Ќе се брендира симит-погачата

  • Креатор на темата Креатор на темата arheolog
  • Време на започнување Време на започнување
Па нели симитот беше Турски рецепт? @babsyy :unsure:

Сеедно, мене ми се свиѓа јадењево, и знам еднаш или двапати годишно да си се почастам со симитче :icon_mrgr:

Јас во Турција кога сум купувала симит, а одам доста често, сум добивала ѓеврек, така му доаѓа буквалниот превод. Како симит погача знам дека има "Скопска (Ускуп) симит-погача" каде што ја продаваат, така што не сум сигурна дека по потекло е од турската кујна, иако никогаш не сум се заинтересирала.

7ddea7dba69586a712fb655b8acde72c.jpg


Секогаш сум си преферирала убав сочен бурек со јогурт, оваа комбинација ми е многу бесмислена, невкусна, и ептен "тестеста", тешка ми е на стомак.
:))
 
Симит погачата потекнува од Скопје, ете и бабси пиша дека таму го викаат скопска симит-погача, не е ни паланечка, ни струмичка, ни охридска.
За тие што не знаеле дека „бурек во лепче од хот-дог“ се вика симит погача - ви честитаме на стекнатото знаење! Слободно кога ќе дојдете на екскурзија пробајте :rolleyes:
 
Simit pogaca, vo stara furna cair i na vremeto na vlez u Carsija od bit pazar od desno edno dukance so salterce za prodavanje original simit pravea e sea neznam dali uste raboti ne sum zagledal, a stara furna cair nema promasaj
 
Леб со тесто или леб со леб бренд, мекиците од стража бренд,ѓевреците од сопот бренд ,нешо шо личи на плескавица бренд,малиџано бренд.

Следно потпечени макарони со леб МАКЕДОНСКИ БРЕНД

Се во духот на еднаквоста и нашата посебност.
 
Последно уредено:
Simit pogaca, vo stara furna cair i na vremeto na vlez u Carsija od bit pazar od desno edno dukance so salterce za prodavanje original simit pravea e sea neznam dali uste raboti ne sum zagledal, a stara furna cair nema promasaj

Сеуште работи, и стварно од таа фурничка воопшто не треба да жалиш пари за да купиш нешто :love:

Постар е текстов... и пишува дека само во Фурна "Чаир" сеуште се прават симитите на оргиналниот начин

ЕДНА И ЕДИНСТВЕНА, ФУРНАТА ВО ЧАИР
 
најмалку македонска работа од се’ македонско што има
 
Треба да се брендира јадењето бубрези.
Најмакедонско јадење, надалеку прочуено! Сега очекуваjте и пост на сунџерот панталоновски "мене ми е најомилено јадење симитот"...
 
Пред неколку години соработував со колеги од Турција и до тогаш и јас мислев дека симитпогачата мора да е турска направија , штом на ќошот од бит пазар ја прават .
Нејсе , кога мене ми беше ред да купувам појадок викам ај ке ги израдувам со нивно автентично јадење :) .
Им купив симит и јогурт , у несвест ке паднеа , кај најде леб со леб да земеш ? Ама кога пробаа , пишман се сторија за кажаното . јас малку се окуражив па ги прашав нели бе ова е турско јадење , ма ЈОК .
Што сакал да каже авторот на постот ? Симитпогачата си е јадење на рајата изгледа , сосема скопска и сосема македонска !
 
Такво нешто никад у живот не сум пробал а немам ни намера леб со леб да јадам.
Исто му доаѓа као кришка бел леб и кришка црн леб една врз друга у средина ништо.
 
Сеуште работи, и стварно од таа фурничка воопшто не треба да жалиш пари за да купиш нешто :love:

Постар е текстов... и пишува дека само во Фурна "Чаир" сеуште се прават симитите на оргиналниот начин

ЕДНА И ЕДИНСТВЕНА, ФУРНАТА ВО ЧАИР
za stara furna znam deka raboti i toa kako raboti, mislev na malo dukance na vlez u stara carsija od kaj bitpazar so provadese preku edno salterce[DOUBLEPOST=1412703585][/DOUBLEPOST]
Фурна Чаир, најјака фурна у граду. Од Железара до Чаир сум идела у ниедно време по ѓевреци и банички.:love:
Koj ne od toj del na gradot mu e strav koga ke mu kazaes Cair xexe a ne pa po jadenje da dojde,,, ne ednas sme bile svedoci na pukanje pred furna
 
Еднаш пробав во Специјал, никогаш повеќе. Испив пола кило јогурт и пак цело не го добуткав. Се гнетам тесто и си викам кој дебил сум
 
ова не е симит
Не е симит, скопски симит е[DOUBLEPOST=1412706662][/DOUBLEPOST]
Леб со тесто или леб со леб бренд, мекиците од стража бренд,ѓевреците од сопот бренд ,нешо шо личи на плескавица бренд,малиџано бренд.

Следно потпечени макарони со леб МАКЕДОНСКИ БРЕНД

Се во духот на еднаквоста и нашата посебност.
Додека не се брендираат над 20-тината начина на припремање пиперка/чушка не може да правиме муабет за македонски бренд, се ова као демек по граѓанско јадење, а чушката е многу селска
 
Пред една година откако се вработив колегите од работа ми велат симит ќе јадеме да видиш што е симит. Ко дете(постаро дете) кое потекнува од град во кој еден од специјалитетите е симит очекувам да ми донесат симит ко од дома кој немав јадено 5 години. Кога донесоа празен бурек во леб за хот дог сендвич фацата ми беше WTF is this shit ?
По грдо нешто нема. Слободно нека го брендерираат ама да не се вика само симит.
Симит кај нас е ова :
2c918b47b605931fb10b3b19f5ed9887_view_l.jpg

можеби не е прикажана убаво формата ама отприлика доаѓа вака:
images

Има специфичен укус и мирис. Ах штета што испомреа мајсторите и незнам веќе и дали се прави.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom