Колку изнесува платата на лекар специјалист во Државни болници

• Креатор на темата Креатор на темата vlavot
  • Време на започнување Време на започнување
Инаку бар од болнички извори, дознав дека специјалисричка плата во клинички центар во Штип е 30.800 оановица со 1500 дежурство на хирургија и 1000 на интерна. Повик се наплаќа 200 денари час.
Други болници каде што не се клинички центар, основица е 27.600 со 1000 денари дежурства.
Во Скопје сигурно се повеќе платени.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

(дипл. физиотерапевт. сци).Колку би имал примања во швајцарија, Германија. Благодарам однапред за било какви информации:pijanco:

(дипл. физиотерапевт. сци).Колку би имал примања во швајцарија, Германија. Благодарам однапред за било какви информации:pijanco:
Мислиш физијатар?

И мене ме интересира. Кај нас околу 30 000 ден

Мислиш физијатар?

И мене ме интересира. Кај нас околу 30 000 ден
Ке ја накршиме 5 години ако не ти останат испити[DOUBLEPOST=1437266968][/DOUBLEPOST]
Ке ја накршиме 5 години ако не ти останат испити
системот за студирање е 3+2+2 за физиатар

Ке ја накршиме 5 години ако не ти останат испити[DOUBLEPOST=1437266968][/DOUBLEPOST]
системот за студирање е 3+2+2 за физиатар
Кај нас 4 години е специјализацијата, а за во странство неам инфо

Vo Germanija:
Das Einstiegsgehalt liegt dabei zumeist zwischen 2.100 und 2.660 Euro brutto, im öffentlichen Dienst ist mit steigender Anzahl der Berufsjahre eine Steigerung des Gehalts bis auf 2.700 Euro möglich (TvöD Stand 2013).

Durch die Weiterbildung beispielsweise zum Bachelor of Science in der Physiotherapie kann das Gehalt bis auf Tarifstufe 10 (3800 Euro brutto) gesteigert werden.

Инаку бар од болнички извори, дознав дека специјалисричка плата во клинички центар во Штип е 30.800 оановица со 1500 дежурство на хирургија и 1000 на интерна. Повик се наплаќа 200 денари час.
Други болници каде што не се клинички центар, основица е 27.600 со 1000 денари дежурства.
Во Скопје сигурно се повеќе платени.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Skopje e povisoka kade kade! Pogotovo na klinika i vo 8mi septemvri( ako ne e klinichka bolnica), gradska vo centar se ao plata naj utepani vo Sk momentalno. Mada nesho sea im dadoa da gi poramnat ama ne sum siguren shto kako tochno. A inache kl centar Shtip, Bitola i sl. se kl centri na papir samo!! Sve zivo prakaat za Skopje!! Da sum ja ni 20 000 plata ne bi im dal. Najskapo plateni soobrakjajci!!! Doaga pacient i go usmeruva prema Skopje!! Sramota!!

Skopje e povisoka kade kade! Pogotovo na klinika i vo 8mi septemvri( ako ne e klinichka bolnica), gradska vo centar se ao plata naj utepani vo Sk momentalno. Mada nesho sea im dadoa da gi poramnat ama ne sum siguren shto kako tochno. A inache kl centar Shtip, Bitola i sl. se kl centri na papir samo!! Sve zivo prakaat za Skopje!! Da sum ja ni 20 000 plata ne bi im dal. Najskapo plateni soobrakjajci!!! Doaga pacient i go usmeruva prema Skopje!! Sramota!!
Sea ova malce dvosmisleno ke bide ama najgolemi soobrakajci vo sistemot na edna klinika se kartotekata za kartoni i maticen lekar idi vamu ne tamu cekaj da vidime ne idi kaj ovoj specijalist resen problem :) :blablab:[DOUBLEPOST=1437483188][/DOUBLEPOST]
Кај нас 4 години е специјализацијата, а за во странство неам инфо
rabotava ajde da ostarimo zajedno

општите лекари реално гледано не ги бива и пациентите ги гледаат како бројки, ако се потпреш на нив ќе те умрат така да боље на специјалист

Од мои лични познаници, хирург специјалист со повеќе од 20 год. стаж, кој се убива од работа (значи минимум 20 операции месечно) со новиов закон по удел и плус дежурство на секои 4-5 дена понекогаш зема околу 50 000 плата. Но ова е екстремен случај и таков може да има 1 максимум 2 по одделение во поголемите болници.
Инаку за специјалист микробиолог пред неколку години платата беше околу 30 000 (пак над 20 год. искуство, но без дежурства и додатоци), така да би претпоставил дека основната плата без долг стаж се движи околу 25 000.

Интернисти, сигурно немаат голем стаж, помалку од пет години, со дежурства и не знам што се имаат, земаат повеќе од 35, а помалку од 40 илјади, во зависност од месец (не знам како точно се пресметува платата). Почесто е поблиску од 40 отколку до 35 илјади.

Извори: роднина и комшија, не знам од прва рака :)

За Македонија, ова е горе-доле солидно, може да се живее. Никогаш не е доволно, но за солиден живот имаат.

Се повеќе е бројот на оние кои што мислат дека вредат повеќе, веројатно со право, па одат во странство.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom