Конфликтот во Сирија

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Кери индиректно потврди дека САД ги обучуваaт сириските бунтовници

Американскиот државен секретар Џон Кери при посета на Катар индиректно потврдил дека САД ги обучуваат сириските бунтовнички сили, како и дека многу други земји ја помагаат сириската опозиција, јавува Fox News.
Новиот државен секретар Џон Кери е првиот американски функционер кој официјално ја призна обуката на сириските бунтовници, но не навлегувал во детали, опишувајќи ја како „еден дел" од напорите на САД, а потоа и како нешто што „многу земји" го прават.

Американските медиуми и претходно пишуваа дека американската централна разузнавачка агенција ЦИА ги обучува сириските бунтовници во Јордан, повикувајќи се на изјави од неименувани американски извори.

Уште во 2011 година, турскиот Hurriyet пишуваше дека сириските бунтовници се обучуваат во Турција под раководство на странски, претежно западни инструктори.

Француски воени инструктори ги тренирале вооружените сириски бунтовници со цел да се засилат борбите против режимот на претседателот Башар ал-Асад, пишуваше уште пред две години турскиот весник Milliyet. Според весникот, Франција ги испратила своите инструктори во северен Либан и во Турција, каде што се наоѓаат камповите на таканаречената Слободна сириска армија, група составени претежно од дезертери од регуларната армија, каде што ќе ги опремат и ќе ги обучат сириските бунтовници за поефикасна борба против сириската армија и силите за безбедност.

Во написот на Milliyet исто така се тврдеше дека владите на Франција, Велика Британија и на Турција „постигнале договор за испраќање оружје за бунтовниците во Сирија". Весникот додава и дека најголемата група вооружени дисиденти се наоѓа во турската провинција Хатај, во близина на границата со Сирија.

„Многу земји учествуваат во обуката на опозициските борци", рекол Кери во разговорот за Fox News, појаснувајќи дека администрацијата на Барак Обама сака да му испрати сигнал на сирискиот претседател Башар ал-Асад дека „сме решителни да ми го расипеме есапот".

Кери, исто така, го опишал и расположението на меѓународната заедница во однос на сириската криза, тврдејќи дека „ниедна земја нема само да стои настрана додека Асад го убива својот народ со скад проектилите, а неговите воени авиони бомбардираат". Изразил надеж дека Асад и неговите сојузници ќе може да ги убеди „дека дошол моментот навистина да се преговара со преодна влада".
http://kajgana.com/keri-indirektno-potvrdi-deka-sad-gi-obuchuvaat-siriskite-buntovnici

Тешко нешто бунтовнициве излегуваат на крај со Сириската војска. Затоа САД се јавија повторно, велат дека можеби Сирија ја поминала црвената линија, а тоа е употреба на хемиско оружје.

Планерите во Пентагон доставиле нови опции како да се сруши власта во Сирија со помош на НАТО или коалиција од држави, според сценариото употребено во Либија кога беше убиен Муамер ел Гадафи.

U.S. weighs no-fly zone, ground forces among options to topple Assad regime

http://www.japantimes.co.jp/news/20...-options-to-topple-assad-regime/#.UX0w0qJO_Sh
.

Каснат со планот, Сирија ги задржа, а веќе требаше Иран да го лупаат и стануваат се понервозни.

Или ќе им суди светот или они ќе му пресудат на светот.

Сирија е модерниот Сталинград.
Над нејзе ќе се преломи стратешката офанзива на САД и неговите сојузници(вазали).
Приказните за хемиското оружје и притисокот кој ќе биде навистина жесток,ќе мора да го издржат Сиријците и пред се Русите,ако сакаат да ги остварат плановите кои ги започнале,и кои за нив се стратешки.
Значи во Сирија се судираат стратешките интереси на Русија и САД,кој пак е во таква експанзија да не може да се врати назад.
Приказнава со хемиското оружје навистина ќе ја помине црвената линија од која ќе нема назад.
--- надополнето: 30 април 2013 во 09:17 ---

Каснат со планот, Сирија ги задржа, а веќе требаше Иран да го лупаат и стануваат се понервозни.

Или ќе им суди светот или они ќе му пресудат на светот.
edno ke bide ali izgleda planot im se ispolnuva ali kasnat so plenot

Пред околу една недела беше американскиот советник за одбрана во Москва и му предаде писмо од Обама насрочено до Путин,неколку дена потоа,Николај Патрушев,исто така безбедносен советник и поранешен шеф на ФСБ отиде за да го однесе писмото на Путин насрочено до Обама.
Вчера по телефон разговарале Путин и Обама во врска со Сирија.
Значи има многу тајни и тешки преговори.
Ако на Русија и се понуди нешто за противуслуга за Сирија тогаш тоа нешто треба да биде мноооогу големо за да се оствари таа комензација инаку ако Русија го остави Асад тогаш нејзините позиции во целиот тој регион се за подолго време неповратно изгубени.

Дај малце темава поактивна нека биде. Наводно Путин неофицијално кажал дека нема да го напушти Асад, па макар и борбите дојдат на улиците на Москва.
Сума сумаром за последниве денови:

4 мај.
Израел изврши воздушен напад на Сирија. Со воздушен напад уништени се ракети земја-земја со голем домет.

5 мај.
Нов напад на Израел. Нападот пак бил од воздух и повторно биле уништени ракети земја-земја со голем домет.

Израел го затвори воздушниот простор на северната граница. Веројатно од страв од одмазда за претходните два напади.

6 мај.
Сирија: Израел во неделниот ( 5 мај. ) напад користеше осиромашен ураниум. Ништо ново..
Сирија: И ,,добрите момци" имаат нервен гас.
Башар Ал Асад: Уште еднен напад и ќе започне војна !!
--- надополнето: 7 мај 2013 во 19:43 ---
Денес имало некакво гранатирање на Израелска територија ама неможам да најдам ништо. Освен на мкд.мк .

Не е директно поврзано со темава.

Руското оружје сепак по НАТО „стандардите“. Русија толку е „загрозена“ од Турција што е спремна дури и оружје да им продаде.:pipi:
http://ruskarec.ru/news/2013/05/07/...protivvazdusne_odbrane_lebdelice_i_21857.html

Еве ја интересната вест (без разлика која е причината). Но не ми е јасно, според кое меѓународно право се турските напади во северен Ирак?
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/erdogan-kritizirao-izrael-zbog-sirije

Бонус:
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/Свет/1319058/Сиријски+устаници+отели+"плаве+шлемове".html

Од употреба на хемиско оружје од страна на бунотвниците до користење хемиско оружје од страна на сириската влада..За неколку дена.
Ова ме потсеќа на 2001 и трансформацијата од криминалци во борци за човекови права.

http://www.plusinfo.mk/vest/91092/Del-Ponte-Sirija-koristi-hemisko-oruzhje

http://www.sitel.com.mk/erdogan-sirija-upotrebila-hemisko-oruzhje

Рецептот е ист,работите се повторуваат,само лекоумните веруваат и наседнуваат на оваа америчка претстава.Се надевам дека ќе си ги скршат забите овојпат,во обид да го скршат сириско-иранскиот камен.
А во меѓувреме,се јавија брадулињата од Азербејџан,во подршка на бунтовниците.
--- надополнето: 10 мај 2013 во 22:50 ---
Само би прашал,дали Сирија во својата ПВО поседува C-300 системи?

Рецептот е ист,работите се повторуваат,само лекоумните веруваат и наседнуваат на оваа америчка претстава.Се надевам дека ќе си ги скршат забите овојпат,во обид да го скршат сириско-иранскиот камен.
А во меѓувреме,се јавија брадулињата од Азербејџан,во подршка на бунтовниците.
--- надополнето: 10 мај 2013 во 22:50 ---
Само би прашал,дали Сирија во својата ПВО поседува C-300 системи?
Сирија нема С-300 системи,и тоа го потврди пред некој ден Лавров кога ги демантираше писанијата на некој еврејски медиуми дека Путин се заканил дека ќе им испорача С-300 на Сиријците.
Штета што немаат.

Сирија нема С-300 системи,и тоа го потврди пред некој ден Лавров кога ги демантираше писанијата на некој еврејски медиуми дека Путин се заканил дека ќе им испорача С-300 на Сиријците.
Штета што немаат.
Јас имам некое интиутивно мислење дека сепак има на Сириска територија и испорака значи само дозвола за употреба. Баш ме интересира до каде ќе одат Русите.

Јас имам некое интиутивно мислење дека сепак има на Сириска територија и испорака значи само дозвола за употреба. Баш ме интересира до каде ќе одат Русите.
Се шушка:
Moscow reports that four batteries of S-300 systems with 100-150 simultaneously deployable, guided anti-aircraft missiles have already been shipped to Syria complete with Russian military “adviser” crews.An Israeli strike to smash this weapon in Syria could not avoid hitting its Russian crews.

Плус:
Уште пософистицирани Yakhont противбродски ракети
http://www.nytimes.com/2013/05/17/w...provides-syria-with-advanced-missiles.html?hp
како и околу 12 воени бродови:
http://www.timesofisrael.com/russia-sends-at-least-12-warships-to-syria/

Мислам дека влогот е премногу голем и е премногу доцна,за да Русија се откаже во иднина.Сметам дека се решени да одат до крај и благодарение на тоа имаме ваква ситуација во Сирија,каде планот на Западот е осуетен и без конретна можност за спроведување.Јака Русија е тоа што му треба на светот.

Во 1995 година во едно наше списание world press избор кое излегуваше како превод од статии од познати светски списанија излезе статија со анализа дека во наредниот период САД бранејќи некои геостратешки интереси поврзани и со Израел,ќе ги нападне следните земји-Сирија,Ирак ,Иран и Авганистан.

После тоа дојде до познатиот случај 11.Септември и само редоследот малку е променет,две држави се веќе сардисани,а две чекаат во чекалната

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom