Купување кола на старо - што е потребно?

• Креатор на темата Креатор на темата Troll
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 јуни 2012
Мислења
1
Поени од реакции
3
Локација
СК
Здраво,

Планирам наскоро да купам кола (на старо, тука од Македонија), па ме интересираше каква е процедурата на набавка на половно возило.

Неам појма воопшто како работи тоа. Кога ја плаќам колата? Кој документи ми се потребни за промена на сопственост? Што треба да побарам/пазам кај нотарот? Дали ми е потребен само нотарскиот документ? Каде и како да извадам нов зелен картон? На што да пазам за да не ме измамат?

Поздрав! И извенете ако прашањето личи чудно, ама стварно врска немам со овие работи :D Имам собрано за југце или слично, па сакам да ми биде тоа првата кола.

Здраво,

Планирам наскоро да купам кола (на старо, тука од Македонија), па ме интересираше каква е процедурата на набавка на половно возило.

Неам појма воопшто како работи тоа. Кога ја плаќам колата? Кој документи ми се потребни за промена на сопственост? Што треба да побарам/пазам кај нотарот? Дали ми е потребен само нотарскиот документ? Каде и како да извадам нов зелен картон? На што да пазам за да не ме измамат?

Поздрав! И извенете ако прашањето личи чудно, ама стварно врска немам со овие работи :D Имам собрано за југце или слично, па сакам да ми биде тоа првата кола.

Брат за документи,ништо посебно....ти кога ќе отидеш да се пазариш,он треба да ти ја даде сообраќајната,и документ од договорот дека е префрлена(тоа од кога ќе отидете на нотар,негде околу 300ден макс. процедурата чини).

И од тука веќе можеш да си ја однесеш на технички преглед,и за понатаму, таму се ќе ти објаснат.

Епа одиш ја гледаш колата,и ако ти се бендисува ја купуваш.После одите на нотар да ја преведете,правите договор,едната копија кај тебе,едната кај него,му ги даваш парите,он тебе клучевите и фураш.Лична карта обавезно носи си.Ако колата е од исто место таблиците ке ти останат,ако ја купуваш од друг град,смееш така да ја возиш додека не и истече регистрацијата,исто и сообраќајната ке биде на име на продавачот,значи не на твое име,пожелно е да ги смениш таблиците одма,и нова сообраќајна на твое име,нови броеви.И знаеш колата е 101% твоја.Пред тоа,знаеш се проверуваат броевите на мотор и шасија,ако се се поклопува купуј и шибај,се прават превари.Значи да резимираме.Ако колата е од друг град,треба да ја одјавиш и таблиците да ги вратиш во полиција.Запамти,ти не ја одјавуваш туку продавачот,не треба да платиш ништо,се заебав ја така,да пазиш,не треба да плаќаш се плаќа иначе 500 за одјава.За нови таблици,ми се чини дека платив околу 2000 денари заедно со нова сообраќајна.Зелен картон спрема киловатите,до 66kw е поефтин,годишен е мислам,незнам колку пари.Кано(онак)шиткаше добро средено југце,види го ако не го продал.Малце опширно али нема веза.Ете тоа би требало да е.

Шублер кажа све, ја само да дополнам... Не купуј Југо! Ако имаш можност, подсобери уште некој денар па земи нешто поарно, секако ако имаш можности. Во 90% од случаите, ако Југцето ти е 300 евричи, уште 600 ќе дадеш понатаму за поправки. Кога ќе видиш со скоро секоја кола на старо е така, али јбг, како ќе ти се погоди неможеш да знаеш каква е сите се научија да ги дотеруваат сега и да враќаат километража...

Запази ја сервисната книшка,отиди со механичар да ја прегледаш темелно,и повози ја едно 20-тина 30 минути..Ако нема сервисна книшка не ја купуј,мој совет другарче :)

Запази ја сервисната книшка,отиди со механичар да ја прегледаш темелно,и повози ја едно 20-тина 30 минути..Ако нема сервисна книшка не ја купуј,мој совет другарче :)
Југо со сервисна книшка?

Шублер кажа све, ја само да дополнам... Не купуј Југо! Ако имаш можност, подсобери уште некој денар па земи нешто поарно, секако ако имаш можности. Во 90% од случаите, ако Југцето ти е 300 евричи, уште 600 ќе дадеш понатаму за поправки. Кога ќе видиш со скоро секоја кола на старо е така, али јбг, како ќе ти се погоди неможеш да знаеш каква е сите се научија да ги дотеруваат сега и да враќаат километража...

20 години имам Југо, 600 евра немам дадено вкупно во тие 20 години за поправки.
Не велам дека сите југца се такви(зависи од газдата), ама се евтини за одржување, не го плаши :)

Ако ја земеш од друг град ке треба да ја префрлиш на ск таблици. Можеш одма по склучување на купопродажен договор на нотар да одите до полиција со човекот кој ти ја продал колата и да ги одјавите таблиците и да земеш пробни кои чинат 1500 денари (отприлика) и ти важат 15 дена и во рок од тие 15 дена ти ке треба да ја префрлиш на ск таблици, или можеш со постоечките таблици да си идеш дома, па после да ги пратиш по автобус или некој пријател, да ги однесе кај човекот од кој си ја купил колата и тој да ги одјави лично во полиција и да ти ја врати одјавената сообраќајна назад, за да можеш после да си земеш таблици на ск и да ја регистрираш во ск.

Servisna kniska za Yugo malku potesko ke najdes,,osven ako covekot e epten nekoj meraklija pa gledal na sve e svasta.
Ti denes Mercedes,Bmw pa barem 50% se bez servisna kniska a ne pa Yugo.

Troll,,,moj sovet do tebe da se strpis uste malku i zemi poasalna kola...dodaj uste 400-500 evra ke zemes 3 pati nesto podobro....Daewoo Racer 95 godiste mozes za 800 evra da najdes,pa duri i poeftino.

Moja prva kola bese Yugo bratce,,i toa 98ma ....Yugo Tempo 1.1 isto taka 98godiste,,,znaci novo,ja prodadov posle 2 meseca samo i sum rekol Yugo nikad poveke za mene.
Bese pod visok gas,,,se gasese na uzgornici,trosese preku 12 litra ako mi veruvas....so drugi zborovi bese fabricki falicno...za postarite modeli nemam zborovi,,sto pati podobri izlegoa od ponovite Yuga...znaci ako veke si resil da kupuvas,kupi od postarite,,,tie na kraj na 80'te..

Инаку дали е подобро да се земе Југо или Голф 1 ? :)

Југо со сервисна книшка?
Зошто да не ? Имам комшија има 7 југа,и сите имаат сервисна книшка :)
Ама само е едно од тие поновите флорида ли како беа.

Имав едно југо '89 така ми стоеше како трета кола, ама мислам вкупно 200 евра за поправки беше дадено (прв газда). Го продадов пред да се воведе законот за увозот. Југовците до кај '91 беа пали-вози. Новиве се катастрофа.

Југо со сервисна книшка?

Првпат слушам ја југо со сервисна книшка.Али сепак дечкото немаше лоша намера
--- надополнето: 4 јуни 2012 во 23:46 ---
За половна кола потребно е пари да ја купиш,пари за да ја поправаш и без пари да ја продадеш!

Епа јебига,немаме сите пари за нова кола.Секој знае најубава кола е нова.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom