Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    625
Дали имаат решение за лицата кои се наводно љубители на животни (кучиња), а у ствари не се однесуваат одговорно кон нив? На пример минатата недела кучето на соседот го згази кола само затоа што не слушаше совети од другите и не го врзуваше, а ова како и секое куче, трча по газдата. Во несреќа, среќа беше мало па не предизвика поголема сообраќајка. И вакви случаи има многу, како со нив да се справи градот? Ќотек за газдите? Казни? Кој би ги казнил? Истите лица породот го фрлаат на улица, но начелно се љубители на кучиња.
Чаре :toe: њама. Затоа без разлика дали е со педигре или не, ако го фатат на улица не треба да се жали газда. Треба да му удрат солидна казна, како за погрешно паркирање и пајак служба, за памет.

За кучињата што ги постирав за поклонување во соодветната тема, се јавија двајца форумџии (не е битно кои), а од другите 107 кои гласале за првата опција? Но не се моја грижа повеќе тие кучиња, ќе ги фрли негде, па ете ти нови скитници. Можеби во меѓувреме некој ги прифатил, но...вакви случаи исто има многу кога нема кој да ги прифати и нема што да им прави па мора да ги остави во некој ендек, колку и да ги сака.

Дали имаат решение за лицата кои се наводно љубители на животни (кучиња), а у ствари не се однесуваат одговорно кон нив? На пример минатата недела кучето на соседот го згази кола само затоа што не слушаше совети од другите и не го врзуваше, а ова како и секое куче, трча по газдата. Во несреќа, среќа беше мало па не предизвика поголема сообраќајка. И вакви случаи има многу, како со нив да се справи градот? Ќотек за газдите? Казни? Кој би ги казнил? Истите лица породот го фрлаат на улица, но начелно се љубители на кучиња.
Чаре :toe: њама. Затоа без разлика дали е со педигре или не, ако го фатат на улица не треба да се жали газда. Треба да му удрат солидна казна, како за погрешно паркирање и пајак служба, за памет.

За кучињата што ги постирав за поклонување во соодветната тема, се јавија двајца форумџии (не е битно кои), а од другите 107 кои гласале за првата опција? Но не се моја грижа повеќе тие кучиња, ќе ги фрли негде, па ете ти нови скитници. Можеби во меѓувреме некој ги прифатил, но...вакви случаи исто има многу кога нема кој да ги прифати и нема што да им прави па мора да ги остави во некој ендек, колку и да ги сака.

А какво решение очекувате-да измислиме спреј со кој едноставно ќе ги попрскате и ќе исчезнат?
Имаше добри предлози-нека се убијат тие што не се здрави и агресивните а другите нека се касрираат(со тоаќе им се намали агресивноста и ќе пропадне теоријата дека ви претставуваат опасност)и нека се вратат на улица-за едно 6-8години ќе изумрат,сега не е инстант решение-ама пак кај се брзате?Или ви притупа сега неќиме кучиња и мора под хитно да се убијат сите оти сигурно рок имате поставено.Ова како решение паралелно со ОГРОМНИ казни(ете и буџетот ќе се полни)за неправилен третман на животните и проблемот ќе се реши,нагласувавам-не одма ама па кога живеевме вака до сега ќе издржиме уште 5-6години.
Викаш газдите не се грижеле доволно за кучињата-значи не може по магарето по самарот.Комшијата го пушта кучето одврзано-оп еутанзија за кучето...
По таа логика за твоите постапки треба да одговара син ти:toe:

А какво решение очекувате-да измислиме спреј со кој едноставно ќе ги попрскате и ќе исчезнат?
Имаше добри предлози-нека се убијат тие што не се здрави и агресивните а другите нека се касрираат(со тоаќе им се намали агресивноста и ќе пропадне теоријата дека ви претставуваат опасност)и нека се вратат на улица-за едно 6-8години ќе изумрат,сега не е инстант решение-ама пак кај се брзате?Или ви притупа сега неќиме кучиња и мора под хитно да се убијат сите оти сигурно рок имате поставено.Ова како решение паралелно со ОГРОМНИ казни(ете и буџетот ќе се полни)за неправилен третман на животните и проблемот ќе се реши,нагласувавам-не одма ама па кога живеевме вака до сега ќе издржиме уште 5-6години.
Викаш газдите не се грижеле доволно за кучињата-значи не може по магарето по самарот.Комшијата го пушта кучето одврзано-оп еутанзија за кучето...
Ја со Чак Норис не се закачам :smir:

За постот, како инаку да се сфатат жалбите дека расни кучиња има во стационар, тие кучиња сигурно не се земени од двор. Тие се по секоја логика пуштени на улица. А погрешно имаш сфатено за газдите. Како да се натераат да не ги пуштаат слободно, како да се натераат да не фрлаат мали кучиња од својата окучена кучка. Едино со казни во висина на казните за грешки во сообраќајот. Но, кој ќе ги пријави, кој ќе ги казни. Полицијата не реагира ниту на посерзни (опасни по живот) дејства, камоли за животно, ниту при пријавување ќе дотрчаат да преземат мерки.
Во однос на кастрацијата, дали е физички можно со мала екипа од јавното претпријатие да се преземат сите тие активности? И кој гарантира дека барем 70-80% ќе се кастрирани? Да останат и само 10% тоа се многу за оплодување. Секоја пута 4-5 мали.
Зборевме наназад, ако сакаат да помогнат, невладините имаат солидни фондови, нека се ангажираат, не со пари, лично. Доколку навистина му мислат добро на кучињата. А да се брзаме, не, кај, од дете ги гледам на улица, ќе остарам во пензија, пак ќе се на улица. Животинско царство.
Како погоди споредбава, синот мој прво не е куче, друго не сум му газда, трето не сум гризнал ниту сум трчал по луѓе да ги плашам во глутница, четврто човек и животно-голема е разликата. Затоа ние живееме во куќа, на кревет, со мобилен, во кола, на мотор... Откажи се од овие добра, не оди на школо, на одмор, на работа...тогаш споредбава ќе е во ред.

Ја со Чак Норис не се закачам :smir:

За постот, како инаку да се сфатат жалбите дека расни кучиња има во стационар, тие кучиња сигурно не се земени од двор. Тие се по секоја логика пуштени на улица. А погрешно имаш сфатено за газдите. Како да се натераат да не ги пуштаат слободно, како да се натераат да не фрлаат мали кучиња од својата окучена кучка. Едино со казни во висина на казните за грешки во сообраќајот.
Ги спомнав казните во претходниот пост-не како во собраќајот-повисоки!
Но, кој ќе ги пријави, кој ќе ги казни. Полицијата не реагира ниту на посерзни (опасни по живот) дејства, камоли за животно, ниту при пријавување ќе дотрчаат да преземат мерки.
Нека направат еден контакт телефон за оваа цел и луѓето ќе пријавуваат-забележам дека комшијата погрешно постапува со миленичето ќе го пријавам-и мислам дека секој нормален човек ќе го направи тоа.А казните на почеток може да бидат под надлежност на обичната полиција,па со време може и полиција за животни да се оформи(не мора да е голема по број-доволно да може да одговара на повиците и да пишува казни)
Во однос на кастрацијата, дали е физички можно со мала екипа од јавното претпријатие да се преземат сите тие активности? И кој гарантира дека барем 70-80% ќе се кастрирани? Да останат и само 10% тоа се многу за оплодување. Секоја пута 4-5 мали.
Па јас мислам дека може-ете плус има доброволци а и нема некој рок поставен за да се брзаат.А неприфатливо е да се остават и 1% некастрирани бидеќи џабе би била целава акција ако продолжат да се размножуваат.
Зборевме наназад, ако сакаат да помогнат, невладините имаат солидни фондови, нека се ангажираат, не со пари, лично. Доколку навистина му мислат добро на кучињата.
Јас како и сите други(љубители на животни)знаеме која е моќта на невладините организации и не мора тоа да се спомнува во секој втор пост-свесен сум дека тие не превземаат ништо ама што да правиме?Не ги поседуваме тие невладини нити сме нивни членови-кажете му го тоа нив...
А да се брзаме, не, кај, од дете ги гледам на улица, ќе остарам во пензија, пак ќе се на улица. Животинско царство.
Тоа е проблемот-некој очигледно се брза,толку запнаа силно со оваа акција божем ако не ги убијат во рок од еден месец светов ќе пропадне.СО оваа одлука ќе умрат голем број на кучиња-таква одлука не се носи преку ноќ.
Како погоди споредбава, синот мој прво не е куче, друго не сум му газда, трето не сум гризнал ниту сум трчал по луѓе да ги плашам во глутница, четврто човек и животно-голема е разликата. Затоа ние живееме во куќа, на кревет, со мобилен, во кола, на мотор... Откажи се од овие добра, не оди на школо, на одмор, на работа...тогаш споредбава ќе е во ред.
Јас се извинувам не ми беше целта да те навредам тебе или син ти:smir:
Споредбава ја направив поради тоа што вие го оправдувате ова со изговор газдите не се грижат за нив-еутанизирајте ги газдите тогаш...

Јас се извинувам не ми беше целта да те навредам тебе или син ти:smir:
Споредбава ја направив поради тоа што вие го оправдувате ова со изговор газдите не се грижат за нив-еутанизирајте ги газдите тогаш...
Не па ти, какво вреѓање, не. Ретко се вреѓам (иако видов дека така ми делувал постот-во некој љут стил сум напишал што не ми беше баш идејата), а плус реков Чак Норис е закон, кога он збори сите ќутат. :smir:

Сега малку за ова
Па ги спомнав казните во претходниот пост-не како во собраќајот-повисоки!
Нека се и повисоки, нека се осети по џеб.
Јас како и сите други(љубители на животни)знаеме која е моќта на невладините организации и не мора тоа да се спомнува во секој втор пост-свесен сум дека тие не превземаат ништо ама што да правиме?Не ги поседуваме тие невладини нити сме нивни членови-кажете му го тоа нив...
Океј но многу реагираат, а малку практицираат, инаку во ред.

Па јас мислам дека може-ете плус има доброволци а и нема некој рок поставен за да се брзаат.А неприфатливо е да се остават и 1% некастрирани бидеќи џабе би била целава акција ако продолжат да се размножуваат.
Било што да се преземе. едноставно глетката е језива. Последно време (барем патот од Бутел до центар) премногу често гледам згазени мачки. Тоа е језива слика. Да не опишувам, знаете каква е таа слика. Што е должно да се мачи, ако има среќа одма да угине тоа е среќа, инаку тешко на мачето. Кога би бирал помеѓу сакатење и гинење на мачки и кучиња од возила (па и од деца, и тие знаат да усмртат животно, а врз нив не може човек да има контрола 24 саати) од една страна и нивно успивање, сигурно не би одбрал да се случува она првото.

Сега инаку имаме случајни маалски миленици, од пред 2 недели оставиле 4-5 мачиња, сега се врткаат низ дворови, им даваме по нешто да гризнат. Но каде да се најде сопственикот на тие мачки, тоа е проблем. И? Еден ден ќе ги најдеме (некои од нив) загинати на улица или отруени, сигурен сум, за жал. Но и трујачите тешко се наоѓаат.

Треба да се убијат тие старите,за малите да се згрижат.

наша победа. 119 према 107... мислам дека е јасно...

кучињата скитници да се одстранат од улица, без разлика со успивање или друго нешто!

наша победа. 119 према 107... мислам дека е јасно...

кучињата скитници да се одстранат од улица, без разлика со успивање или друго нешто!
Наша победа ваша говеда :pos: сега одма Коце Трајановски ќе прочита и ќе го реши проблемот,не ми е јасно на тврдокорниот став на некои кои не се ни за кастрирање ни за убивање ни за задомување...епа за што сте? :toe:

Наша победа ваша говеда :pos: сега одма Коце Трајановски ќе прочита и ќе го реши проблемот,не ми е јасно на тврдокорниот став на некои кои не се ни за кастрирање ни за убивање ни за задомување...епа за што сте? :toe:

Земчо молим те среди си ги кучињата пред зграда, завчера во ниедно време ми се пуштија.
Што е ова без дисциплина...

Зборам за оние слаткине, големи, црни...кои ги дадов на аукција овде уште пред 2-3 недели, ама ете никој од борците на правата на кучињата не ги зима...

Funny-Dog-Sign.jpg

Се најдоа волонтери или слабо? :(

Ето да најдобар избор според мене е кастрирање на сите скитници и на тој начин ќе се тргнат сите од улица без разлика за колку време, ама нема да ги има повеќе. :)

Се најдоа волонтери или слабо? :(
За општополезната работа не знам Џену, но за оние кучиња што ги понудив во -купувам, продавам, поклонувам- одма отидоа. Ги зедоа док трепнеш, можда оти ептен беа симпатични, можда оти сеуште има луѓе...не знам. :toe:

па нека се грижат за нив или нека ги пуштат на улица

не требит.
Порано, цело време вдомував кучиња. хах можи од жал али секад се иам поврзувано за нив. знам еднаш, чував една кучка (немаше име така ја викавме “кучката“ :pos2: и се сеќавам нешто дојдоа и ја собраа... се утепав од плачење не дека беше убава, џукела. али после ја вратија, и на крај умре нешо, и мојте ме лажеа дека ја дале и сл. :tapp:за да не плачам :pos2:, од тогаш постојано сум чувала некое куче и секогаш кога ќе го отруле или сл. ме лажеа дома... тоа беше оддамна, и сеа би земала некое да чувам али си имам делматинец и доста ми е....

Не треба да се успиваат туку само да се тргнат од улиците бидејки ни тие а ни луѓето не се безбедни така!
гласав за првото ама не се согласувам дека треба да се вратат на улица!бидејки голем број од нив се многу агресивни!едноставо треба да се згрижат сите здрави улични кучиња!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom