Комбуха

• Креатор на темата Креатор на темата trilobite
  • Време на започнување Време на започнување
da :) vo odnos na vnimanieto kako milenice ti doaga.ajde caj da menjash pa da ja miesh i pa da ne propadnala da ja proveruvash pa da ne i velgla vo sadot mushicka prashina i tn,te okupira ko milenice:)
za da ne ti vleze prasina, musicka ili nesto drugo, ke ja pokries so gaza. pak ke moze da dise, i ke bide zastitena od prasina :)

Сум пиел и сам ја одржавав ама немам добро искуство со неа.

imam pieno ama imam kupuvano gotov napitok od kombuha,inace mnogu e tintranje da ja cuvas gabata doma ,raste golema:nesvest: pa treba da ja banjam cistam ne znam stooo.....vaka najubavo ke si kupis sise od vitalija :wink:

Комбухата е чудотворен напиток. Според мене не постои поздрав и полековит напиток на пазарот на здрави напитоци, суплементи. Единствена маана е тоа што е бесплатна - се прави во домашни услови ( купечката комбуха ги нема истите лековити својсвта). Сигурен сум дека би била многу повеќе ценета ако требаше да се плати висока цена како многу суплементи на пазарот кои немаат ниту приближна вредност како комбухата но луѓето, поради неинформираност трошат големи пари и така ги богатат фармацевтските компании.
Изобилува со ензими, витамини и минерали, но најголемата работа ја прават корисните бактерии и глукоронската киселина која го прочистува организмот од токсини. Тоа може да се види и од тоа што после испиен 1 литар комбуха, урината ужасно смрди - тоа се отровите кои организмот со помош на комбухата ги исфрла преку урината.

Комбухата е чудотворен напиток. Според мене не постои поздрав и полековит напиток на пазарот на здрави напитоци, суплементи. Единствена маана е тоа што е бесплатна - се прави во домашни услови ( купечката комбуха ги нема истите лековити својсвта). Сигурен сум дека би била многу повеќе ценета ако требаше да се плати висока цена како многу суплементи на пазарот кои немаат ниту приближна вредност како комбухата но луѓето, поради неинформираност трошат големи пари и така ги богатат фармацевтските компании.
Изобилува со ензими, витамини и минерали, но најголемата работа ја прават корисните бактерии и глукоронската киселина која го прочистува организмот од токсини. Тоа може да се види и од тоа што после испиен 1 литар комбуха, урината ужасно смрди - тоа се отровите кои организмот со помош на комбухата ги исфрла преку урината.

Не знам до кој степен е лековита зашто фалат испитувања и изјави на луѓе што ја пијат, мене ми е освежителна и затоа ја пијам инаку не сум осетил ништо конкретно лековито (што не значи дека не е). Ако имаш искуство сподели :)

Прв болд - нормално дека ги нема кога е пастеризирана, треба да се пие само свежа термички необработена.

Втор болд - тоа со урината можеби важи кај тие што се хранат неправилно, кај сите други нема промена во урината и плус литар е многу, се препорачуваат до две чаши на ден :).

Не знам до кој степен е лековита зашто фалат испитувања и изјави на луѓе што ја пијат, мене ми е освежителна и затоа ја пијам инаку не сум осетил ништо конкретно лековито (што не значи дека не е). Ако имаш искуство сподели :)

Прв болд - нормално дека ги нема кога е пастеризирана, треба да се пие само свежа термички необработена.

Втор болд - тоа со урината можеби важи кај тие што се хранат неправилно, кај сите други нема промена во урината и плус литар е многу, се препорачуваат до две чаши на ден :).

Продолжи да ја пиеш. Многу е лековита, извршени се многу испитувања (не јас лично, немам инстументи за тоа), како за составот така и за лековитоста. Прогуглај малку на нет ќе најдиш милион информации. Инаку, комбухата не им одговара на моќните фармацевтски компании, бидејќи неможат да профитираат од неа, и затоа се обидуваат да го намалат нејзиното значење на разни начини. Со тек на време, користејќи ја комбухата ќе осетиш зголемен проток на енергија и живост во твоето тело, што е резултат на чистењето од отровите, како и зголемен имунитет ( заштита од разни вируси и бактерии кои се најчестите причинители на многу болести).
Би те прашал како се храниш здраво? Каде набавуваш зеленчук и овошје и како си сигурен дека се од органско потекло и дека немаат пестициди? Дали пазариш продукти од супермаркет? Како си сигурен дека продуктите што ги користиш не се ГМО? Какво месо користиш ( ако користиш), во колкава количина и каде го набавуваш? Каде живееш - во село или град? Дали има развиен сообраќај или индустриска зона во близина? Дали има високофреквентни приемници - предаватели во близина? Дали користиш современа технологија, како на пример телевизор, компјутер, моб. телефон и др? Каде и во каква средина ги обавуваш твоите спортски активности? Дали понекогаш си во стресна состојба?

Се разбира не мора да одговориш на сите овие прашања. Целта ми беше да ти покажам дека колку и да се трудиш, не можеш да живееш целосно здраво. Со тек на време во телото се создаваат токсини и организмот препуштен сам на себе не може да се справи со нив, тие се трупаат во организмот и се причинители на многу болести. Се разбира болестите не се појавуваат наеднаш, тоа меѓудругото зависи и од генетската предиспозиција на еден човек, односно, ако некој има многу здрави гени тогаш ќе треба да помине повеќе време со труење додека не настапи некоја болест. Глукоронската киселина која ја има во комбухата не може да се произведе по вештачки пат ( единствено се создава во црниот дроб кај човекот) а таа е главен прочистувач од токсините.

Продолжи да ја пиеш. Многу е лековита, извршени се многу испитувања (не јас лично, немам инстументи за тоа), како за составот така и за лековитоста. Прогуглај малку на нет ќе најдиш милион информации.

Прогуглав и ништо не најдов, ми требаат или медицински испитувања или testimonials од луѓе (како на амазон на пример). Се што најдов беа сајтови за здравје и исхрана ама тоа не ми значи баш многу.

Ако имаш конкретни веродостојни линкови, пиши ги :).

Прогуглав и ништо не најдов, ми требаат или медицински испитувања или testimonials од луѓе (како на амазон на пример). Се што најдов беа сајтови за здравје и исхрана ама тоа не ми значи баш многу.

Ако имаш конкретни веродостојни линкови, пиши ги :).

Не знам зошто не им веруваш на сајтовите за здравје и исхрана, нити ти продаваат комбуха, ниту имаат било каква корист за да би те излажале. Нивните статии се засноваат врз медицински испитувања, составот на комбухата (види извадок најдолу) е тој и тука нема лажење (Види извадок најдолу). Ако не веруваш на еден сајт, тогаш провери на повеќе, ако сметаш дека тој сајт не ја кажува вистината ( сигурно не сметаш дека сите се договориле да лажат). Како што ти пишав погоре, јас немам инструменти да го измерам составот, а тешко дека ќе најдеш некој поединец да има такви инструменти.

За на крај би ти рекол ако ти не веруваш дека комбухата лечи, незнам колку сајтови да прочиташ, незнам колку testimonials да слушнеш, џабе ќе ти биде. Најголемиот сведок во лековитоста на комбухата си самиот ти. Затоа, ако си толку упорен, ќе ти го препорачам следниов експеримент: како што кажа, бидејќи веќе пиеш комбуха, ти се наоѓаш во фаза на оддржување, односно, кај тебе процесот на почетното чистење на организмот од токсини е завршен и ти ги отстрануваш само оние отрови кои моментално ги акумулираш. Не исфрлаш отрови во голема количина како некој почетник, односно урината не смрди многу. Затоа, не користи комбуха 48 саати, а потоа собери ја урината во дезинфицирано шишенце и однеси ја на анализа (обавезно да се обработи и присуството на тешки метали). Продолжи да апстинираш од комбухата во текот на 3-4 недели, а потоа повторно почни да козумираш. Првата урина што ќе произлезе од комбухта, мирисни ја, а потоа однеси ја на анализа. Спореди со резултатите од првата урина. Сподели го искуството со останатите на форумов кои се сомневаат во лековитоста на комбухата.

Поздрав и секое добро.

Сајтови за комбуха: http://www.rak.mk/index.php?option=...=1601:kombuha&catid=33:alter-drugs&Itemid=116

http://www.gladijatori.com/статии-за-спортот/комбуха-биоактивна-култура-за-добро-здравје_a220.html

Не знам зошто толку ти значат testimonials од луѓе, ама ево нешто што најдов по кратко пребарување: http://www.roditeliideca.com.mk/for...-&catid=31&id=128180&func=view&view=entrypage

Мајка ми со години прави комбуха, на ист начин како што посочи Бубамара. Не пијам последниве години зашто дојам. И искрено, едвај чекам пак да си почнам
smile.png

Кога редовно ја конзумирав, имав видливо подобрување на имунитетот, ја пиев по шема, колку што се сеќавам-пред доручек, па после ручекот и вечер пред спиење. Интересен вкус има (на пивоквас потсетува).
-----------------------------
Јас пред околу една година пишував тука на форумот,тогаш ја зедов комбухата да ја одгледувам,ја чував 5-6 месеци но потоа забременив ми рекоа дека не смее да пие бремена жена иако некаде прочитав дека е здрава и во бременост да се пие.Инаку имам само позитивни зборови за неа,како прво се осекав енергична,потоа ослабнав некое килце,стомакот ми се "оттуши".Јас ја правев со зелен чај ако му треба на некој рецептот како се прави ке му го напишам и би му ја препорачала на секој да пие оти е навистина здрава и има здрави својства.
------------------
A za toa sto se slucuva so obolen od rak pomaga i toa dosta,komsika na tetka mi i otkrile rak i ne i dale ni 1godina da prezivee so kombuhata ziveela uste 23godini

извадок:

Комбухата содржи неколку пати поголемо количество витамин C отколку лимонот. Од витамините од Б групата ги содржи: B1, B2, B3, B6 и B12. Содржи и различнивидови ензими. Посебно е значајно да се истакне присуството на млечната - L киселина, која во еден литар течност може да достигне и до 3 ml.
Најважната компонента, која се нааѓа во големо количество во екстрактот од комбухата е глукуронската киселина. Модерната наука сеуште не успеала да ја синтетизира оваа киселина. Здравиот црн дроб ја создава за да ја прочисти крвта. Таа го носи епитетот на „главен чистач” на отровите кои се појавуваат во процесот на метаболизмот во човечкиот организам, како и штетните материи кои се внесуваат внатре од надворешната средина преку храната, воздухот, водата и друго..Заробените отрови се отстрануваат неповратно преку жолчката и цревата ,како и преку бубрезите и мочката во вид на глукороноиди.

Оладена одлично освежува во лето.
Планирам да си земам само за мене и јас да си ја одржувам зашто моите не се толку одговорни.

Малку да се насмееме (детенцето еднаш направило не редовно) :):

Лани летото отварам фрижидер умрена по нешто ладно, глеам шише Газоза и без трепнување го натегам за да се освежам кога после неколку секунди приметив дека не е Газоза туку татко ми Комбухата ја чувал внатре :icon_lol:. Не ми се допаѓа ни на вкус ни на мирис. Колку и да е здрава јас не би ја пиела :D.

Лани летото отварам фрижидер умрена по нешто ладно, глеам шише Газоза и без трепнување го натегам за да се освежам кога после неколку секунди приметив дека не е Газоза туку татко ми Комбухата ја чувал внатре :icon_lol:. Не ми се допаѓа ни на вкус ни на мирис. Колку и да е здрава јас не би ја пиела :D.

Има голема разлика помеѓу стасана и сеуште во ферментација и плус не секогаш успева како што треба. Ако не испадне, директно преоѓа во оцет и тогаш секако нема да ти биде убава. Ако си пробала нестасана не била ферментирана доволно (треба да реже малку како боза) и пак нема да ти биде убава.

Инаку супер е кога е малку слатка и газирана, замисли ја како кока кола во идеализирана здрава верзија :D

Малку да се насмееме (детенцето еднаш направило не редовно) :):

Штом на детенцето му се бендисува, значи добра е. Децата интуитивно знаат шо е добро. :)
--- надополнето: 13 јули 2013 во 14:32 ---
За сите оние што имаат малку повеќе време и волја да дознаат нешто повеќе за комбухата, ево една пообемна научна студија за комбухата. Мене ми се допаѓа вкусот на комбухата, (повеќе не користам газирана вода :)), а за оние кои не им се допаѓа вкусот, нека размислат дали е подобар вкусот на лековите од тој на комбухата.
И запомнете - не количината туку редовноста е битна.

.http://www.val-znanje.com/index.php...597-prica-o-combuchi-ljekovitoj-cajnoj-gljivi

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom