Конфликтот во Нагорно Карабах

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Многу лошо изигра Ирак. Поразот му беше загарантиран, тоа се сложувам. Можеше да зачува голем дел од армијата, ако добро ја поставеше. Можеше да им нанеси големи загуби на САД. Но згрешија...
Ирак ја изгуби цела армија тогаш од Американците. Потоа санкциите го дотепаа. А доколку ја задржеше армијата, подоцна имаше шанси за да предизвика нова војна, на начин на кој би се спасиле некако...
--- надополнето: 28 декември 2011 во 02:12 ---

Последен пат:

Iraq was regional power during Iran-Iraq war

:vozbud:

hahahah sam imas napisano, pobarav i preku google, ne najdov, samo najdov deka Iracanite imale ambicii da stanat regionalna sila, ama ne deka i bile, a regionalna sila nikade ne pisuva deka bile, pa duri ako sakas i preku google pobaraj.. Nitu edna arapska zemja ne bese regionalna sila.

Ухх
Тоа ти е ептен ШББКББ сценарио. Цела инвазија на Кувајт е доста сомнителна сама по себе. Садам беше партнер на САД во војната против Ирак до 1988, тоа е 2 години пред инвазијата во Кувајт. Којзнае што му се свртело низ глава.
САД потајно ги поддржуваа и Ирак и Иран. Како и СССР.
Садам го обвинил Кувајт за економска војна, заради саботирање на соработката со ОПЕК земјите. Истрошената Ирачка економија претрпи големи загуби со зголемувањето на производството на нафта од страна на Кувајт кој на тој начин ја снижил цената на нафтата. А тоа не му одговарало на Ирак воопшто.

Сценариото... хехе, многу лесно можеше да стане реалност ако и Израел влезеше во војна. :)
--- надополнето: 28 декември 2011 во 02:22 ---
hahahah sam imas napisano, pobarav i preku google, ne najdov, samo najdov deka Iracanite imale ambicii da stanat regionalna sila, ama ne deka i bile, a regionalna sila nikade ne pisuva deka bile, pa duri ako sakas i preku google pobaraj.. Nitu edna arapska zemja ne bese regionalna sila.
tumblr_lw7wrxp7Ft1qgqgz6.jpg

Above all, Hussein was keenly interested in elevating Iraq to a strong regional power

http://www.google.com/#hl=en&cp=85&gs_id=u&xhr=t&q=Above all, Hussein was keenly interested in elevating Iraq to a strong regional power&pq=translate&pf=p&sclient=psy-ab&source=hp&pbx=1&oq=Above all, Hussein was keenly interested in elevating Iraq to a strong regional power&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=2f0b188327e19041&biw=1366&bih=677

http://en.wikipedia.org/wiki/Iran–Iraq_War

Da imas ambicija da bides regionalna sila e drugo,a da si e drugo, evo so si linkovi, da ne se macis tolku, Irak NIKOGAS ne bese REGIONALNA SILA, a ne samo Irak, nitu edna arapska zemja ne bese..
Ahh be Human beee:pos:

САД потајно ги поддржуваа и Ирак и Иран. Како и СССР.
Садам го обвинил Кувајт за економска војна, заради саботирање на соработката со ОПЕК земјите. Истрошената Ирачка економија претрпи големи загуби со зголемувањето на производството на нафта од страна на Кувајт кој на тој начин ја снижил цената на нафтата. А тоа не му одговарало на Ирак воопшто.

Сценариото... хехе, многу лесно можеше да стане реалност ако и Израел влезеше во војна. :)
Знаеш, сигнификантно во тој конфлит е учеството на Арапската лига во коалицијата против Садам (вклучувајќи ги стандардните непријатели на Израел, Египет и Сирија) Тоа збори дека не баш го сакале Садам муслиманскиве земји воопшто. Или пак има улога тука паѓањето на Советскиот Сојуз (стандардните подржувачи на анти-израелската коалиција), па едноставно се приклониле кон САД. Мислам дека тешко дека во тој момент била возможна криза поврзана со Израел, имајќи во предвид дека како што гледам и Палестинците биле против Садам. Но и сеуште свежата крајно незгодна приказна во Бејрут.

Above all, Hussein was keenly interested in elevating Iraq to a strong regional power

http://www.google.com/#hl=en&cp=85&gs_id=u&xhr=t&q=Above all, Hussein was keenly interested in elevating Iraq to a strong regional power&pq=translate&pf=p&sclient=psy-ab&source=hp&pbx=1&oq=Above all, Hussein was keenly interested in elevating Iraq to a strong regional power&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=2f0b188327e19041&biw=1366&bih=677

http://en.wikipedia.org/wiki/Iran–Iraq_War

Da imas ambicija da bides regionalna sila e drugo,a da si e drugo, evo so si linkovi, da ne se macis tolku, Irak NIKOGAS ne bese REGIONALNA SILA, a ne samo Irak, nitu edna arapska zemja ne bese..
Ahh be Human beee:pos:
Добро е, гледам полека почнуваш да читаш. Али никако не докажа дека Ирак веќе не бил регионална сила.
Делот од текстот кој си го цитирал, нема поддршка од извор на Википедија, што го прави измислен цитат. Ова стои веднаш до реченицата: [citation needed
Друга работа е, што не дочитуваш. Еве што пишува понатаму (исто така нема поддршка од извор):
A successful invasion of Iran would enlarge Iraq's petroleum reserves and make Iraq the dominant power in the Persian Gulf region
Што значи, Ирак веќе бил регионална сила.
Потоа, ова сето се однесува пред војната со Иран, значи пред 1980 година, кога растот на економијата на Ирак е во полн ек.
На крајот на војната, Ирак е 4та земја по бројност на армијата во светот, што несомнено ја прави регионална сила.

Добро е, гледам полека почнуваш да читаш. Али никако не докажа дека Ирак веќе не бил регионална сила.
Делот од текстот кој си го цитирал, нема поддршка од извор на Википедија, што го прави измислен цитат. Ова стои веднаш до реченицата: [citation needed
Друга работа е, што не дочитуваш. Еве што пишува понатаму (исто така нема поддршка од извор):

hahaha namerno postirav i preku google, za da najdes i so wikipedia, preku google ke vidis deka pisuva na wikipedia, ne lazi ko guptin

Se macis so wikipedia?? Tie tesko da najdes?? OK cicko Google ke ti najde, evo

--- надополнето: 28 декември 2011 во 02:45 ---

Ај најди ми каде пишува дека Ирак не бил регионална сила.

Добро Поларис Ирак не бил регионална сила. ОК во ред е. Само има една работа што е заедничка со Ирак и со Турција, а тоа е ако на пример Франција реши да ја нападне Турција, цела Арапаска Лига ќе влезе во таа инвазија. И не само Арапска Лига, ќе се приклучи и Иран, Бугарија, Грција, Србија.

Па кога ќе крене глава Курдистан, има да ве напраат салата.
--- надополнето: 28 декември 2011 во 02:51 ---
И да го забораив Израел. Кога станува збор за Турција, единствено што мрзат Арапите повеќе од Израел, е Турција. Нема да им смета да се борат рамо до рамо со Израел против Турција :)

Најди ми цитат каде пишува дека Ирак НЕ БИЛ РЕГИОНАЛНА СИЛА.

hahaha aj aj ne vrti mnogu, i ne manipuliraj, evo pisi na angliski deka Irak bese regionalna sila, preku google da vidis deka nema da ti pokaze nitu eden izvor deka bile, Google pokazuva deka iracanite sakale da bidat regionalna sila,ama ne uspeale ednostavno nemale kapacitet,

Aj da ne se macis evo sto pokazuva google koga pisuvas deka Iraq was a regional power

http://www.google.com/webhp?hl=en&tab=Tw&q=Iraq was a regional power#sclient=psy-ab&hl=en&site=webhp&source=hp&q=Iraq was a regional power&btnK=Google Search&pbx=1&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=2f0b188327e19041&biw=1366&bih=677

I nemoj da se catalis tolku, koga ke ti se vplense dokazite.

Ajde sega ciao, Bye neka vidat drugi clenovi deka postojano lazis i manipuliras koga ke ti se dade linkovi.

Не си оди сега поларис, баш станува интересно...

Добро Поларис Ирак не бил регионална сила. ОК во ред е. Само има една работа што е заедничка со Ирак и со Турција, а тоа е ако на пример Франција реши да ја нападне Турција, цела Арапаска Лига ќе влезе во таа инвазија. И не само Арапска Лига, ќе се приклучи и Иран, Бугарија, Грција, Србија.

Па кога ќе крене глава Курдистан, има да ве напраат салата.
--- надополнето: 28 декември 2011 во 02:51 ---
И да го забораив Израел. Кога станува збор за Турција, единствено што мрзат Арапите повеќе од Израел, е Турција. Нема да им смета да се борат рамо до рамо со Израел против Турција :)

Ova e detski muabet, nema nikakvi vrednosti..

Многу лошо изигра Ирак. Поразот му беше загарантиран, тоа се сложувам. Можеше да зачува голем дел од армијата, ако добро ја поставеше. Можеше да им нанеси големи загуби на САД. Но згрешија...
Ирак ја изгуби цела армија тогаш од Американците. Потоа санкциите го дотепаа. А доколку ја задржеше армијата, подоцна имаше шанси за да предизвика нова војна, на начин на кој би се спасиле некако...
да да ама ако одиш од претпоставка дека ирак би сакал да војува и да војува и да војува и тн. сето тоа можеше да се направи но што со тоа, освем ако сакаше да се срамни ирак уште тогаш што гарантирано ке се случеше. едноставно не им даде прилика за тоа.
мене единствено логично што ми текува во врска со кувајт дека се пресметал. можеби рачунал поблага реакција , осуда , санкции,така нешто. но не воена акција со толкав размер.
кога цел свет се навртел против ирак што можеш да добиеш со тоа што ке зачуваш дел од војската за да се бориш некој друг ден.
и против кој, против сите. ептен треба да бидеш мазохист за такво нешто.
во дадената ситуација и лесно поминал. изгубил голем дел од армијата, но ирак не беше окупиран. тој остана на власт. не поминал лошо. сакал да го вовлече и израел. против кој. сите беа против него, кој ке се бореше со израел. тоа беа некој очајнички напади исто ако и палењето на нафтените полиња. блеф кој не запали.
сума сумарум сепак ке речам со оглед колку беља направи и добро помина во првата заливска војна.
за втората е сосем друга приказна која нема врска со муабетот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom