Компир како батерија

• Креатор на темата Креатор на темата G e G o
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Локација
кај дримон
Веб-сајт
www.facebook.com
Имам видено чудни работи ама ова е интересно доколку се најдете во ситуација да имате MP3 player а ви се потрошиле батерите и нема каде да купите ...и по некоја случајност имате вреќа со компири :) решение Клик

Благодарение на фосфорната киселина која ја содржат, компирите се природни батерии во кои е доволно да ставите две електроди кои ќе започнат да произведуваат струја. Секој компир генерира напон од 0,5 волти и струја со снага од 0,2 милиампери, така да за покренување на плеерчето ќе ви бидат потребни повеќе компири.

хахахаааа... интересно интересно... отсега наместо батерии компири ќе купвам :pos:

Отсега, наместо батерии ќе си купвам по едно кило компири за MP3 плеерон:pos:

naum_spaseski напиша:
Отсега, наместо батерии ќе си купвам по едно кило компири за MP3 плеерон:pos:

da , sigurno ce ti se isplati :smir:

доста интереснО!
но дали тоа е само за мп3 плеер?
и што се треба за тоа! некоја антена спомува, жицава и..?

Lele!! vidi so ne ke im tekne!! Abe i jas ke si zeam kopiri so mene be!! mesto so baterii,ekonomicen ke bidam mng! A ozbilni na koj mu teknalo toa!! Koj to ase zamara so energijata od kompiri?

епа, тестирајте и вие, го имам користено ( поточно брачед ми ) Компирот, но не како батерија, туку како Антена, и беше нешто звукот подобар, ама тоа беше пред некој 7-8 години. :pos:

Abe aj tuka u Berovo 10 denara kiloto e bre! Ajde kompiri za site!

А може откога ќе немаат веќе фосфорна киселина да се стаат во тенџере, да се сфарат и изедат?:wink:

Има една епизода од „Лабораторијата на Декстер“ кај што си игра со овие работи. Ќе открија дека компириве даваат струја... xD

Финтава на Декстер цртанон ја имам гледано. Креативно.

Па барем сега да знам да си купувам кило компири наместо батерии. ::D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom