со оглед на повекето мислења сметам дека победник е питата пастрмајлија.
И пред да ја почнам темава сметав дека е тоа така но има некои забелешки за тоа како треба да изгледа тоа.
Најпрво големината треба да биде таква да не преставува преголема тежина за јадење, а и да те натера да посакаш уште една. Воедно за брза храна треба да може да се носи лесно, не да биде долга. Можеби најдобра димензија би била некој 20-25 сантиметри но да биде полна со месо ( велешката со месо и јајца и светиниколската со месо јајца и сирење).
Има денови на питата во Велес ( каде ќивеам), каде се промовира питата. Според мене многу е неубаво организирано. Можеби треба да биде малку поорганизирано. Да речеме месец на питата. Велес, Штип и Св. Николе да направат една заедничка карта на производители на питата. Тоа да бидат ресторани кои ке делат мини парчиња пита за секој посетител, да речеме 5 на 5 сантиметри. Секој што ке нарача пита да добие пита по симолична цена. Парите ке си ги извадат од другите работи ( пијалокот, предјадења , салати ....).
Тоа би било многу интересно бидејки секој авантурист би можел да си дозволи една турнеја да проба од секоја пита пастрмајлија. Ке ни се развие зимскиот еднодневен туризам, би се наполниле рестораните и кафаните со луге, и на крај нешто што сите „бизнисмени“ забораваат, би добиле потрошувачите за кои постои економијата. Секој ке сака да проба од повеке ресторани. А таквиот настан би имал многу голема импликација во промовирањето на нашата најомилена брза храна „питата пастрмајлија“. Ке се издигне култот. За тоа ке слушнат и странците како што слушнаа за пивофест кој е едно од најдобрите организирани манифестации не само во Македонија туку и на балканот.