6). Проблемот е ист. 60fps max и има големи падови во FPS

Инсталирај MSI/AB и RTS штиклирај да гледаш на монитор статистика додека играш, температури, фрејмови, искористеност на CPU/GPU/RAM така ќе може да видиш која е слабата алка во системот..

Било какво исклучување/вклучување на HDMI кабел, во било кој уред - додека истиот е вклучен во работа, е постапка која треба 100% да се избегнува.

Ако си има гаранција, носи го на сервис. Прво пробај со преинсталација на ОС-от (или ризикувај да ти го наплатат сервисот, ако испадне дека проблемот е од софтверска природа)

Пробај и со апдејт на драјверот.

i5-4210M 1.7GHz - 2.7 GHz turbo frequency
4GB RAM
500GB HARD
Nvidia GT 820M 2GB
Проблемов е следен: Со лаптопот си беше се во ред и си ги играше игрите супер. Едно време го поврзав 3-4 пати со телевизорот преку HDMI и поиграв малку. После тоа на самиот лаптоп игрите имаат пеколно лош лаг. Првен мислев дека е до играта (Battlefield 3) и ја намалив на минимални сетинзи ама си остана лагот безразлика на ова. Затоа инсталирав и друга игра што лаптопов би ја играл совршено и на максимални сетинзи (Live For Speed и CS 1.6). Проблемот е ист. 60fps max и има големи падови во FPS
Јас ја имам истата графичка и немам проблем .Кога ќе го приклучуваш на телевизор гледај да не ти е графиката повеќе од 1300x700 (така нешто ) зашто ќе се заебе вакак како твојот .

Било какво исклучување/вклучување на HDMI кабел, во било кој уред - додека истиот е вклучен во работа, е постапка која треба 100% да се избегнува.
Зошто? Што може да се случи? Hands on искуство? Искуство од пријатели? Линкови to back up your claim?

Јас ја имам истата графичка и немам проблем .Кога ќе го приклучуваш на телевизор гледај да не ти е графиката повеќе од 1300x700 (така нешто ) зашто ќе се заебе вакак како твојот .
Јас ја ставив на 1920x1080? До тоа ли е? Има чаре?

Јас ја ставив на 1920x1080? До тоа ли е? Има чаре?
Пробај приклучи го на тв пак и намести ја резулицијата на 1300x700 така нешто и би требало да ти се врати во нормала .

Личи на конфликт на драјвери, чест случај кај лаптопите. Најверојатно графичката воопшто не ти се уклучува, туку тераш на интегрирана затоа имаш лаг. Инсталирај MSI Afterburner, уклучиго и пушти игра. Ќе ти каже која графичка во кој временски период ти работела.

А зошто не си влезеш во тоа програмчето за графичката што е NVidia GeForece Experience и во Control Panel имаш да подесиш која програма со која графичка да се стартува. Или уште поедноставно при пуштање на играта, десен клик и бираш Run with graphics processor>Твојата графичка.
Не го плашете дека му е расипан или да менува резолуции или пак да се плаши од вклучување на HDMI кабел. И јас имам лаптоп со NVidia графичка и сум немал никакви слични проблеми, се е до правилно псотавување на сетинзите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom