Кога можам да се вработам?

• Креатор на темата Креатор на темата pps12
  • Време на започнување Време на започнување
Остај ги што ти зборуваат, најди си работа ако сакаш. Тоа секако важи доколку можеш зашто и самиот знаеш дека не е лесно. Ќе имаш предност пред сите други од генерацијата твоја зашто сите тие се израснати со менталитетот дека прво треба да дипломираш факултет па после да најдеш работа, а до тогаш цицај од мама и тато. Не стварај апатија кон работењето. Не биди како нив.

Првата работа ти е инвестиција за твојата иднина. Само пази, ако најдеш некоја работа гледај да биде само неколку дена неделно поради тоа што образованието треба се уште да ти е приоритет на таа возраст.

Законски кај нас не смее да работи личност под 15 години.
„Лице помладо од 15 години живот не може да биде вработено.“ -Устав на РМ
Инаку, по оние понормалните земји, средношколци често се ангажираат за викенд-работи, како што се помагање во маркети и на сл. места каде што за викенд има повеќе работа.
Или за чистење дворови, гаражи и сл. Кај нас имаше порано барем понуди (обично за студенти) за разнесување млеко и сл. не по продавници, туку по семејства.
Делење флаери и др. рекламен материјал е исто соодветна работа за таа возраст.
Ако имаш желба и малку знаење, веројатно може да се најде по сервиси за автомобили нешто...
Во секој случај, нешто што не бара нешто многу знаење и не одзема време, затоа што училиштето мора да биде приоритет.

Zdravo site go znaeme zakonot deka 16 godini ako si odlicen mozes vozacka jas sum odlicen no nemam kola pa od koga ke moze da se pocne raboti i sto spored zakonot

и уште една работа од мене како совет (нешто што би сторил да можам да се вратам едно 5 години назад), седни учи ги јазиците до 18год да ги усовршиш вади бугарски пасош и да те нема од земјава, ниту факултет ниту ништо, факултет ко ќе се вратиш со кеш и на 22 врати се на приватните ќе го завршиш како од шала, а вака ем без пари, ем со дипломата си пак никој и ништо. Во нашава државичка со диплома се зема исто како и со 4то одделение така да совет од мене вади бугарски навреме и на 18 бриши од земјава (германија или швајцарија како опција ти се совет од мене), за 3-4 години таму (колку што трае факултетот) ќе направиш повеќе пари отколку поголем дел од твоите врсници што ќе направат во текот на целиот живот во нашава ебана државичка, а едно запамти колку и да ти вртат филмови погоре парите во иднина ќе направат да бидиш ценет и сакан од секого, без пари никој не те ебава ни два посто.

Земи партија учлени се учи албански земи тропај дека у македонија цветаат ружи накрај натрти се и дај на сите што се главни во партијата да ти го опнат по еднаш и ке видиш што работа ке добиеш од снова.Не слушај овие школо прво или демек шетај прво паметно е што сакаш од мали нозе да размилуваш за иднина тамн за у ВМРО си ОБЕЗБЕДИЈА ИДНИНАТА одлично пет плус

Земи партија учлени се учи албански земи тропај дека у македонија цветаат ружи накрај натрти се и дај на сите што се главни во партијата да ти го опнат по еднаш и ке видиш што работа ке добиеш од снова.Не слушај овие школо прво или демек шетај прво паметно е што сакаш од мали нозе да размилуваш за иднина тамн за у ВМРО си ОБЕЗБЕДИЈА ИДНИНАТА одлично пет плус

и ќе те стават министер ... нели помлади и помлади ...

Страшно....ама реално...оваа држава не нуди баш ништо!!!

Zdravo site go znaeme zakonot deka 16 godini ako si odlicen mozes vozacka jas sum odlicen no nemam kola pa od koga ke moze da se pocne raboti i sto spored zakonot

Од кај ти дојде таа глупа идеја да работиш? Наместо да земеш да уживаш ти сакаш да се мачиш :facepalm:

Fala za sovetive za site sto mi gi dadovte se bese mnogu korisno.Naj korisno bese
и уште една работа од мене како совет (нешто што би сторил да можам да се вратам едно 5 години назад), седни учи ги јазиците до 18год да ги усовршиш вади бугарски пасош и да те нема од земјава, ниту факултет ниту ништо, факултет ко ќе се вратиш со кеш и на 22 врати се на приватните ќе го завршиш како од шала, а вака ем без пари, ем со дипломата си пак никој и ништо. Во нашава државичка со диплома се зема исто како и со 4то одделение така да совет од мене вади бугарски навреме и на 18 бриши од земјава (германија или швајцарија како опција ти се совет од мене), за 3-4 години таму (колку што трае факултетот) ќе направиш повеќе пари отколку поголем дел од твоите врсници што ќе направат во текот на целиот живот во нашава ебана државичка, а едно запамти колку и да ти вртат филмови погоре парите во иднина ќе направат да бидиш ценет и сакан од секого, без пари никој не те ебава ни два посто.

Ada odgovoram na prasanjeto na
Од кај ти дојде таа глупа идеја да работиш? Наместо да земеш да уживаш ти сакаш да се мачиш :facepalm:

Epa jas ne uzivam pominuvam 6 saati nedelno so sport 2 so sah trener se ostanato spienje ucenje odenje na skolo edinsteveno vreme koga izleuvam e petok.Sega lici kako mnogu da e no so ucenjeto mnogu dobro mi odi pa mislam deka ako odzemam malku poveke vreme od spinje i go zamena so ucenje ke imam vreme za rabota plus na rabota ke mozam da ucam plus najdov rabota Sanker vo edna kafeana vo malo za srejka ne morav da imam iskustvo.(plus kafeto mnogu mi pomaga).Rabota mi e da mozam da uzivam vo pravata koj sum gi steknal so godinive

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom