Криза во Венецуела

• Креатор на темата Креатор на темата Bateman
  • Време на започнување Време на започнување
Деновиве низ медиумите се пласира вест дека Венецуела им понудила на САД се што сакаат само да не ги напаѓаат, всушност не понудила Венецуела туку гадурава!

Добитничка на Нобеловата награда за мир Марија Корина Мачадо го контактира синот на Доналд Трамп и му нуди да ги предаде сите ресурси на Венецуела на Американците ако ѝ помогнат да се ослободи од Мадуро. Сè ќе си приватизираме и ќе предадеме на американски компании.
Таа е подготвена да му ја даде на Доналд дури и својата награда ако потпише договор.

Секогаш е така.
(богатите потплатуваат 1/2 сиромашни да ја убие другата 1/2 сиромашни и победуваат - јебига таква е играта нема љутиш.)

Туку се мислам зошто Црпе не доби нобелова па тој еден цел народ избриша :unsure:

За тоа џабе да излези треба да се потрошат 3-5 трилиони во воена опрема и војување, 1-2 трилиони на рафинерии, логистика и производство. Плус 25-35 долари за рафинирање по барел. На 65 $ цена за барел ова не прави никаква финансиска смисла.

Ако е цената 180$ по барел, тоа е друга математика.
Нафтените песоци се комплицирани за експлоатација, за да биде состојбата на Венецуела уште потешка, Тексас на времето граделе рафинерии специјално за процесирање на Венецуелската нафта од песоци.
Опремата е тука, треба само да падни договор со кој и да е на власт таму.

Контрола над наоѓалиштата во Венецуела (веројатно најголеми во свет) би овозможило поголемо влијание во формирањето на цената на нафтата, еден од главните енргенси преку чија продажба Русија ја финансира војната. Воедно енергенсот чиј најголем купувач у свет е Кина.

За тоа џабе да излези треба да се потрошат 3-5 трилиони во воена опрема и војување, 1-2 трилиони на рафинерии, логистика и производство. Плус 25-35 долари за рафинирање по барел. На 65 $ цена за барел ова не прави никаква финансиска смисла.

Ако е цената 180$ по барел, тоа е друга математика.
Се што ќе земат за 0 е еднакво на профит.
а за трошењето ич да не му се секираш, тие 800 милијарди воен буџет мораат некако да се потрошат, дали Венецуела, дали Украина, дали Тајван.... ти да не мислеш дека американскиот народ ќе има корист од нафтата во Венецуела случајно па ќе потрошеле 5 милијарди за да добијат 1, математиката вика 5 милијарди во оружје плус милијарди и милијарди во ресурси за воениот комплекс, нафтениот, рударскиот итн. кај кој скоро сите се истите газди.
Еден натпис од катарците
https://www.aljazeera.com/news/2025...most-oil-why-doesnt-it-earn-more-from-exports
интерересни делови
Шеврон почнал да копа нафта во 2025, за сега пак падне, оваа е извозот на нафта во САД,
INTERACTIVE-US-oil-imports-from-Venezuela-1756989572.png

Во 2023г извезле нафта во вредност од 4 милијарди, а оваа година до крајот на септември продавале по 0,9 милиони барели нафта што било пик, значи дека има економска логика за 1-2 милиони да се произведуваат без проблем и да се прави профит, најгруба пресметка 0,9м барели по 50 долари за барел по 365 дена е 16,42 милијарди обрат.
INTERACTIVE-Crude-oil-reserves-vs-exports-1756989578.png

Се што ќе земат за 0 е еднакво на профит.
а за трошењето ич да не му се секираш, тие 800 милијарди воен буџет мораат некако да се потрошат, дали Венецуела, дали Украина, дали Тајван.... ти да не мислеш дека американскиот народ ќе има корист од нафтата во Венецуела случајно па ќе потрошеле 5 милијарди за да добијат 1, математиката вика 5 милијарди во оружје плус милијарди и милијарди во ресурси за воениот комплекс, нафтениот, рударскиот итн. кај кој скоро сите се истите газди.
Еден натпис од катарците
https://www.aljazeera.com/news/2025...most-oil-why-doesnt-it-earn-more-from-exports
интерересни делови
Шеврон почнал да копа нафта во 2025, за сега пак падне, оваа е извозот на нафта во САД,
INTERACTIVE-US-oil-imports-from-Venezuela-1756989572.png

Во 2023г извезле нафта во вредност од 4 милијарди, а оваа година до крајот на септември продавале по 0,9 милиони барели нафта што било пик, значи дека има економска логика за 1-2 милиони да се произведуваат без проблем и да се прави профит, најгруба пресметка 0,9м барели по 50 долари за барел по 365 дена е 16,42 милијарди обрат.
INTERACTIVE-Crude-oil-reserves-vs-exports-1756989578.png
Јас пишам трилиони, ти ми викаш милијарди. Фактор 1.000 разликата е. Воено не се исплати да се освои Венецуела на оваа цена на барел.

Едино да стават некој како што рече Human и да донесат опремата за вадење.

Јас пишам трилиони, ти ми викаш милијарди. Фактор 1.000 разликата е. Воено не се исплати да се освои Венецуела на оваа цена на барел.

Како не се исплати, произведуваат 0,9 милиони барели за кој што имаат профит, инаку не би ги произведувале,
а трошоците не се никаков проблем, воените компании ќе го произведат тоа оружје за многу многу долари, тие 800 милијарди се за трошење, не за да се направи нешто што би имале корист американските граѓани.

не им е у план освојување
контрола над наоѓалиштата може и со промена на власта

Како не се исплати, произведуваат 0,9 милиони барели за кој што имаат профит, инаку не би ги произведувале,
а трошоците не се никаков проблем, воените компании ќе го произведат тоа оружје за многу многу долари, тие 800 милијарди се за трошење, не за да се направи нешто што би имале корист американските граѓани.
Рачунаш само на Оpex а не на Capex.

Војната во Ирак беше 2.5-3 трилиони долари згора на тие 800 милијарди што се веќе во воен буџет.

Рачунаш само на Оpex а не на Capex.

Војната во Ирак беше 2.5-3 трилиони долари згора на тие 800 милијарди што се веќе во воен буџет.
Изгледа не ми ја свакаш поентата, не изгореле трилиони, туку тие пари се во воениот комплекс потрошени за да газдите заработат трилиони, така да не е проблем да се демократизира Венецуела, секако обичниот американски народ нема да има никаква корист, провери колку порасна долгот во последните 5 години, а си отидоа од Авганистан, значи немаа трошоци плус.

Изгледа не ми ја свакаш поентата, не изгореле трилиони, туку тие пари се во воениот комплекс потрошени за да газдите заработат трилиони, така да не е проблем да се демократизира Венецуела, секако обичниот американски народ нема да има никаква корист, провери колку порасна долгот во последните 5 години, а си отидоа од Авганистан, значи немаа трошоци плус.
Многу добро знам колку порасна долгот, јас сум дел од тие што треба да го платат тој долг. А знаеш каде почна да расти? Со Ирак, после тоа 2008ма финансискиот колапс, што Бајдо го продолжи со кензијанските идиотизми.

САД не може да си дозволи уште една војна, затоа што ќе треба банкрот да прогласи.

^^ Фасцинантно!

Со наједноставни зборови како за дете да разбере му објаснуваат дека елитата/олигархијата го краде и него и целата држава до просјачки стап, а он продолжува да вергла за наративи од медиуми. Страшно како луѓето намерно ги затвараат очита, страшно.

Многу добро знам колку порасна долгот, јас сум дел од тие што треба да го платат тој долг. А знаеш каде почна да расти? Со Ирак, после тоа 2008ма финансискиот колапс, што Бајдо го продолжи со кензијанските идиотизми.

САД не може да си дозволи уште една војна, затоа што ќе треба банкрот да прогласи.
Провери за колку порасна за последните 5 години, дупло, а немаа војни за што ги потрошија парите?

Провери за колку порасна за последните 5 години, дупло, а немаа војни за што ги потрошија парите?
На имигранти, пропаганда и проширување на владата. 2 трилиони дефицит во годишен буџет под Бајдо.

https://x.com/doge ги листаат глупостите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom