Кондово, нова криза за вовед во реприза?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
spooky напиша:
Дури еден ден не го најдат предозиран во кабинетското WC, дури се спремал за уште еден оптимистички настап на Бранковизија.
По оптимизмот што го покажува деновиве, веројатно преминал на крек :)

Toa требаше одамна да се направи, пред да усере доста работи.
Добро би дошла чистка, така ваљда наредниот/те барем двапати да промислат пред да направат нешто. Лошо е што не може да се одземе нешто што е веќе дадено.

Пратеникот од НДП Џезаир Шаќири тврди дека бил на разговор и му се понудил на премиерот Бучковски да посредува во решавање на кризата во Кондово и дека премиерот тоа го прифатил, по што Шаќири отишол во скопското село и разговарал со вооружената група на Агим Красниќи. Кабинетот на премиерот Бучковски демантираше дека имало средба помеѓу Шакири и премиерот.

- Владата не сака да зборува за Кондово преку медиумите и за таа работа си има надлежни институции што ги следат случувањата - изјави советникот во Владата Марјан Ѓуровски.

За посредничката „мисија“ на Шаќири пишува весникот на албански јазик „Лајм“, а тоа го потврдува и самиот Шаќири.

- Не е виновно населението да претрпува стравови. Сите проблеми треба да се решаваат по пат на дијалог - изјави вчера Шаќири, додавајќи дека албанското население нема доверба во сегашната власт и во судството.

Шакири вели дека посредува во решавањето на случајот, но дека не бил ангажиран од страна на премиерот туку дека тој доброволно го сторил тоа.

Имено, откако полицијата спроведе акција во Брест пред еден месец, Шакири си поставил задача да помогне за решавање на случајот Кондово по пат на дијалог.

Шаќири вели дека разговарал со Красниќи и при тоа му рекол дека случаите против нив се монтирани и му дал поддршка за нивните барања за целосна амнестија. Исто така, тој им рекол да не преземаат некаква акција затоа што евентуален нов конфликт во Македонија би бил лош за независноста на Косово. Според него, Красниќи и неговата група не и се предаваат на полицијата затоа што не веруваат во нејзината независност.

Група вооружени лица, сторители на кривични дела, по кои се распишани потерници, предводени од Красниќи, веќе неколку месеци се сместени во скопското село Кондово. Тие се закануваат дека ќе пукаат и ќе го гранатираат Скопје доколку полицијата се обиде да ги уапси, а полицијата не смее да влезе во селото стравувајќи од инциденти.

Според некои косовски и српски весници на групата на Красниќи и се придружиле и други барани криминалци од Косово, така што нивниот вкупен број се проценува на педесетина лица. Косовски политичари во неколку наврати даваа изјави дека проблемот во Кондово може да ја дестабилизира Македонија, за што тие биле загрижени.

Токму за состојбата во Кондово, Бранко Црвенковски на 15 јули го свика Советот за безбедност, а претходно одржа консултации во Охрид со Бучковски и со Џанго. По овие средби беше изјавено дека на министерот му се дадени одврзани раце да ја реши кризата „што е можно поскоро“.

И, како што гледаме "експедитивно" се решава...

Serdarot напиша:
spooky напиша:
Уште сум а мислење (и тешко да го сменам) дека Голема Албанија е само маска зад која се крие идеја за Голема Шверцерија - кај што ќе може слободно (сега им е малку „незгодно“) да се шверцаат дрога, луѓе, оружје и да се прават огромни пари. Ги заболе нив за Албанија и Албанците. Тешко на оној кој им верува.

umni zborovi... ko jas da sum gi pishel ;p)

probav toa da im go objasnam i na Albanci, ama ne svakjaat, zaslepeni se od virusite narecheni lakomost i glupost...

Bas me ubedi sega so toa sto me narece shipar (me navredi) deka ti si fin i aren. Ti nemas prijateli albanci (Albanci) i ne mozes nikogas da mi bides prijatel dodeka me navreduvas. Siguren sum deka se soglasuvas so mene. A do togas jas ke si prodolzam da bidam "slep" a ti ke probuvas da mi kazuvas kolku pogresno jas gi gledam rabotite i na kraj, onaka od kejf, ke me navredis. I taka vo krug...
Pozdrav.

So nisto ne te navredi! Eve jas imam prijateli shipari i tvrdam deka imeto na zemjata e "Squiperia", a na pripadnik na narodot "shquipetar"! Ako ti si shipotar i toa go dozivuvas kako navreda, nesto ne e vo red so tebe. Tebe izgleda ti preci vistinata vo kazanoto deka Kosovo e centarot na organiziraniot kriminal a Albanija crnata dupka vo Evropa ili...?!

Misirkov напиша:
So nisto ne te navredi! Eve jas imam prijateli shipari i tvrdam deka imeto na zemjata e "Squiperia", a na pripadnik na narodot "shquipetar"! Ako ti si shipotar i toa go dozivuvas kako navreda, nesto ne e vo red so tebe. Tebe izgleda ti preci vistinata vo kazanoto deka Kosovo e centarot na organiziraniot kriminal a Albanija crnata dupka vo Evropa ili...?!

Vrska nemas. niednas ne go pogodi praviot termin. A zasto se navreduvame na Albanec odamna e razgovarano i ne ne razbirate (znaes, bajato e koga nekoe dete sekoj bozji den ti postavuva edno isto banalno prasanje). A tie tvoi prijateli ne veruvam deka postojat. Imam mnogu prijateli makedonci (od zivotot i od forumov) no ako ednas me navredi i me nareci Albanec, go brisham od spisokot na prijateli.
Patem, ne mi preci vistinata vo kazanoto deka Kosovo e centarot na organiziraniot kriminal, go boldirav delot koj mi precese.
I stavam kraj na odgovaranjeto na topikov (osven ako ne bidam so ime i prezime prozvan :P ) bidejki ne e vreme i mesto za ovoj muabet. Zabelezav nesto neubavo i go iskomentirav..
Pozdrav.

Ti barem znaes kade sum najcesto.. i deka kondovo doagam kasno samo da spijam (smetaj i deka ne me interesira mnogu situacijava oti e vestacki kreirana).
Site znaete deka ima nekoi batki lokalni i uvezeni koisto ne i davaat na policijata da partolira (denje gi ima dvajca mrsulkovci koi pogolem del od vremeto tepaat vo internet kafeto, taka mozes da smetas deka voopsto gi nema) bidejki sakaat da gi apsat a ovie imaat amnestija... stara prikazna i dobro poznata. tolku sto se odnesuva za kondovo. za povise detalji vikni pivo :)
Pozdrav.

Нема проблем за пивото, не мислев да одам ни толку во детали. Чисто вистината кратко и јасно во смисла - вооружените зошто се вооружени и дали ја имаат поддршката на локалното население или не.

Те прашувам бидејќи сакам да ја слушнам вистината од некој кој живее таму, а не од политичарите или новинарите.

Ne znam ni jas tocno, a pricinata poradi ne znam ni jas tocno e bidejki rekov i znaes deka tuka ne se vrtam tolku cesto. mislam deka se vooruzeni oti dui im vetile deka ke gi vrabotat tie sto bea vo ona, ke gi amnestiraat... i gi izlazaa. a za poddrskata valjda ja imaat. tie se necii sinovi, bratucedi, komsii.....
Pozdrav.

И? Каква е ситуацијата моментално во Кондово? Да не се реши?

Или се е исто само што сега Кондово не е актуелно на вести..
И пред два месеци не смееше да влага полиција, па тогаш ука-бука, и сега ме смее да влага па никому ништо..
Или се чека сега новата реконструкција на владата..

Колку примитивно функционираме... дури не ми се верува. А морам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom