Куманово, кумановци, кумановки

но не и песнава (не е од него)

Е Розике бре комшике
дај да ти га ставу
моето шеширче
а на твоју главу.
Закон е бре Куманово и тоа во буквалната смисла на зборот.

Sussaro,убав пост.Песнава е од Биоритам,скопска група,а стиховите се на кумановско наречје:smir: Иначе и јас имам слични мпресии од родниот град на мајка ми.Југ турист нај закон превозници во македонија.Влагаш во автобус и одма домаќински муабет со кондуктерот,шоферот....

Кумановци ми се мене најприсрце с нивне може да не ти помине убаво денот , многу се весели дружељубиви
, од дијаспорците нај нај ми се ...

Све тераат на шала ептем се .... кумановци

Е да тој у право си, битно е да су сви весели и среќни :helou:

Беше дома до пред едну недељу, и на свакое идење све повишке се разочарују од амбиент у родан град. Нема ги више на људи онај искра у око, град га нема онј препознатљив мирис на есен, нема гу свежину, драж. Едино клинци сас наставак на традицију на седење на ѕдче ми га разгалуев срце, иако е тој сга изгледа и много помасовно него порано. Џабалебароши си и даље седив у слаткарнице преко дн, а нигде никој нема навечер. Макар од тија повозрасни генерације. нема ги ни онија весели пивопије што га цепасва пола-литарског Скопљанца пред "коперацију" мезејки месни нарезак. Сви отидесмо у печалку, повлече не мирис на тија јебени зелени новчанице!
А жене никад поубави по Куманово! ц,ц,ц,ц...све сами квалитети, и тој чопоративно шетав по град!:vozbud:

Што да кажу...све на све, не сам задовољан:toe:

Ako se zbori za Kumanovo eve i ja da kazu deka sam kumanovka:pipi:

Ama i Kumanovo ne e toj sto bese eve do sg za toj zborimo sas drugacke..nema gi nigde ljudi po carsiju..svi otidesva po iran,irak..neznam jos kude,ama mislu deka treba nesto da se sredi tuj.Pa megju najgloemi gradovi smo u Mk,a edno kino da nemamo.Zimi sto imamo dve-tri mesta na kafe da iskocimo,a pa i tamo treba da se tepas za mesto da fatis:toe:..ama kolko i da zboru,ja od tuj nemozu da se oddelu.sakam si ga mnogo!!:pipi:

Душо, имаше две кина у Куманово кои работасва турбо у време на стару Југославију. Сеќам се идесмо да гледамо Брус Лија, па на искачање од кино пола клинци се степав меѓу себе покушувајќи да ги изведев вратоломије на краља на карате. Сеќам се дека колко имаше гужва на премиеру на Шварцнегеровог Терминатора попуцасва стакла на Кино напредак од тежину на људи у потрагу за карте. После Кино Козјак га направисва дискотеку (Која што у принцип работа доста успешно едно време). Најинтересно беше тамо што пар људи искршисва ноге и руке прерипувајќи ги онија ѕидови да улегнев. И онда набасав на покојног Ромеа кој што ги дизаше на клоце избацувајќи ги од диско:toe: Значи у Куманово не постои интерес за нешто такво, да постои ке се најдеше некој паметан да га покрене тј (додуше поприлично скуп) проект да се рестартира сас работу макар едно Кино.
Што да се каже за град у кој што не работи градски базен? Нема саглам "дискотеку"?
За све тој су поприлично криви и трврдоглави градски власти, али тој е веќ друга прича, и за друг подфорум.

Људи па мислите малко позитивно..., можда ќе се оправимо...и онија људи што отидева у странство на печалку, ќе се вратив, еве ја имам брата 27 године кој не живи туја ама кд дојде ми вика -‘‘Куде су људи бе?‘‘...И ми вика дека од његову генерацију па нагоре свите отишле на печалку...Па и тој е добро засто барем свите ке си купив стан или куќу...барем ќе си се одомив...Ај ваљда ќе се оправимо....

Ќе се отвара нова дискотека...
некој нешто да не чуја па ја ќе ви кажу:helou::helou:

Правив гу веќ 5-6 месеца, па ке видимо како ке изгледа кд ке гу отворив. Дома ќе сам пред нову годину, ваљда до тг ке стартуев.

Би требало кажасва за 2 недеље ќе биде и много е уложија још само клима требало да се стави, а можда и нема дозволу за работу како веќином што отворив па тга тражив дозволу:toe:

Здраво здраво, еве још едн кумановац, па на тему за наш град да га дам прво мое мислење :)))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom