Koliko vas zna?

• Креатор на темата Креатор на темата Josip321
  • Време на започнување Време на започнување
Разбирам, ама за зборење тешко, ем што не знам, ем што не ни сакам да знам!
За тие Срби што ќе ви кажат дека не ве разбираат кога им зборите, ве лажат. Ако толку се инатат, ќе им зборам Англиски, ама Српски не прозборувам! Тие се такви националисти за такви работи, што ме вадат од такт. Еве на пример, имам зет за братучедка од Белград, живее тука 15 години, 2 деца има, Македонски леб јаде, а збор Македонски не сум го слушнал да изусти!
И само они се такви препотентни, сум имал прилика да сретнам милион луѓе од други нации кои што зборуваат јазик кој нималку не е сличен со нашиот, па кога ќе дојдат тука, барем за чест да ти направат, ќе прозборат некој збор, ама Србиве никако!!!

Razbiram sovrseno, dodeka govorot mi e so sitni greski pri padezi.

Bok Josipe!
Pa znamo neki vise neki manje ,zavisi od generacije do generacije.Mladje generacije mislim da mogu razumjeti ali teze im je vratiti,sto je normalno posto su bombardirani srpskim i hrvatskim televizijama i programima kojih je poprilicno po tv-u ali posto to slusaju a rijetko kada imaju priliku da govore normalno je da je teze formirat pravilni izraz.
Nama,koji smo nesto stariji i uhvatili smo ono malo bivse nam drzave(druzenje,ekskurzije,sport,filmovi,tv serije itd na prvom planu,a i sve drugo sto ide sa suzivotom) i koji smo u osnovnom ucili srpsko-hrvatski kako se tada zvao(u petom razredu osnovne) je znatno lakse.
Mada mislim da je Hrvatima cirilica vise komplikovanija za ucenje,bar samj a dobio takav dojam za vreme druzbe sa mojim drugovima iz Hrvatske a i Slovenije.
Pozdrav!

Izvinite, nisam odavde, gde je ovde levo? :D

Razbiram, ama maka mi e da zboram bidejki utinjam padezhi i mi se smeat :D
Imam bratuched od Hrvatska sho me ubi od remetenje ednash poshto zgreshiv nekoj padezh i od togash samo na makednski zboram -.-

:helou:

Hvala svima na odgovorima. Vidim, neki se malo ljute što govorim na hrvatskom. Neću više jer uistinu, ovo je makedonski forum i zaslužuje da se piše na makedonskom.
Samo me zanimalo kako ga razumijete. Od sada kada ja navratim na forum ja ću na hrvatskom a a ko se meni osobno netko bude obraćao neka piše makedonski da i ja naučim nešto makedonskog. :D

Ja razumijem dosta vas makedonce samo kada čitam ćirilicu treba mi dosta vremena jer je ne koristim svaki dan. Ali mogu vas dosta dobro razumjeti.

браво македони ... гледам имаме некоjа сербоидна жица у нашта култура и нациjа ... се повеке, се повеке и се повеке ... браво :) само напред :))))))

Ова што го кажа нема никаква врска. Тие што разбираат/зборат англиски се англоиди? Или тие што зборат француски се францоиди? Ако знаеш некој јазик без разлика дали само го разбираш или збориш, не значи дека по дифолт ја прифаќаш или ја применуваш таа култура и идентитет.

Јас, на пример, сум Македонка. Се гордеам со фактот дека сум Македонка и ја обожавам државата во која живеам, но разбирам и српски и црногорски и босански и хрватски... Јазикот е богатство и не знам каква е поврзаноста со тоа да знаеш странски јазик и со идентитетот...

Еве на пример, имам зет за братучедка од Белград, живее тука 15 години, 2 деца има, Македонски леб јаде, а збор Македонски не сум го слушнал да изусти!
И само они се такви препотентни, сум имал прилика да сретнам милион луѓе од други нации кои што зборуваат јазик кој нималку не е сличен со нашиот, па кога ќе дојдат тука, барем за чест да ти направат, ќе прозборат некој збор, ама Србиве никако!!!

Стварно има такви случаеви, ама на пример, не е убаво да се генерализира. Иако горе-доле навистина си во право, ама јас исто комплетно мислев ко тебе додека не запознав луѓе од Србија кои ми викаа, јас се разбирам, збори си, немај гајле, само поспоро те молам, немој толку брзо. (дека јас у суштина општо стварно многу брзо зборам:icon_lol:). Има секакви. За жал и такви какви што ти ги спомна во постот, но има и такви ко од мојот пример. :)

Razumem, pričam, pišem. U mom slučaju ja prvo sam govorio srpsko-hrvatski zato što sam rođen tamo gore, pa kad sam došo u Makedoniji sam naučio makedonski jezik. I dan danas nije mi problem da pričam srpko-hrvatski, a još manje da razumem. :)

Стварно има такви случаеви, ама на пример, не е убаво да се генерализира. Иако горе-доле навистина си во право, ама јас исто комплетно мислев ко тебе додека не запознав луѓе од Србија кои ми викаа, јас се разбирам, збори си, немај гајле, само поспоро те молам, немој толку брзо. (дека јас у суштина општо стварно многу брзо зборам:icon_lol:). Има секакви. За жал и такви какви што ти ги спомна во постот, но има и такви ко од мојот пример. :)
Интересно е тоа дека србите помалку се трудат да научат туѓ јазик отколку хрватите. Има некои што ги познавам живеат по 20 години во македонија но еден збор немаат научено како што треба. Од друга страна хрватите (па и босанците) желбата за учење нов јазик е поголема.
Но да не се лажеме има и срби кои се трудат да учат и научуваат перфектно.

Интересно е тоа дека србите помалку се трудат да научат туѓ јазик отколку хрватите. Има некои што ги познавам живеат по 20 години во македонија но еден збор немаат научено како што треба. Од друга страна хрватите (па и босанците) желбата за учење нов јазик е поголема.
Но да не се лажеме има и срби кои се трудат да учат и научуваат перфектно.
па сигурно, не сме гејлада или бугарија каде те демнеле или демнат да не збориш македонски- оти грдно ќе настрадаш

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom