Конфликтот во Нагорно Карабах

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Абе не е само да си јак, треба да играш паметно. Садам го вртеше газот кај стигне и со кој се не се скара, со Иран, со Курдите, со Саудијците, со Израел. и на крај со САД. Внатрешно државата му беше поларизирана, и така иде тоа... од кол на кол... Кога веќе правиме споредба со Ирак и со Турција.... мислам дека Ирак исто почна така да игра како Турција сега што игра....
(y)

Да ама Турција не е Ирак, ниту пак Иран..:tapp:

Турција не е арапска земја, не ги мешајте турците со ретардираните арапи..:tapp:

hahaha aj aj ne vrti mnogu, i ne manipuliraj, evo pisi na angliski deka Irak bese regionalna sila, preku google da vidis deka nema da ti pokaze nitu eden izvor deka bile, Google pokazuva deka iracanite sakale da bidat regionalna sila,ama ne uspeale ednostavno nemale kapacitet,

Aj da ne se macis evo sto pokazuva google koga pisuvas deka Iraq was a regional power

http://www.google.com/webhp?hl=en&tab=Tw&q=Iraq was a regional power#sclient=psy-ab&hl=en&site=webhp&source=hp&q=Iraq was a regional power&btnK=Google Search&pbx=1&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=2f0b188327e19041&biw=1366&bih=677

I nemoj da se catalis tolku, koga ke ti se vplense dokazite.

Ajde sega ciao, Bye neka vidat drugi clenovi deka postojano lazis i manipuliras koga ke ti se dade linkovi.
Ништо, ништо...
Дај цитат кај пишува дека Ирак не бил регионална сила!

Гледај колку било интересно да се дискутира на начинот на кој Поларис дискутира.... а кажи Поларис колку е педерски?

Вака сега Поларис... можам да те зафркавам до кога сакам, цитат дека не бил регионална сила Ирак, нема да ми најдеш.
Ова е само да ти покажам колку е глуп начинот на кој ти дискутираш.
Не знаеш или не сакаш да вадиш заклучоци од текстовите, тоа те прави идиот, без навреда.
Ирак бил регионална сила. Настаните кои се случувале во тие 2-3 декади, огромната армија (4та по бројност во светот) што ја поседуваше Ирак, воинствениот Садам, кој постојано беше во војна, укажува на фактот дека не само Ирак што беше регионална сила, туку претендираше да се наметне како уште поголема сила (со инвазијата врз Иран сакаше да ја превземе Иранската нафта, да контролира територија и сл, а подоцна и со инвазијата врз Кувајт), што очигледно не им одговараше на Американците, па мораа да направат толкава голема воена интервенција.
Бидејќи Садам се будалеше, мислеше дека е незапирлив, сето тоа му се удри од глава и Ирак после Пустинската луња од регионална сила стана обична држава осакатена од санкциите, која никогаш повеќе нема (не барем во блиска иднина) да стане лидер во регионот, како што беше во осумдесеттите.

Ништо, ништо...
Дај цитат кај пишува дека Ирак не бил регионална сила!

Гледај колку било интересно да се дискутира на начинот на кој Поларис дискутира.... а кажи Поларис колку е педерски?

Вака сега Поларис... можам да те зафркавам до кога сакам, цитат дека не бил регионална сила Ирак, нема да ми најдеш.
Ова е само да ти покажам колку е глуп начинот на кој ти дискутираш.
Не знаеш или не сакаш да вадиш заклучоци од текстовите, тоа те прави идиот, без навреда.
Ирак бил регионална сила. Настаните кои се случувале во тие 2-3 декади, огромната армија (4та по бројност во светот) што ја поседуваше Ирак, воинствениот Садам, кој постојано беше во војна, укажува на фактот дека не само Ирак што беше регионална сила, туку претендираше да се наметне како уште поголема сила (со инвазијата врз Иран сакаше да ја превземе Иранската нафта, да контролира територија и сл, а подоцна и со инвазијата врз Кувајт), што очигледно не им одговараше на Американците, па мораа да направат толкава голема воена интервенција.
Бидејќи Садам се будалеше, мислеше дека е незапирлив, сето тоа му се удри од глава и Ирак после Пустинската луња од регионална сила стана обична држава осакатена од санкциите, која никогаш повеќе нема (не барем во блиска иднина) да стане лидер во регионот, како што беше во осумдесеттите.

Jas ti gi dadov dokazite so nekolku linka, a ti postojano naudren se pravis, i postojano gi ignoriras faktite, ednostavno ne ti drzi muabetot, pak ke povtoram, koga ti pobarav da mi postiras deka Irak bese regionalna sila ti ne mi postira, a jas ti postirav deka imale ambicii da stanat regionalna sila,a ne deka bile, Irak ne bese regionalna sila.. Nitu edna arapska zemja ne bese regionalna sila, nikade ne pisuva zborot regionalna sila.. Veke i drugi clenovi te vidoja deka nemas nisto da kazuvas,bidejki se zaeba so linkovite sto ti gi postirav pogore,, ajde sega sikter, ti nemozes so mene da se catalis, se uste ne si tolku pameten..

Jas ti gi dadov dokazite so nekolku linka, a ti postojano naudren se pravis, i postojano gi ignoriras faktite, ednostavno ne ti drzi muabetot, pak ke povtoram, koga ti pobarav da mi postiras deka Irak bese regionalna sila ti ne mi postira, a jas ti postirav deka imale ambicii da stanat regionalna sila,a ne deka bile, Irak ne bese regionalna sila.. Nitu edna arapska zemja ne bese regionalna sila, nekade ne pisuva zborot regionalna sila.. Veke i drugi clenovi te vidoja deka nemas nisto da kazuvas,bidejki ke zaeba so linkovite sto ti gi postirav pogore,, ajde sega sikter, ti nemozes so mene da se catalis, se uste ne si tolku pameten..
Абе Поларис... ти сакаш да ти биде негде напишано дека не биле регионална сила. Е па нема напишано никаде ни дека биле ни дека не биле регионална сила. Треба сам да заклучиш.
Факти од кои може да извадиш заклучок:
-Ирак поседуваше четврта најбројна армија во светот
-Ирак постојано војуваше со многу земји обидувајќи се да ја зголеми својата моќ
-Ирак имаше моќна економија
Размисли сега дали Ирак беше или не регионална сила.
Она што се обидуваше Ирак да стани, тоа беше, поголема сила од регионална, или т.н. средна сила (земја која не е доволно моќна да одлучува во светот, но има големо влијание), а во тоа ќе успееше ако го окупираше Иран. Тука на сила стапи разочарувачката воена стратегија, но да не навлегуваме таму...

Друго Поларис, и ти никаде не можеш да најдеш цитат каде пишува дека Ирак не бил регионална сила. Според таа логика треба да заклучиме дека Ирак е регионална сила. Така е?

Абе Поларис... ти сакаш да ти биде негде напишано дека не биле регионална сила. Е па нема напишано никаде ни дека биле ни дека не биле регионална сила. Треба сам да заклучиш.
Факти од кои може да извадиш заклучок:
-Ирак поседуваше четврта најбројна армија во светот
-Ирак постојано војуваше со многу земји обидувајќи се да ја зголеми својата моќ
-Ирак имаше моќна економија
Размисли сега дали Ирак беше или не регионална сила.
Она што се обидуваше Ирак да стани, тоа беше, поголема сила од регионална, или т.н. средна сила (земја која не е доволно моќна да одлучува во светот, но има големо влијание), а во тоа ќе успееше ако го окупираше Иран. Тука на сила стапи разочарувачката воена стратегија, но да не навлегуваме таму...

Друго Поларис, и ти никаде не можеш да најдеш цитат каде пишува дека Ирак не бил регионална сила. Според таа логика треба да заклучиме дека Ирак е регионална сила. Така е?

Ne be bato, ne e taka kako sto sakas da ni prikazes.. Nejse ajde nemam namera poveke da prodolzam so diskusijata, bidejki znam kade ke zavrsi toj muabet.. Ili ke sme banirani dvajcata,ili ke se zatvori temata.
Odgovori i dokazi imas, ako sakas prifati ako sakas ne, toa e realnost..

Ne be bato, ne e taka kako sto sakas da ni prikazes.. Nejse ajde nemam namera poveke da prodolzam so diskusijata, bidejki znam kade ke zavrsi toj muabet.. Ili ke sme banirani dvajcata,ili ke se zatvori temata.
Odgovori i dokazi imas, ako sakas prifati ako sakas ne, toa e realnost..
Точно, кој го интересира вистината, може да прочита, да провери. Кој не го интересира, само ќе тресе празни... :)

Темава е за конфликтот во Нагорно Карабах, доста беше пишување за Ирак...

Познатиот и веќе покоен азербејџански новинар Елмар Хусеинов своевремено има изјавено `Ние ја загубивме војната затоа што не војувавме за наша земја.И нашите бегалци не сакаат да вратат таму,бидејќи таа земја не им припаѓа нив`.
Тотална вистина,ако се знае како Нагорно Карабах беше анектиран кон азербејџанската ССР од страна на болшевиците.
Инаку статусот на енклавата уште долго ќе си остане таков каков што е,со оглед на подршката која ја имаат ерменците од најголемите сили во регионот,а и моќноста на ерменското лоби во САД,а секако и во светски рамки.Тој што ќе се обиде да смени нешто,сигурно дебело ќе плати.

Познатиот и веќе покоен азербејџански новинар Елмар Хусеинов своевремено има изјавено `Ние ја загубивме војната затоа што не војувавме за наша земја.И нашите бегалци не сакаат да вратат таму,бидејќи таа земја не им припаѓа нив`.
Тотална вистина,ако се знае како Нагорно Карабах беше анектиран кон азербејџанската ССР од страна на болшевиците.
Инаку статусот на енклавата уште долго ќе си остане таков каков што е,со оглед на подршката која ја имаат ерменците од најголемите сили во регионот,а и моќноста на ерменското лоби во САД,а секако и во светски рамки.Тој што ќе се обиде да смени нешто,сигурно дебело ќе плати.

Баш работата околу лобито ми е некако чудна. Најјако лоби Ерменците имаат во Франција. Кај што имаат околку 5-600 000 Ерменци. Значи секаде на друго место бројот на ерменците е помал. Кога ќе споредиш со бројот на Турци во Европа. Само во Германија се претпоставува дека има над 6 милиони Турци. Да не збориме низ цела Европа и да не збориме за Туркофоните од другите држави. Па вкупно во светот нема 6 милиони Ерменци ми се чини. Значи тоа е нешто не само што паѓа во очи, туку боде очи, што би рекле.

Тоа ми дава за право да се посомневам дека западот и го врти грбот на Турција.

Баш работата околу лобито ми е некако чудна. Најјако лоби Ерменците имаат во Франција. Кај што имаат околку 5-600 000 Ерменци. Значи секаде на друго место бројот на ерменците е помал. Кога ќе споредиш со бројот на Турци во Европа. Само во Германија се претпоставува дека има над 6 милиони Турци. Да не збориме низ цела Европа и да не збориме за Туркофоните од другите држави. Па вкупно во светот нема 6 милиони Ерменци ми се чини. Значи тоа е нешто не само што паѓа во очи, туку боде очи, што би рекле.

Тоа ми дава за право да се посомневам дека западот и го врти грбот на Турција.
Јамајка,Франција има повеќе академици ерменци,има бивш министер ерменец,дури има двајца фудбалери од славната генерација ерменци:)(Џоркаеф и Богосјан).Лобито во Франција е можеби и најсилно.
Јас лично имав двајца професори ерменци,колеги ерменци,можам да кажам само дека сум восхитен од тоа како ерменците се подржуваат меѓусебно и колку се насочени кон образованието и едукацијата.
Мене воопшто не ме чуди силината на нивното лоби во светски рамки.

Јамајка,Франција има повеќе академици ерменци,има бивш министер ерменец,дури има двајца фудбалери од славната генерација ерменци:)(Џоркаеф и Богосјан).Лобито во Франција е можеби и најсилно.
Јас лично имав двајца професори ерменци,колеги ерменци,можам да кажам само дека сум восхитен од тоа како ерменците се подржуваат меѓусебно и колку се насочени кон образованието и едукацијата.
Мене воопшто не ме чуди силината на нивното лоби во светски рамки.
Не ми беше тоа поентата, јас добро ја познавам силата на Ерменското лоби, муабаетот ми беше, западот не влегува те така во ризик, без да ги пресмета настаните. Во Белгија се случи Ниредин Амрани. Знаеш ли колку такви ги има Низ Франција и низ ЕУ воопшто. Во наблаг случај доволно за да се создаде хаос. Тазе се нередијата во Париз од пред извесно време предизвикани токму од емигрантите, Лондон беше оваа година. Со овој потег Франција плаќа висока цена. Не збориме тука само за признание на геноцидот, признанието го имаат неколку земји, тука збориме за криминализација на одрекувањето. Тоа е силна шлаканица за Турција.

А што се однесува до јачината, кажав претходно, Ерменците треба да ни послужат за пример како се прават дипломатски мисии користејќи ја својата дијаспора. Од друга страна пак Турците и покрај бројноста и покрај моќта што ја имаат во пари, едноставно не им држи зборот. Додека во Ерменците се гледа како во угледни луѓе, бизнисмени, лојални граѓани, Академци, во Турците се гледа како во џган поврзан со криминални дејства и сл. (Овде не сакам да бидам погрешно разбран, дека мнозинството Турци се чесни граѓани во Европските земји, но едноставно тоа што ќутат на дејствата на своите сонародници кои ги срамат ги прави и нив криви за оваа ситуација)

Секој си ја гради својата слика според своите дејствија. Преку Ерменија не иде каналот на хероинот, кој ја труе Европа....

А тоа како се држат, тоа го нема ни кај Евреите....

Не ми беше тоа поентата, јас добро ја познавам силата на Ерменското лоби, муабаетот ми беше, западот не влегува те така во ризик, без да ги пресмета настаните. Во Белгија се случи Ниредин Амрани. Знаеш ли колку такви ги има Низ Франција и низ ЕУ воопшто. Во наблаг случај доволно за да се создаде хаос. Тазе се нередијата во Париз од пред извесно време предизвикани токму од емигрантите, Лондон беше оваа година. Со овој потег Франција плаќа висока цена. Не збориме тука само за признание на геноцидот, признанието го имаат неколку земји, тука збориме за криминализација на одрекувањето. Тоа е силна шлаканица за Турција.
Во тој контекст е изјавата на Меркел за неуспешната приказна со германскиот мултикултурализам и потполно се согласувам со тоа што ти го кажа.Франција беше следна што требаше да направи потег во насоката која веќе беше дадена,и тоа го стори.

Во тој контекст е изјавата на Меркел за неуспешната приказна со германскиот мултикултурализам и потполно се согласувам со тоа што ти го кажа.Франција беше следна што требаше да направи потег во насоката која веќе беше дадена,и тоа го стори.
Таканаречената нова десница се раѓа во Европа, највеќе изразена кај Фламанците во Холандија, допира до валонците во Белгија и се шири во Франција. Германија врз која највеќе се свртени очите мора да игра претпазливо. New Right movement, како што го викаат има за цел да ја падне левицата ширум Европа, ако треба и со радикални мерки (колежот во Норвешка), која ја сметаат за традиционален подржувач на Муслиманите. Необично за нив е што интензивно контактираат со порадикални Евреи, Православни и бараат подршка од нив. Крајната цел им е да ги избркаат муслиманите од Европа.

Морам да кажам многу радикална структура, која наоѓа све повеќе и повеќе подршка, но треба да се има во предвид дека разни настани на поединци муслимани допринеле до тоа да се створи вакво мислење кај нив. Но не треба да се занемарат и целосното влијание на муслиманските држави (замисли си само каков впечаток ти остави снимката кога во Египет газат Христијанин со воена кола).

Edit:
Не се вика New right движењето, тој термин ми е земен од еден Израелски форум од подржувачите на Geert Wilders (Холанѓани), каде што воопшто анти-муслиманското движење низ Западна Европа го нарекуваа new right.

За време на војната не им биле баш наклонети силите во регионот.
1. Русија ги оставила со далеку помалце оружје него ли Азербејџан. Не делувала навремено да го запред колежот во Баку. Руско оружје преку разни канали пристига до двете страни, но Русија со оружје во таа војна не снабдува ниедна страна директно. Исто така од двете страни има платеници пилоти од поранешни советски републики кои знаеле дека секое соборување значело смрт за нив.

2. Иран бил во почетокот на војната наклонет кон Азербејџан (Шиити), иако не учествувал во војната. Но сепак благодарејќи на Азербејџанската отворена аспирација кон дел од Иранската територија (Населена со Турци) набргу Иран застанува (само морално) на страната на Ерменија. Додека помош во храна праќа и на двете земји.

3. Турција отворено го подржала Азербејџан, на неколку пат се заканиле со интервенција во Ерменија, учествувале со неколку стотини офицери и неколку илјади доброволци (од редовите на армијата). Исто така Турција организирала купување на источно-Германска воена опрема и пренос во Азербејџан.

Тоа се одприлика трите регионални фактори блиски на ова подрачје. Ако на ова ги додадеме Авганистанските и Чеченските доброволци од едната страна и неможноста Ерменската армија да земе поголемо учество заради коонстантата закана на Турција(морала да си ги брани границите). Состојбата каква што е денеска, може слободно да се спореди со чудо. Без разлика каква ќе биде крајната разврска во иднина, војната во Нагорно Карабах од 90тите ќе биде дефинитивно една од најизучуваните војни.

Темата е затворена додека модераторот (Мисирков) не ја подзачисти.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom