Кој како завршува факултет?

• Креатор на темата Креатор на темата GUSAR-VMRO
  • Време на започнување Време на започнување

GUSAR-VMRO

МАКЕДОНИЈА ЗАСЕКОГАШ!
Член од
27 јануари 2005
Мислења
635
Поени од реакции
7
Веб-сајт
www.gusar.glog.com.mk
Angliskiot jazik i nasite fakulteti?

OVA E PREVZEMENO OD SASKO RATKOVIC, od nekoj drug sajt!

PRASANJA:
1. dali na elektro se uci angliski jazik?
2. Kolku godini se uci?
3.Koj e/se profesor/ri?
4. Branko Crvenkovsi ima zavrseno elektro, koi se negovite ocenki i koi mu se profesorite?
5. Zaklucok: Inspiriran sum od negoviot govor, mi se cini vo Rim. I ovie prasanja gi isprativ na www.pretsedatel.gov.mk i seuste ne mi se odgovoreni!
POMOS!
Za kogo toa glasame?
Nemojte da mislite deka imam nesto protiv SDSM i @drzavnikot, istite prasanja gi postavuvam i vo vrska so Ljubco Georgievski, iako mislam deka podobro zboruva od B.C.
P.S.
Za greota, Ljubco ne sum go slusnal da zbori do sega ic!

Да прашам јас како Љубчо заврши факултет и и плукна на Доста којашто му помогна да го стори истото...

Прашањево е тенденциозно, што мислиш колку факултетски образувани луѓе во Македонија постари од 35 години зборуваат колку толку пристоен англиски?

Инаку на ЕТф се учи англиски само една година и идејата е (беше) да се предаваат работи релевантни за некој од струката кој зборува англиски, но не се сретнал со некои од стручните изрази или со академските изрази.

GUSAR-VMRO напиша:
OVA E PREVZEMENO OD SASKO RATKOVIC, od nekoj drug sajt!

PRASANJA:
1. dali na elektro se uci angliski jazik?
2. Kolku godini se uci?
3.Koj e/se profesor/ri?
4. Branko Crvenkovsi ima zavrseno elektro, koi se negovite ocenki i koi mu se profesorite?
5. Zaklucok: Inspiriran sum od negoviot govor, mi se cini vo Rim. I ovie prasanja gi isprativ na www.pretsedatel.gov.mk i seuste ne mi se odgovoreni!
POMOS!
Za kogo toa glasame?
Nemojte da mislite deka imam nesto protiv SDSM i @drzavnikot, istite prasanja gi postavuvam i vo vrska so Ljubco Georgievski, iako mislam deka podobro zboruva od B.C.
P.S.
Za greota, Ljubco ne sum go slusnal da zbori do sega ic!

Мислам дека мал број на факултетски образовани луге не зборуваат пристојно англиски!(постари од 35)
Мада што помладиве генерации се пофакмани со англискиот,најверојатно овдека и медиумите си имаат влијание!

Што се однесува до ЕТФ англискиот кој што го учат на факс е повеќе од стручната област и запознавање на стручните термини од електротехниката на англиски јазик.Прашање е колку токму тој англиски на Бранко му помага во комуникација со политичарите од светот!?

Не ми се јасни првиве две реченици заедно, што сакаш да кажеш?

За второто, што ти критикуваш во суштина? Дека Црвенковски не зборува добро англиски или дека ЕТФ не му дал добро образование за контакти со странски политичари на англиски?

За првото не можам да коментирам, не сум го слушнал, а за второто, не е работа на ЕТФ, посебно ЕТФ пред 20 години, да ги подобрува нивото на зборување на странски јазици.

ROZA напиша:
Мислам дека мал број на факултетски образовани луге не зборуваат пристојно англиски!(постари од 35)
Мада што помладиве генерации се пофакмани со англискиот,најверојатно овдека и медиумите си имаат влијание!

Што се однесува до ЕТФ англискиот кој што го учат на факс е повеќе од стручната област и запознавање на стручните термини од електротехниката на англиски јазик.Прашање е колку токму тој англиски на Бранко му помага во комуникација со политичарите од светот!?

PetarK напиша:
Не ми се јасни првиве две реченици заедно, што сакаш да кажеш?

За второто, што ти критикуваш во суштина? Дека Црвенковски не зборува добро англиски или дека ЕТФ не му дал добро образование за контакти со странски политичари на англиски?

За првото не можам да коментирам, не сум го слушнал, а за второто, не е работа на ЕТФ, посебно ЕТФ пред 20 години, да ги подобрува нивото на зборување на странски јазици.

Мислам дека сум јасна ќе повторам ,но по обратен редослед.Мое мислење е дека повеќето интелектуалци зборуваат англиски јазик,а што се однесува до познавањето на Црвенковски независно од ЕТФ( каде што не се учи тој тип на англиски кој нему моментално му е потребен)тој одлично зборува англиски и од моја страна критиката е позитивно упатена!

ja eve go guram ischistiv prv semestar imam ushe 7 ali ke bide bashka tuka faxot e mnoguuuu polesen nego kaj nas nema ona klasichno isprashuvanje nego mora da idesh na sekoe predavanje posetuvanjeto na chas ti e 30% od ocenkata domashno mora da nosish 40% od ocenkaata i drugite 30% ti se testovi quizovi i proekti

dajdo напиша:
ja eve go guram ischistiv prv semestar imam ushe 7 ali ke bide bashka tuka faxot e mnoguuuu polesen nego kaj nas nema ona klasichno isprashuvanje nego mora da idesh na sekoe predavanje posetuvanjeto na chas ti e 30% od ocenkata domashno mora da nosish 40% od ocenkaata i drugite 30% ti se testovi quizovi i proekti

jas taka ke zavrsham 5 fakulteti kaj go ima toa?:pos:

Abe ja iscistiv prva godina ama u vtora mozno e da zaglavam malce,MNOGU E TESKO BE,NE OCEKUVAV VAKVO NESO!!!!!

Зависи што подразбираш под „зборување англиски“. Моето мислење е дека мнозинството македонски интелектуалци зборуваат патетичен англиски. Истото го базирам на неколкуте примери кои лично сум ги слушнал, тоа што ми кажале луѓе кои слушале некои други угледни интелектуалци, како и на општото ниво на владеење со англискиот во земјава. Знам дека за вистински дијалог сега треба и некои имиња да споменам, ама не сакам да го направам тоа бидејќи не мислам дека конкретните личности за кои знам се посебно „криви“ за општото слабо зборување.

Убаво ако Црвенковски навистина одлично зборува англиски. Но, ако се суди од тоа горе што го напишав, можеби имаме различна претстава што е тоа „одлично“ зборување на англискиот јазик.

ROZA напиша:
Мислам дека сум јасна ќе повторам ,но по обратен редослед.Мое мислење е дека повеќето интелектуалци зборуваат англиски јазик,а што се однесува до познавањето на Црвенковски независно од ЕТФ( каде што не се учи тој тип на англиски кој нему моментално му е потребен)тој одлично зборува англиски и од моја страна критиката е позитивно упатена!

Ајде Бванко на избоуи

Ајде Бванко да избоуи
да видиме
за кого ќе гуаса науодот.

Ајде Бванко на избоуи
да видиме
која паутија е д'жавна.

Ајде Бванко на избоуи
да видиме
каква паутија сака налодот.

Стагнато'ска или Рефо'матовска

Ајде Бванко на избоуи.