И на оваа телевизија и плаќаме по 200 денари месечно....
[/quotе]
1 2 3 4 5 овие од сорос и сдсм има да лцкаат од вестите 100 пати ги спомнаа
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
И на оваа телевизија и плаќаме по 200 денари месечно....
[/quotе]
1 2 3 4 5 овие од сорос и сдсм има да лцкаат од вестите 100 пати ги спомнаа
Абе Џони, ај знам дека за џабе ќе трошам зборови кога сидрото на твојот „став“ е веќе закотвено од виша сила, али ае.
Не прекина да ги споменуваш овие „крлежи“. Ни ја не можам да ја поднесам Најчевска, Ѓунер Исмаил уште помалку. Не ни сакам да они бидат претставени како good ones, кога знам дека не се и дека се лицемерни морони. Но разбери, мене кур ми чуе што они искочиле на протестот. Немам ама апсолутно никаква грижа на совест шо тие марширале позади мене, затоа што јас јасно знам за кои права протестирам.
Ај тие лешинари ќе разберам. Ама пази да ги заокружиш Фрчкоски, Дескоска, Астеруд... кои се професори е сулудо. Си запнал за Правен ко слеп за стап а појма немаш како стојат работите на факултетот.
Точно дека во последниве години Правен е машинерија за вработувања во администрација, какви што не помалку се и другите факултети. Точно е дека на правен сеуште 50%+ професори се „од стариот систем“.
Ама не знаеш дека во последните 5-6 години асистенти и професори постанаа просечни студенти, што заради партија што заради непотизам. Не знаеш дека голем дел од нив се ПРОДАДОА! Онака, ко пичиња против своите претходни ставови, прекуноќ станаа владини гласноговорници. Професорка што у прва година на предавања збореше како „Ова што Н.Г. го прави е диктатура“, во трета стана најголем „експерт“ за поддршка на владините „реформи“.
Не знаеш дека за изборите за водството се вршеа огромни притисоци да постават први соработници на владата за декан, среќа не успеа.
И нормално, сега стариот кадар ќе дава отпор на комплетното партизирање и гушење на факултетот. И тие самите немаат чисто политичко портфолио зад себе затоа што биле блиски до претходната власт. Ама барем се докажани стручњаци во својата област, за разлика од просеците кои пробуваат да ги бутнат сега.
Прашај кој било студент на правен, кој не е член на младински партиски огранок, сигурен сум дека речиси сите ќе ти кажат дека 90% од постарите професори се подобри, послободоумни и пофлексибилни. Баш звучи нелогично, како постар професор да биде пофлексибилен али ете, новите се толку безвеза шо испаѓа да е така.
И баш на Правен сеуште во голем дел се развива едно од основните начела на студентите - критиката, кое секако ќе биде занемено ако се продолжи со овој тренд.
Пази, викаш Правниот секогаш стоел зад протестите против законите. Размисли ли бар малку пред ова да го напишеш. Па кој да стои зад промена на закони, машински?
Да сумирам, на Правен не цветаат рози, баш напротив, но до тоа влошување на ситуацијата е дојдено многу заради случувањата во последниве години.
Според тебе горенаведениве факултети што ги набројав и продуцираат Нобеловци како што Македонија продуцира кафани не се во право?Точно, ама заокружувањето е најниска форма на проверка на знаењето. Реално, колку и да се тешки, пак ако ти ги дадат унапред прашањата секој може да ги набуба. Убеден сум дека да дојде некој од ФИНКИ и да му дадат готови прашања од економски, ако потроши 3-4 дена на учење на истите, ќе си го положи државниот за друг факултет. И тоа го прави стручен за тоа? Нема логика. Башка да не збориме што и да не знаеш нешто, имаш шанси на тепка да го погодиш. Плус да не го спомнувам тоа што за кај мене конкретно, не е возможно да се провери знаењето на еден историчар ако прашањето има одговор кој треба да го заокружиш, пошто самата наука си налага објаснување на исказите, а не фактографија и хронолошки познавања.
За Тањето Каракамишева ли збориш, не и ја знам позадината на овие нејзини јавни бламирања сега, но јас имам одлично искуство со неа како професор.
Има Правен и самиот потреба од реформа, точно е тоа, ние поминавме како експериментална генерација по ЕКТС, и еве сега што слушам од помлади колеги веќе се враќаат некои работи по старо, нема веќе заокружување, дадени прашања и слични малоумности што ги имаше кога јас студирав, свесни сме сите дека или Болоња и ЕКТС се лоши проекти или се лошо имплементирани, па сега се бара некој нов модел.
Само за информација, од Правен не само во минатото, и денес речиси сите професори пишуваат или учествуваат во изготвување на закони и прописи и за оваа владејачка гарнитура.
Туку каде е да каже нешто за целава ситуација еден професор од Правен, се презива Иванов и мислам дека во слободно време се претставува како Претседател на Р.Македонија?
Точно, ама заокружувањето е најниска форма на проверка на знаењето. Реално, колку и да се тешки, пак ако ти ги дадат унапред прашањата секој може да ги набуба. Убеден сум дека да дојде некој од ФИНКИ и да му дадат готови прашања од економски, ако потроши 3-4 дена на учење на истите, ќе си го положи државниот за друг факултет. И тоа го прави стручен за тоа? Нема логика. Башка да не збориме што и да не знаеш нешто, имаш шанси на тепка да го погодиш. Плус да не го спомнувам тоа што за кај мене конкретно, не е возможно да се провери знаењето на еден историчар ако прашањето има одговор кој треба да го заокружиш, пошто самата наука си налага објаснување на исказите, а не фактографија и хронолошки познавања.
Ме интересира дали оваа реформа т.е екстерново тестирање или државен испит сеедно, го имаше во предизборната програма на владеачкава партија ?