KSC #362 - Bijelo Dugme - ГЛАСАЊЕ

• Креатор на темата Креатор на темата Zlatikevichius
  • Време на започнување Време на започнување

Гласаме за максимум 7 песни

• Lipe cvatu, sve je isto k'o i lani - Bijelo Dugme (1984) - Тифа

• Požurite, konji moji - Šta bi dao da si na mom mjestu (1975) - Бебек

• Sve će to mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš - Bitanga i princeza (1979) - Бебек

• Ako možeš zaboravi - Uspavanka za Radmilu M. (1983) - Бебек

• U vrijeme otkazanih letova - Uspavanka za Radmilu M. (1983) - Бебек

• Selma - Kad bi' bio bijelo dugme (1974) - Бебек

• A i ti me iznevjeri - Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo (1986) - Исламовиќ

• Sanjao sam noćas da te nemam - Eto! Baš hoću! (1976) - Бебек

• Pristao sam biću sve što hoće - Doživjeti stotu (1980) - Бебек

• Lažeš - Bijelo Dugme (1984) - Тифа

• Evo zakleću se - Ćiribiribela (1988) - Исламовиќ

• Blues za moju bivšu dragu - Kad bi' bio bijelo dugme (1974) - Бебек

• Kad bi bio bijelo dugme - Kad bi' bio bijelo dugme (1974) - Бебек

• Ako ima Boga - Ćiribiribela (1988) - Исламовиќ

• Jer kad ostariš - Bijelo Dugme (1984) - Тифа

• Te noći kad umrem kad odem, kad me ne bude - Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo (1986) - Исламовиќ

• Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira - Kad bi' bio bijelo dugme (1974) - Бебек

• Hajdemo u planine - Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo (1986) - Исламовиќ

• Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac -Šta bi dao da si na mom mjestu (1975) - Бебек

• Da te bogdo ne volim - Bijelo Dugme (1984) - Тифа

• Za Esmu - Bijelo Dugme (1984) - Тифа

• Šta bi dao da si na mom mjestu - Šta bi dao da si na mom mjestu (1975) - Бебек

• Bitanga i princeza - Bitanga i princeza (1979) - Бебек

• Ne gledaj me tako i ne ljubi me više - Šta bi dao da si na mom mjestu (1975) - Бебек

• Đurđevdan je, a ja nisam s onom koju volim - Ćiribiribela (1988) - Исламовиќ

• Na zadnjem sjedištu moga auta - Bitanga i princeza (1979) - Бебек

• Doživjeti stotu - Doživjeti stotu (1980) - Бебек

• Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo - Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo (1986) - Исламовиќ

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
17 октомври 2011
Мислења
17.722
Поени од реакции
44.448
Локација
Скопје
1. @Smert - Lipe cvatu, sve je isto k'o i lani - Bijelo Dugme (1984) - Тифа
2. @парва - Požurite, konji moji - Šta bi dao da si na mom mjestu (1975) - Бебек
3. @FilipMKD007 - Sve će to mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš - Bitanga i princeza (1979) - Бебек
4. @Пророкот - Ako možeš zaboravi - Uspavanka za Radmilu M. (1983) - Бебек
5. @Invisible Force - U vrijeme otkazanih letova - Uspavanka za Radmilu M. (1983) - Бебек
6. @П² - Selma - Kad bi' bio bijelo dugme (1974) - Бебек
7. @Толе Паша - A i ti me iznevjeri - Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo (1986) - Исламовиќ
8. @Darklady - Sanjao sam noćas da te nemam - Eto! Baš hoću! (1976) - Бебек
9. @Ptolomej - Pristao sam biću sve što hoće - Doživjeti stotu (1980) - Бебек
10. @Ron Burgundy - Lažeš - Bijelo Dugme (1984) - Тифа
11. @AceCaleb - Evo zakleću se - Ćiribiribela (1988) - Исламовиќ
12. @Варвара - Blues za moju bivšu dragu - Kad bi' bio bijelo dugme (1974) - Бебек
13. @Sussaro - Kad bi bio bijelo dugme - Kad bi' bio bijelo dugme (1974) - Бебек
14. @Bogey - Ako ima Boga - Ćiribiribela (1988) - Исламовиќ
15. @мкд владе - Jer kad ostariš - Bijelo Dugme (1984) - Тифа
16. @PticaSelica - Te noći kad umrem kad odem, kad me ne bude - Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo (1986) - Исламовиќ
17. @bijons - Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira - Kad bi' bio bijelo dugme (1974) - Бебек
18. @PloTwist - Hajdemo u planine - Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo (1986) - Исламовиќ
19. @gjoko-mkd - Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac -Šta bi dao da si na mom mjestu (1975) - Бебек
20. @ComfortablyNumb - Da te bogdo ne volim - Bijelo Dugme (1984) - Тифа
21. @Io Sono Interista - Za Esmu - Bijelo Dugme (1984) - Тифа
22. @Dani - Šta bi dao da si na mom mjestu - Šta bi dao da si na mom mjestu (1975) - Бебек
23. @The Accountant - Bitanga i princeza - Bitanga i princeza (1979) - Бебек
24. @reddevil4ever - Ne gledaj me tako i ne ljubi me više - Šta bi dao da si na mom mjestu (1975) - Бебек
25. @Sledge Hammer - Đurđevdan je, a ja nisam s onom koju volim - Ćiribiribela (1988) - Исламовиќ
26. @Гостин - Na zadnjem sjedištu moga auta - Bitanga i princeza (1979) - Бебек
27. @Ska Maniac - Doživjeti stotu - Doživjeti stotu (1980) - Бебек
28. @Zlatikevichius - Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo - Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo (1986) - Исламовиќ

Гласаме за 1/4 од песните, значи во овој случај 7 песни! Најдоцна до недела вечер.

И додека гласаме, може да слушнете некои tribute изведби на песни од Дугме од други изведувачи, од кои првите 2 мене ми се особено омилени:

ПЕТАР ГРАШО:

ДИНО ЈЕЛУШИЌ: (првиот победник на детска Евровизија во историјата, подоцна и пејач на Whitesnake)

ВЕДРАН ЉУБЕНКО:

МАРИЈА ШЕРИФОВИЌ:

ЖЕЉКО БЕБЕК, МЛАДЕН ВОЈИЧИЌ ТИФА, АЛЕН ИСЛАМОВИЌ:

РЕГИНА:

ПЕРО ГАЛИЌ:

СЕВЕРИНА:

СЕРГЕЈ БОЖИЌ:

УСНИЈА РЕЏЕПОВА:

И кој сака да дознае повеќе за Бијело Дугме, изгледајте го документарецот за нив:

Има во документарецов дека Бебек бил љубител на малолетнички?!
И дека службите знаеле, ама дека ширеле југословенизам, братство и единство го толерирале..?

И дека службите знаеле, ама дека ширеле југословенизам, братство и единство го толерирале..?
Такво нешто не видов. Ама дека Горан шмркал кокаин, сам си призна. Дека многу од песните и омотите на албумите, особено пред распадот на Југославија, им биле цензурирани, исто. Дека Ипе можеби не се самоубил, иако тоа е причината која се наведува како причина за неговата смрт, туку дека можеби несакајќи паднал, зашто бил месечар. И дека Липе цвату и нејзиниот 7/8 такт била инспирирана од гајдата на Пеце Атанасовски и отсвирена за Македонија... Се на се интересен документарец.

P.S. Бреговиќ бил лепотан кога бил млад! There, I said it.

Тогаш не смеело да се збори за такви пикантерии а па камоли да се направи документарец за тоа. Доволно е и тоа со дрогата на Ипе. А можеш да замислиш низ што се не прошле во нивна кариера.

Тогаш не смеело да се збори за такви пикантерии а па камоли да се направи документарец за тоа. Доволно е и тоа со дрогата на Ипе. А можеш да замислиш низ што се не прошле во нивна кариера.
Тоа е финтата со идолите...
Како повеќе старееме, низ друга призма ги гледаме!

И после некоја ќе ми рече, како можеш да ги слушаш/сакаш Mercyful Fate :rolleyes:
Јес да се сатанисти, ама попрво ќе гледам како жена му на Кинг Дајмонд прави обреди у пентаграм, отколку фејк група со педофил пејач, кои имале благослов од УДБА!

Доволно е и тоа со дрогата на Ипе.
ОК, за тоа он бил уапсен, му се судело и одлежал затвор. Туку Горан вика дека месечарел. Еднаш го видел застанат над главата на некој друг член на Дугме, среде ноќ, со курот в рака и за малце што не го измочал. Хотелот во Белград од кој паднал од 6 спрат, немал заштитна ограда на прозорците, а истите биле големи, речиси колку врата. Можно е да не скокнал, туку едноставно додека месечарел да го отворил прозорецот и зачекорил. :( Тоа е теоријата на Бреговиќ.

ОК, за тоа он бил уапсен, му се судело и одлежал затвор. Туку Горан вика дека месечарел. Еднаш го видел застанат над главата на некој друг член на Дугме, среде ноќ, со курот в рака и за малце што не го измочал. Хотелот во Белград од кој паднал од 6 спрат, немал заштитна ограда на прозорците, а истите биле големи, речиси колку врата. Можно е да не скокнал, туку едноставно додека месечарел да го отворил прозорецот и зачекорил. :( Тоа е теоријата на Бреговиќ.
Којзнае колку биле надрогирани пред концерт. Јас верувам дека сите биле „под напон" и дека марихуаната баш за нив цветала тогаш. А за Ипе само може да се претпоставува. Може и да бил под еуфорија од дрогата па се случило тоа што се случило.
Автоматски споено мислење:

Јес да се сатанисти, ама попрво ќе гледам како жена му на Кинг Дајмонд прави обреди у пентаграм, отколку фејк група со педофил пејач, кои имале благослов од УДБА!
Многу лоша споредба правиш. Повеќето рок и метал бендови во светот 70-80 ти биле на хероин и тешки дроги башка тоа дека "си ја продавале душата на ѓаволот за слава" имаш еден куп примери и за стихови отпеани наопаку каде се спомнува сатана. Како што отпеа и Бебек : „Пристао сам бит чу све што хоче ЕВО ПРОДАЈЕМ ДУШУ ВРАГУ СВОМЕ".
Но за разлика од тие светски бендови можеби „Бијело Дугме" иако делумно фејк ко што пишуваш барем мене ми делуваат како по прибрани а можеби и грешам. Едноставно го копирале западот тоа е мој заклучок.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom