Кушнер: проблем за ЕУ и НАТО е само името

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Edno e nie kako narod ili kako forumdzii da nagagjame shto bi se sluchilo potoa a drugo e ona realnoto i vistinskata slika shto i kako kje se sluchi potoa.Imakji go vo predvid faktot deka Grcite ne se zainteresirani za imeto voopshto nego druga politika e vo igra.Se nadevam kje svatish,taka da po vleguvanje vo EU so Severna Makedonija kako referenca i priznat ustav,jazik i nacija vekje prikaznata za blokiranje i granici zavrshuva za Makedonija.Reformite se obnovuvaat i im nosat podobro utre na gragjanite.

Е па Грците не сакаат да го признаат тоа и тука се кочи целиот процес со преговорите де.

Кај што има сила, нема правдина.
Тоа значи: мораме да станеме сила. Тоа е тоа. И треба да се работи натаму нон-стоп.

Tochno,se soglasuvam ama namesto da se lobira vo Vladimirovo i Mokrino mislish deka e podobro lobiranje vo EU od Makedonskata vlada odkolku tamu?I mnogu e poefikasno lobiranjeto odkolku plukanjeto po opozicijata,EU,NATO i Fuere veruvaj.

Е па Грците не сакаат да го признаат тоа и тука се кочи целиот процес со преговорите де.

Severna Makedonija e ime so geogravska odrednica,ni odgovara potpolno i mnogu podobro odkolku BJRM.Grcite prifakjaat takov kompromis samo se cheka odgovor na vladata da se vidi kolku e sposobna da se izbori.So prifakjanjeto od strana na Grcite za predlogot na Nimic Severna Makedonija kako referenca se e resheno.

Severna Makedonija e ime so geogravska odrednica,ni odgovara potpolno i mnogu podobro odkolku BJRM.Grcite prifakjaat takov kompromis samo se cheka odgovor na vladata da se vidi kolku e sposobna da se izbori.So prifakjanjeto od strana na Grcite za predlogot na Nimic Severna Makedonija kako referenca se e resheno.

Ој ти, значи они бараат да не се дискутира за нацијата, идентитетот, јазикот, заради тоа што тоа планираат да го искористат како блокада за нешто друго, ти текнува? Не прифаќаат они туку така компромис. Башка и самиот ти кажа дека проблемот не е во името, туку во нешто сосема трето, кое ни е јасно на сите.

Edno e nie kako narod ili kako forumdzii da nagagjame shto bi se sluchilo potoa a drugo e ona realnoto i vistinskata slika shto i kako kje se sluchi potoa.Imakji go vo predvid faktot deka Grcite ne se zainteresirani za imeto voopshto nego druga politika e vo igra.Se nadevam kje svatish,taka da po vleguvanje vo EU so Severna Makedonija kako referenca i priznat ustav,jazik i nacija vekje prikaznata za blokiranje i granici zavrshuva za Makedonija.Reformite se obnovuvaat i im nosat podobro utre na gragjanite.
Koga Karamanlis javno ti izleguva vo Grckiot Parlament i ti se deklarira kako Makedonec, ti ocekuvas deka Grcija ke priznae Makedonski zaseben etnos i Makedonska Nacija???
Toa ke znaci deka drzavata im ja vodi Makedonec koj sam se deklariral za takov, i toa od Republika Makedonija, bidejki po tvoi logiki nie ke bideme internacionalno priznaeni edinstveni Makedonci

Koga Karamanlis javno ti izleguva vo Grckiot Parlament i ti se deklarira kako Makedonec, ti ocekuvas deka Grcija ke priznae Makedonski zaseben etnos i Makedonska Nacija???
Toa ke znaci deka drzavata im ja vodi Makedonec koj sam se deklariral za takov, i toa od Republika Makedonija, bidejki po tvoi logiki nie ke bideme internacionalno priznaeni edinstveni Makedonci

Karamanlis moze da se deklarira kako saka, negovo pravo, no vo pasosot kaj Drzavjanstvo mu pisuva verojatno grcko ili republika grcija.

Jas mozam da se deklariram kako sakam no vo pasosot mi stoi Drzavjanstvo/Nationality/Nationalite MAKEDONSKO/MACEDONIAN

i vo toj pasos imam vizi od zemji od EU
i ne im smetal zborot Macedonian

znaci jas sum t.e. nie sme "internacionalno priznaeni edinstveni Makedonci"

a ako karamanlis saka svojata usmena deklariranost vo svojot parlament da si ja potvrdi i oficijalno i napismeno da mu pisuva nationality: macedonian neka poveli da aplicira za makedonsko drzavjanstvo, pa ako gi ispolni uslovite, neka mu e so srekja

За името “докториравме“ на овој форум ебаго.Мислам дека темава беше нешто окулу изјавата на Кушнер дека што и да направиме без да го смениме името исто како ништо да не сме направиле.Значи ништо не е важно што и како ќе направиме ако не го смениме името кое представува “порта“ за влез и во НАТО и во ЕУ и главна пречка за укинување на злосторничкиот визен режим,нешто што заслужуваме да ни го укинат повеќе одколку пола членки на ЕУ кој и го немаат.
Народски кажано:
Грците ќе ве клецаат скоро вечно,доколку не им ја исполните нивната непристојна и непојмлива желба,зошто се во доминантна позиција.Исто како кога силувачот ја силува жртвата,а неговите другарчиња иако гледаат дека тоа е непримерно не можат или не сакаат да го спречат и да ви помогнат,затоа што вие предвреме сте го завеле со своите постапки кога сте флертувале со него.
Па другарчиња,во ЕУ владее законот на појакиот и мислете предвреме дали ви одговара членство во нивната банда,или ќе останете настрана.
За решението нема да зборувам иако мислам дека постои,затоа што има платени за таа намена,луѓе кој уживаат во 1.5 милјарди евра плата која како што гледам досега не ја заслужиле ни да ја погледаат па камо ли да ги користат поволностите што им ги носи.:toe:

I mnogu e poefikasno lobiranjeto odkolku plukanjeto po opozicijata,EU,NATO i Fuere veruvaj.

Ако синоќа си го гледал фиромољубецот наш на Актуел телевизијата..на Алсат мислам..можеше да се види БЕДА невидена и насобрана...во напатената душичка фиромска ..а која кажа дека владата манипулирала со рејтингот..кој сега е 60%..а е мислена именка за него и неговите..
А ако има фироманчето некаков рејтинг..нека излезе на избори..а не по малцински ТВ станици да лелека..
Него ..ако сакаат ...само Македонци можат да го вратат на власт..ама не го сакаат најверојатно..
Едноставно кажано...РОКОТ НА ЗЛО-УПОТРЕБА МУ Е (изгледа) ПОМИНАТ
:tapp:

Видете како брз преглог даваат албанциве и ај после не се нервирај .

ДУА предлага име “Северна Македонија и Источна Албанија“

Во коминике од 5-ти декември Демократската Унија на Албанците, предложила неколку факти дека стабилноста на Македонија не се ризикува од надвор, но дестабилизацијата на земјата доаѓа од начинот на политичката дискриминација на Албанците во оваа држава. Лидерот на ДУА, Бардуљ Махмути, им порачал на македонските власти да престанат со дискриминација врз Албанците и да продолжат со сигурност кон евроатланските интеграции.

“Тргнувајќи од фактот дека поддршката на Македонија за евроатланската интеграција, без да се тргне дискриминацијата на оваа држава што аплицира врз Албанците е кратковидна и не служи за мир, а ни за стабилност во долг рок во овој дел на Балканот. Наместо да се бара што побрзо тргнување на дискриминацијата како и почитување на човекови права на Албанците, единственото барање што се слуша за членство во НАТО е да се најде компромис за името со Грција“, додал Махмути.

Без да се оставаат настрана сите барања што имаат поврзаност со правата на Албанците во Македонија, како и исполнување на сите услови за зачленување во НАТО, ДУА инсистира Албанците да се вклучат во преговорите за името.

Според ДУА причините за кој треба Македонија да го смени името и да се вика “Северна Македонија и Источна Албанија“ ќе ги зафати реалните топоними на земјата.

Името “Северна Македонија и Источна Албанија“ ќе ги интегрира и двата етнички што го сочинуваат поголемото население од земјава.

Исто така Демократската унија на Албанците испраќа апел до сите медиуми да се отвори јавна дебата за оваа прашање каде интелектуалци, невладини организации како и жители кои можат да дадат мислење и свое знаење да се најди заедничко решение по оваа прашање.

ЗА ОВИЕ САПУН САМО НИСТО ДРУГО ПОМЕШАН СО САЛО ОД ПРАСЕ 200 КИЛА ТЕЖИНА ШТО ИМА ДА НЕ МОЖИ ДА МРДНАТ.

ПРЕЗЕМЕНО ОД НЕТПРЕС.
Е ова е реалниот проблем, внатрешен, а нас како раја не усмерија очи да си извадиме со јужниот, источниот и донекаде северниот сосед.

Tochno,se soglasuvam ama namesto da se lobira vo Vladimirovo i Mokrino mislish deka e podobro lobiranje vo EU od Makedonskata vlada odkolku tamu?I mnogu e poefikasno lobiranjeto odkolku plukanjeto po opozicijata,EU,NATO i Fuere veruvaj.

Па искрено, не знам дека Владата лобира во Владимирово и Мокрино... Она што го знам е дека била во Норвешка, а најново и дека била во Брисел и дека биле запознаени членките во Европската партија (ако така се викаше... демек тоа е партија од сите партии во Европа) за напредокот на Македонија и поволностите што таа ги нуди.

Брисел не е Владимирово или Мокрино, иако според некои работи што сум ги чул не е далеку од нив... Село со многу пари, седиште на ЕУ и парламент во кој членува партијата на уживатели на секс со животни. Но нејсе.

Vladata moze da odi i na Jupiter da lobira dzabe i e , ako ostane na "LOBIRANJE'..
Makedonija , odamna pliva u fekalii i navistina e tesko da se najde granka da se fatis ..da islezes..
Tocno e deka e napravena GOLEMA GRESKA pred 15-17godini, no ako se zeme vo obzir deka vo toj moment site se odnesuvaa kako navodeneti tetrebi, ..........Makedonija nikogas nemala JASEN KONCEPT sto vsusnost saka.... i ako se prodolzi so ISPRAVUVANJE NA TAA GRESKA , ke se zavrsi so proekt : Ispravuvanje na kriva Drina, a toa e....jebi ga...........
Ako ima dovolno VNATRESNA energija i pred se TVRDA VOLJA da se istrae na svoeto..MORA DA SE MENUVA PRIODOT, ama epten radikalno...no...
Nitu jasna volja se gleda kaj narod koj e veke grogiran...materijalno, moralno, obrazovno..DIJALEKTI STANAA OFICIJALEN MAKEDONSKI GOVOR..., politickite antagonizmi, duri i za nesto za sto NE SE DISKUTIRA bidejki e OPST INTERES se nevideni dosega ....
Od druga strana, pragmaticno gledano nikakvi kapaciteti nemaaat, vo momentov , po igra na sudbinata i zadkulisnite nadvoresni vlijanija, ... za toa ZADOLZENITE personi... koi samo se prenemagaat so nekakvi predzvakuvanja na gluposti....
Na strana dolgogodisnite , veke vekovnite teznenija na nasite sosedi da ne rasturat i izbrisat, vo poslednite dve-tri decenii drasticni stanuva akuten i problemot so ova albancive ...
..tie prakticno SEGA VEKE go drzat kontrolniot paket i REALNO UPRAVUVAAT SO SUDBINATA NA MAKEDONIJA..., a koi se nivnite nameri e jasno ko bel den , iako seuste e toa vo nekoja oblanda zavitkano...uste nekoe vreme...,zatoa ne sum iz optimist.......za Makedonija na Makedoncite....

Аха. Значи така едноставно, Грците ќе забораат на сите злодела кои ги направиле во Егејска Македонија. Сите бомбардирања, убивања, асимилација и така натаму, и така натаму. И онака "добро соседски" ќе речат, - "Добро, го сменивте името, ние само тоа сакаме, да се разликуваат, "нашава" Македонија и вашата". А експресно после тоа влагаме во ЕУ и во НАТО. Прво, РАЗМИСЛИ еднаш барем, без да слушаш и да застапуваш некој друг, што би се случило доколку Грција признае дека има Македонско малцинство на нејзината територија. Нешто за кое тврди од своето постоење дека не постои.

Vladata moze da odi i na Jupiter da lobira dzabe i e , ako ostane na "LOBIRANJE'..
Makedonija , odamna pliva u fekalii i navistina e tesko da se najde granka da se fatis ..da islezes..
Tocno e deka e napravena GOLEMA GRESKA pred 15-17godini, no ako se zeme vo obzir deka vo toj moment site se odnesuvaa kako navodeneti tetrebi, .........
.Makedonija nikogas nemala JASEN KONCEPT sto vsusnost saka.... i ako se prodolzi so ISPRAVUVANJE NA TAA GRESKA , ke se zavrsi so proekt : Ispravuvanje na kriva Drina, a toa e....jebi ga...
........
Ako ima dovolno VNATRESNA energija i pred se TVRDA VOLJA da se istrae na svoeto..MORA DA SE MENUVA PRIODOT, ama epten radikalno...no...
Nitu jasna volja se gleda kaj narod koj e veke grogiran...materijalno, moralno, obrazovno..DIJALEKTI STANAA OFICIJALEN MAKEDONSKI GOVOR..., politickite antagonizmi, duri i za nesto za sto NE SE DISKUTIRA bidejki e OPST INTERES se nevideni dosega ....
Od druga strana, pragmaticno gledano nikakvi kapaciteti nemaaat, vo momentov , po igra na sudbinata i zadkulisnite nadvoresni vlijanija, ... za toa ZADOLZENITE personi... koi samo se prenemagaat so nekakvi predzvakuvanja na gluposti....
Na strana dolgogodisnite , veke vekovnite teznenija na nasite sosedi da ne rasturat i izbrisat, vo poslednite dve-tri decenii drasticni stanuva akuten i problemot so ova albancive ...
..tie prakticno SEGA VEKE go drzat kontrolniot paket i REALNO UPRAVUVAAT SO SUDBINATA NA MAKEDONIJA..., a koi se nivnite nameri e jasno ko bel den , iako seuste e toa vo nekoja oblanda zavitkano...uste nekoe vreme...,zatoa ne sum iz optimist.......za Makedonija na Makedoncite....

Како јас го доживувам овој 18-годишен празен од на Македонија. Прво Македонија НЕ сакаше независнот. Доминантните структури лелекаа за останување во некоја скратена Југославија или Србославија ( платформата Глигоров-Изетбеговиќ). После, се јавија нереални мегаломански апетии вон правилата на европската игра. Едни ( Љ.Георгиевски) ке правеше конгрес во Солун, другиот ( Груевски) сака да не убеди дека ние сме директни потомци на Античките Македонци со давање сигнали за сакано обединување на целиот простор( поклонување пред карта на географска Македонија пред очи на фоторепортери). Резултатат е губење курс кон ЕУ и НАТО. Нудење лажни и неизвесни алтернативи ( Русија, Кина и сл.) Цената ке ја плаќат граѓаните на Македонија. Веќе ја плаќаат, но фактурите ке пристигаат секојдневно. Додека народот не се освести... земе стапови и гомниви метли...па почне акција...додека е обнова нема одмора. И то.

Како јас го доживувам овој 18-годишен празен од на Македонија. Прво Македонија НЕ сакаше независнот. Доминантните структури лелекаа за останување во некоја скратена Југославија или Србославија ( платформата Глигоров-Изетбеговиќ). После, се јавија нереални мегаломански апетии вон правилата на европската игра. Едни ( Љ.Георгиевски) ке правеше конгрес во Солун, другиот ( Груевски) сака да не убеди дека ние сме директни потомци на Античките Македонци со давање сигнали за сакано обединување на целиот простор( поклонување пред карта на географска Македонија пред очи на фоторепортери). Резултатат е губење курс кон ЕУ и НАТО. Нудење лажни и неизвесни алтернативи ( Русија, Кина и сл.) Цената ке ја плаќат граѓаните на Македонија. Веќе ја плаќаат, но фактурите ке пристигаат секојдневно. Додека народот не се освести... земе стапови и гомниви метли...па почне акција...додека е обнова нема одмора. И то.

Тууу и тоа го доживеав, еднаш и со тебе да се согласам во напишаното!:smir:

... Прво Македонија НЕ сакаше независнот....Доминантните структури лелекаа за останување во некоја скратена Југославија или Србославија ( платформата Глигоров-Изетбеговиќ).

Е, каква глупост. А јас кој одев да гласам на тој референдум за независност знам дека одѕивот беше огромен и дека над 90% од гласачите гласаа ЗА НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА и покрај глупавото и двосмислено референдумско прашање на доминантните структури. Така како современик и учесник во тоа не гледам причина за твоето глупаво и наивно тврдење дека било обратно.
:nenene:
Македонија со сето срце сакаше независност.

Името не треба да е пречка за визната либерализација
Нема причина да се зборува за изолација, вашата европска перспектива е јасно трасирана. Огромното мнозинство ваши сограѓани ја поддржуваат, ние ја поддржуваме веќе со години и работите одат напред. На вас е да одлучите во која насока и со која брзина. Ние ве чекаме во Европа, вели Кушнер

Во ексклузивното интервју за „Дневник“ шефот на француската дипломатија тврди дека не мислел на блокада на визната либерализација за Македонија и вели дека само го повторил очигледното - оти решение на спорот за името ќе дозволи да се надминат многу пречки, пред се', таму каде што одлуките се донесуваат едногласно.

* Кога станува збор за Македонија, кои се целите на Франција и какви се билатералните односи помеѓу двете земји?

- Добро ви е позната нашата поддршка од самото создавање на вашата држава и особено улогата што Франција ја играше во текот на кризата во 2001 година, а и потоа. Мислам на процесот на преговори за Охридскиот договор. Целите на Франција не се променети - да се направи се' за да се донесе вашата земја во Европа. Сите наши билатерални односи се фокусирани на таа цел. Веќе со години нашата земја и' е пријател на вашата, и помага, ја поддржува во чекорењето кон ЕУ и ја советува.

* Кавгата помеѓу Грција и Македонија, видена од Брисел или од Париз, се чини едноставна, но ненадминлива видена од Скопје или од Атина, пред се', поради тоа што е историска и го зафаќа идентитетот. Каква е анализата во Европа на овој проблем и како да се најде заеднички терен?

- Несогласувањето помеѓу двете земји мора да биде брзо решено. Има проблем што значи дека треба да се најде решение. За такво нешто се потребни определеност, храброст и заедничка волја. Постојат разни алатки како капата на Обединетите нации под која се среќаваат посредникот и преговарачите од свете страни. Сите Европејци нестрпливо очекуваат решение, договор помеѓу двете земји. Тоа е во интерес на сите и што побрзо го најдете толку ќе биде подобро за сите.

* Како ја анализирате политичката ситуација во Македонија и што очекувате од нашата земја?

- Со големо парламентарно мнозинство, владата на премиерот и неговиот коалициски партнер од албанскиот блок имаат витална одговорност. Реформите, спроведувањето на Охридскиот договор, демократскиот квалитет на изборите во март 2009 година се градилишта за кои тие ја носат одговорноста.На овој терен треба да се фокусира политичката акција и на овој терен треба да се обединат сите политички сили и енергии. Влогот е голем, тоа е и европската судбина на земјата, но и секојдневието на нејзините граѓани.

* За време на последниот министерски состанок во Брисел, одговарајќи на новинарско прашање за поддршката на Франција во однос на ослободувањето од визниот режим за Македонија, рековте дека земјата тропа на погрешна врата. Всушност, порачавте дека спорот за името треба да биде решен пред да се размислува за што било. Дали тоа значи дека дури и визната либерализација може да биде блокирана ако спорот не биде решен?

- Се разбира дека не!

Само повторив нешто што е очигледно: решение на спорот со името ќе дозволи да се надминат многу пречки и пред се' особено онаму каде што одлуките се донесуваат едногласно, како што е тоа случај во НАТО и околу некои прашања во ЕУ. Како што ви е познато, либерализацијата на визниот режим не е поврзана со спорот со името. Во ваш интерес и во интересот на регионот е ова прашање да биде решено. Сепак би сакал работите да бидат јасни - спорот со името не игра и не смее да игра никаква улога во ослободувањето од визниот режим.

Вие остваривте напредок кој е значаен и е очигледен. Сакам да подвлечам дека тоа ве става на чело на балканските земји. Франција го поддржува визното ослободување. Тоа подразбира уште напори, а работата во таа област со Европската комисија напредува. Мојата желба е јасна - сакам вашата земја брзо да биде ослободена од визен режим.

* Во Македонија јавноста е уверена оти земјата ги има исполнето сите услови за да почне преговори за зачленување со ЕУ, но дека ЕУ, свесна за грчката блокада ако спорот не се реши, секогаш ќе се правда со недостиг од реформа, односно дека ЕУ не и' ја кажува вистината на Македонија затоа што не може да влијае врз Атина?

- Работите воопшто не се такви. Европската комисија го објави својот годишен извештај во ноември. Таа заклучи дека има напредок, но исто така дека е потребен уште напредок во многу области. Комисијата ги подвлече и демократските недостатоци на јунските парламентарни избори, како што впрочем тоа го направи и ОБСЕ во својот извештај. Евалуацијата на Европската комисија е резултат на долга и прецизна работа. Заклучокот до кој дојде Советот на министрите во Брисел е објективен и едногласен.

Го поздравувам одговорниот начин на кој македонската влада ја прими оваа оценка на Комисијата, велејќи дека од неа ќе направи свој патоказ. Треба концентрирање врз реформите, треба обединување на сите политички сили околу оваа цел и треба да се одржат примерни избори во март 2009 година. Видов исто така дека владата извлекла конструктивни заклучоци од извештајот на Комисијата и направила акциски план за спроведување на препораките. Тоа е добро.

* Вие добро го познавате регионот. По грчката блокада во Букурешт и најавите за блокада во ЕУ, сметате ли дека Македонија влегува во изолација која, на среден или на подолг рок, би можела да биде опасна и за земјата, но и за регионот?

- Нема причина да се зборува за изолација. Вашата европска перспектива е јасно трасирана. Огромното мнозинство ваши сограѓани ја поддржуваат, ние ја поддржуваме веќе со години и работите одат напред. На вас е да одлучите во која насока и со која брзина. Ние ве чекаме во Европа.

Дозволете ми исто така збор-два за регионот. Вие не живеете на остров. И регионот напредува, се стабилизира, се развива. Од тој аспект иницијативите што ги преземате во однос на Косово се позитивни. Тоа е во интерес на сите и секој треба да придонесе за регионалната соработка и стабилност.
Светлана Јовановска Наша дописничка од Брисел

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=571C5D03BDA49F47B7850D60FC42DD2B

Овие стварно не заебаваат како сакаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom