Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Македонските студенти во основа се тешки опортунисти. Јас се шокирав и од тие неколку илјади што излегоа на улици. На 90% од нив да им се понуди работа во администрација после дипломирање, веднаш ќе ја сменат страната. Таков ни е менталитетот, наведната глава сабја не ја сече.
Ние сме грешка, како држава. Не треба да постоиме. Не може секое неспособно племе да има држава.

Македонските студенти треба да се запрашаат дали нивните барања се разумни и фер. Очигледно дека за многумина одговорот на тоа прашање е потврден.

Ако сметаат дека се исправни и на крај сепак попуштат; ако покажат дека се неспособни на организација и потпаѓаат на притисоци и пропаганда, тогаш ќе се безгласна буква уште долго време. Претходните генерации не успеаа да побараат и да се изборат за нешто повеќе, па сега некако кармички голем број од нив се иселени.

Секоја власт треба да има страв од народот. Здраво е да има, без разлика која партија е на власт.

Македонските студенти треба да се запрашаат дали нивните барања се разумни и фер. Очигледно дека за многумина одговорот на тоа прашање е потврден.

Ако сметаат дека се исправни и на крај сепак попуштат; ако покажат дека се неспособни на организација и потпаѓаат на притисоци и пропаганда, тогаш ќе се безгласна буква уште долго време. Претходните генерации не успеаа да побараат и да се изборат за нешто повеќе, па сега некако кармички голем број од нив се иселени.

Секоја власт треба да има страв од народот. Здраво е да има, без разлика која партија е на власт.

Македонските студенти треба да излезат на улица без обзир на тоа кои се барањата. ДУРИ И ДА НЕ СЕ ВО ПРАВО.
Треба да почуствуваат сила, моќ да сменат нешто. Треба да сфатат дека тие се оние кои треба утре да го носат општеството, кои треба да ги воспитуваат своите деца да не бидат безрбетници.

Јас такви студенти за жал не гледам.

^Здраво е за народот а не за тие на власт.
Затоа тие не дозволуваат да имаат какви било негативни реакции од народот, во прилог им оди незаинтересираноста на народот околу важните животни и општествени прашања.

Некогаш ми се чини дека сме поголеми мрзи од Црногорците.

За жал, токму таков ни е менталитетот. И сите овде што ги подржуваат студентите имаат по некој дома што гласа за владеачката гарнитура од некос свој ситен, домаќински интерес. Јас се помирив со фактот дека од нас луѓе со кичма не бива. На секој млад човек кој го сметам за интелигентен му советувам веднаш да се евакуира од тука.

Ставро неможеш да збориш за кичма, рипаш 5-6 скалила. Апсурден ти е муабетов.
Нашата генерација ја ираснаа луѓето од "оној" систем. Тогаш не смееше да писнеш, ама немаше ни за што. Денес, има за што, ама си остана тоа "ќути си трај си", токму од тие генерации пренесено. Друго, оштетени сме од старт со катастрофално образование, од градинка, основно (значи Страшно!) до средно па факс. Шо сакаш од неписмен народ кажи ми? Збориш за опортунитетност, кичми мичми, а основен критериум на Мозок не исполнуваме. Познаваш ли по глуп, по неписмен народ од македонскиот? Једино со бугарите може да се јадеме. Жива бедотија сме. Да падне дожд, вода до колена, падне снег, 24 саати кулирај си у кола чекај да те спасат. Најголема невработеност во Свет. Во СВЕТ брат, според анализи на светска банка. И тоа со не реална бројка. Не споредуеш со енглези, брат, живти се. Векови демократија, јак кур, ја да ти кажам. Донеси ги тука да поживеат една недела, ќе вииш каква кичма имаат. За новогодишни празници 200к останаа без струја, ти за кичми ми збориш.
И знам што ќе ми кажеш, дека ние сме си криви, и така е. Ама не е така. Има една црвена линија на беда шо коа ќе се прегази више нема ни морал ни принципи ни идеали ни кичма ни ништо, размислуваш за чиста егзистенција. А до тоа ние стигнавме многу тактички и полека, као жабата у врела вода. И сеа? Сеа е касно, крај. Евакуација.

Македонските студенти треба да излезат на улица без обзир на тоа кои се барањата. ДУРИ И ДА НЕ СЕ ВО ПРАВО.
Треба да почуствуваат сила, моќ да сменат нешто. Треба да сфатат дека тие се оние кои треба утре да го носат општеството, кои треба да ги воспитуваат своите деца да не бидат безрбетници.

Јас такви студенти за жал не гледам.

Точно, во моментов во Македонија проблемот повеќе е во односот власт-народ, отколку ДПМНЕ-опзиција итн.

Проблемот е систематски. И друга партија да дојде на власт, сигурно нема да се идиоти да ја растурат машината за владеење што ја создаде ДПМНЕ. И тие ќе се користат со истите методи, од причина што народот дозволува.

Точно тоа немање на страв од реакција е фабричката грешка во нашиот систем за која што напиша во претходен пост.

Последно уредено:
Ставро неможеш да збориш за кичма, рипаш 5-6 скалила. Апсурден ти е муабетов.
Нашата генерација ја ираснаа луѓето од "оној" систем. Тогаш не смееше да писнеш, ама немаше ни за што. Денес, има за што, ама си остана тоа "ќути си трај си", токму од тие генерации пренесено. Друго, оштетени сме од старт со катастрофално образование, од градинка, основно (значи Страшно!) до средно па факс. Шо сакаш од неписмен народ кажи ми? Збориш за опортунитетност, кичми мичми, а основен критериум на Мозок не исполнуваме. Познаваш ли по глуп, по неписмен народ од македонскиот? Једино со бугарите може да се јадеме. Жива бедотија сме. Да падне дожд, вода до колена, падне снег, 24 саати кулирај си у кола чекај да те спасат. Најголема невработеност во Свет. Во СВЕТ брат, според анализи на светска банка. И тоа со не реална бројка. Не споредуеш со енглези, брат, живти се. Векови демократија, јак кур, ја да ти кажам. Донеси ги тука да поживеат една недела, ќе вииш каква кичма имаат. За новогодишни празници 200к останаа без струја, ти за кичми ми збориш.
И знам што ќе ми кажеш, дека ние сме си криви, и така е. Ама не е така. Има една црвена линија на беда шо коа ќе се прегази више нема ни морал ни принципи ни идеали ни кичма ни ништо, размислуваш за чиста егзистенција. А до тоа ние стигнавме многу тактички и полека, као жабата у врела вода. И сеа? Сеа е касно, крај. Евакуација.

Не можете како генерација да се правдате со родителите. Нема оправдување. Имате информации, интернетот е скоро бесплатен. Ти не можеш ниту да замислиш во каква информативна темница живееа твоите и моите родители, и мојата генерација извесен период.

Инаку, 100% си во право, понеписмен народ од македонецот не постои.

Не можете како генерација да се правдате со родителите. Нема оправдување. Имате информации, интернетот е скоро бесплатен. Ти не можеш ниту да замислиш во каква информативна темница живееа твоите и моите родители, и мојата генерација извесен период.

Инаку, 100% си во право, понепоисмен народ од македонецот не постои.

Воопшто не се правдам на родителите. Јас, лично, немам оправдување, средна класа сум, можам да урлам до миле воље можат само да ми го попушат.
Али реалноста не е таква, 80% од тие студенти шо излегоа имаат родители во администрација, ваму, онаму, притисоци од сите страни, курац палац. Дома на сите им зборат деца седете дома. И сеа сааш да ми каеш дека на еден студент му е приоритет да протестира за екстерно > неговите да ја изгубат и таа бедна работа шо ја имаат?

И сеа сааш да ми каеш дека на еден студент му е приоритет да протестира за екстерно > неговите да ја изгубат и таа бедна работа шо ја имаат?

Да. Токму тоа сакам да ти кажам. И не за екстерно, ниту за интерно, ниту за нешто конкретно. Треба да урла затоа што е згазнат како последен инсект.
И тоа никогаш нема да се случи. Ги поткупуваат, и ќе ги поткупат со сендвич. И сокче.

Евакуација.

Да. Токму тоа сакам да ти кажам. И не за екстерно, ниту за интерно, ниту за нешто конкретно. Треба да урла затоа што е згазнат како последен инсект.
И тоа никогаш нема да се случи. Ги поткупуваат, и ќе ги поткупат со сендвич. И сокче.

Евакуација.
Студентите беа поткупени?Не другар,многу малце беа тие што за сендвич и сокче го подржаа проектов на владата..Дури и тие што беа неутрални,не беше баш нивен избор.Поткупена како и секогаш е најшупачката генерација во Македонија,причината што никогаш нема да се оправиме.Својата мизерија ќе си ја пренесат на следните генерации.
Кога се вклучија професорите во расправата,веќе ми беше јасно на кај ќе иде работата,ако младите тешко беше да се натераат на послушност тука ќе иде како подмачкано.Имаше некој напишано успеаа да ги поделат и да се караат меѓу себе,само да додадам..не мораа ни да се мачат да ги делат :)

Инаку, 100% си во право, понеписмен народ од македонецот не постои.

Не е до писменоста. Јес да не сме сјајни на тоа поле, ама едно чудо писмени, паметни, образувани, како сакаш кажи ги, мрчеа пред некој ден за она хонорарите. И после тоа рекоа ОК, ги спуштија гаќите, си го раширија газенцето и извикаа :"Бутај го цел". Менталитетот ни е сјебен. Изгледа научен е народот да биде роб.

Последно уредено:
Не е до писменоста. Јес да не сме сјајни на тоа поле, ама едно чудо писмени, паметни, образувани, како сакаш кажи ги, мрчеа пред некој ден за она хонорарите. И после тоа рекоа ОК, ги спуштија гаќите, си го раширија газенцето и извикаа :"Бутај го цел". Менталитетот ни е сјабен. Изгледа научен е народот да биде роб.

Во случајов никој не спушти гаќи. Едноставно го напикаа :)
Исто како и за државниот испит. Никој што се буни нема да спушти гаќи, ама ќе им го напикаат на сите. И на студенти и на професори.
Главната фора е што законот важи од 2018. А Законот за високо толку често се менува што нема шанси за три години да го остават раат. Ќе претрпи нови „креативни“ модификации од кои ќе ни се врти глава.

Албанец сум. Ама како тоа го менува фактот дека и “твоите“ и “моите“ влегуваат во таа флегматична супстанца која ја составува државава?

Инаку, секоја чест. На млади години да имаш свој народ...

Јас сум од Никарагва. Жал да ти падне за детево, чесен збор.[DOUBLEPOST=1420366933][/DOUBLEPOST]
Не е до писменоста. Јес да не сме сјајни на тоа поле, ама едно чудо писмени, паметни, образувани, како сакаш кажи ги, мрчеа пред некој ден за она хонорарите. И после тоа рекоа ОК, ги спуштија гаќите, си го раширија газенцето и извикаа :"Бутај го цел". Менталитетот ни е сјабен. Изгледа научен е народот да биде роб.

Ова што му се случува на Македонија воопшто не е случајно. Некој, претпоставувам спин агенции од странство, го имаат анализирано менталитетот на овој народ, и имаат заклучено дека најдобро се владее со една блага форма на тиранија, комбинација на стап и морков. И таа политика во целост се имплементира во Македонија. Комплетна контрола на медиумиите и кокетирање на власта со сите конзервативни, затупувачки фактори во општеството, како МПЦ на пример. И онака е народот глуп и уплашен, треба засекогаш да остане таков.

Можеби ќе заќутам ама никогаш нема да ги наречам моите сонародници гниди, стока, глупаци, идиоти или не знам какви затоа што мојата политичка опција не е на власт.

Гадовите од СДСМ ми се одвратни до крајни граници. Првобитниот удар врз овој народ беше зададен токму од нив.
Не се работи повеќе за политчки опции, се работи за комплетно гетоизирање и духовно уништување на еден народ. Се работи за купишта говна кој катадневно ни ги истураат на главите, преку сите можни и неможни медиуми. Се работи за образованието кое со моделот факултет во секое село е донесен на ниво на вечерно училиште, и кое сега ќе го оправат со екстерно тестирање.

Како што еднаш напиша Хајдегер, инаку закоравен атеист, само Господ може да не спаси сега.

Тркало полуписмено, јас немам политичка опција. Гадовите од СДСМ ми се одвратни до крајни граници. Првобитниот удар врз овој народ беше зададен токму од нив.
Не се работи повеќе за политчки опции, се работи за комплетно гетоизирање и духовно уништување на еден народ. Се работи за купишта говна кој катадневно ни ги истураат на главите, преку сите можни и неможни медиуми. Се работи за образованието кое со моделот факултет во секое село е донесен на ниво на вечерно училиште, и кое сега ќе го оправат со екстерно тестирање.

Како што еднаш напиша Хајдегер, инаку закоравен атеист, само Господ може да не спаси сега.
Не те спомнав тебе но ете се препозна. Кој може тебе или било кого да го спречи да се образува? Една Југославија се распадна после скоро 50 години тоталитатерн систем без 2% од денешнава технологија а ти тука теории на заговор продаваш и тврдиш дека овој државен испит дека е конечен крај за образованието? Нели е малку смешно? Испитот ќе бил крај...

Не те спомнав тебе но ете се препозна. Кој може тебе или било кого да го спречи да се образува? Една Југославија се распадна после скоро 50 години тоталитатерн систем без 2% од денешнава технологија а ти тука теории на заговор продаваш и тврдиш дека овој државен испит дека е конечен крај за образованието? Нели е малку смешно? Испитот ќе бил крај...

Јас сум образуван доволно, благодарам на грижата.

Тука ќе ја прекинам дискусијата со тебе, бидејќи почна да правиш логички грешки, како замена на тези. До сега тресеше ретардирани глупости, ама барем се држеше до некој логички правила. Сега се загина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom