Кавалерство, изумрено или не...?

• Креатор на темата Креатор на темата Plavooka
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Колку повеќе вие жените се однесувате како дами, толку повеќе и мажите ќе бидат џентлмени.

Овој цитат ми послужи како поттик да ја отворам темава.
Со експанзија на т.н. западни вредности (пари, снобизам и кичерај) на прв поглед се чини дека кавалерството не постои, а дури и кога има примеса на истото, се дочекува со потсмев или омаловажување од страна на обата пола подеднакво.
Дали кавалерството е изумрена категорија во денешното општество?
Или пак сметате дека е само маргинализирано, но не и уништено?
Каде тргнаа наопаку работите и од кога грото жени решија дека материјалните вредности се поважни од почитта, љубовта и едноставно, нормалниот човечки однос?

Девојки, дали сте се нашле во ситуација да испочитувате кавалерски однос, или сте го дочекале на нож...?

Момци, која е најкавалерската постапка која сте ја направиле и ви е мило/или не дај Боже жалите поради тоа...?

Повелете:)

Колку повеќе вие жените се однесувате како дами, толку повеќе и мажите ќе бидат џентлмени.

Со експанзија на т.н. западни вредности (пари, снобизам и кичерај) на прв поглед се чини дека кавалерството не постои, а дури и кога има примеса на истото, се дочекува со потсмев или омаловажување од страна на обата пола подеднакво.
Каде тргнаа наопаку работите и од кога грото жени решија дека материјалните вредности се поважни од почитта, љубовта и едноставно, нормалниот човечки однос?

Девојки, дали сте се нашле во ситуација да испочитувате кавалерски однос, или сте го дочекале на нож...?

Момци, која е најкавалерската постапка која сте ја направиле и ви е мило/или не дај Боже жалите поради тоа...?

еве ти го одговорот..

жени решија дека материјалните вредности се поважни од почитта, љубовта и едноставно, нормалниот човечки однос?

Како што кажаа надмене затоа повеќето мажи повеќе него прават веќе тоа на пр еве што се однесува до мене јас отсекогаш сум бил човек кој се однесува џентелмен кога сум со другарка - девојка, но сепак секое женско не заслужува да биде третирана на тој начин.

Преголемите предрасуди го уништија кавалерството и спонтаноста во ова поле.

Зошто го кривиш западот за затегнатите односи меѓу половите во МКД? Џенталменството потекнува од запад. Јас на запад гледам подобри односи меѓу половите него во Македонија во последно време. Сиромаштијата според мене е главната кривица, народот во Македонија како никогаш до сега не е финансиски и душено осиромашен и обезвреднет. Наместо да се држите и помагате вие се исподеливте на сите полиња некаде по ваша вина некаде дозволивте да бидете лесно поделени.

Не е умрено ама маргинализирано е. Тоа се должи до некаде и на поеманципираните жени, кој го сфаќаат кавалерството некојпат како сексизам односно понижувајне. Затоа сигурно има мажи кој се воздржуваат од многу кавалерство. А и секако мислам дека различно се проценува. Ако на девојката и се допаѓа кавалерот, тогаш неговото кавалерство е добро прифатено. Ако нема интерес ќе гледа негативно на тоа. Како секојпат, све зависит од личностите.

Што к*р ќе ми е кавалер кога и онака ми е повозбудливо кога седнува прво он па ја. :)

У глобала да.. Ама може и културно да и кажеш оти сакаш да и го репнеш до јајца... Со опроштение.. :D:D

Кажи и го тоа на српски и имаш џек пот.
Ме мрзи ама накратко ајде. Класика за Охрид, саботна вечер во Кадмо и зад мене стојат две облечени како за во публика од шоу на Тв Пинк.
Иди еден Србин или ванаби Србин кој да го знае баеги зачукан и му вика онака гласно..Где сте пичке!!
Госпоѓициве прво се најдоа погодени и еднава почнува да му се беси на врат и веројатно му шепнува како пичке не е соодветен збор.
На тоа Србо почна да вика погласно Пичкаа!!...Ево Пичкаа!!..Пичкее!! и почна да прави фора дека е нешто налутен и ја напушта поради нејзиниот конзерва-менталитет и девојкава почна да го м'лкни за ракав да остани.
Во меѓувреме се видов со една девојка во локалот и не сакав да ја пропуштам можноста да се поздравам.
Кога пријателкава со која што разговарав си замина за едно 10 или 15 минути максимум кога се свртив типот веќе на големо и имаше пуштено јазик на таа повисоката, додека другарката пак ја сликаше за успомен на фејсбук со апаратот.
Изгледа магичниот збор Пичке си заврши работа.

Ако се смета за кавалерство да ги купиш кондомите, ондак јесте кавалер сум :D

Зошто го кривиш западот за затегнатите односи меѓу половите во МКД? Џенталменството потекнува од запад. Јас на запад гледам подобри односи меѓу половите него во Македонија во последно време. Сиромаштијата според мене е главната кривица, народот во Македонија како никогаш до сега не е финансиски и душено осиромашен и обезвреднет. Наместо да се држите и помагате вие се исподеливте на сите полиња некаде по ваша вина некаде дозволивте да бидете лесно поделени.

Дали можеби големата духовна сиромаштија е главната причина? Има луѓе кои имаат многу пари, но немаат душа. За кавалерство и романтика да не зборуваме.

За поделбите си апсолутно во право.

Прашањето беше ОД КОГА...можеме ли да одредиме точно од кога тоа започна да се случува?

Втори јануари 2002. Тој ден автоматски голем дел од граѓаните осиромашија без да приметат а некој што имаа недвижнина преку ноќ го дуплираа капиталот. Денот кога разликата меѓу тие што имаат и немаат се зголеми драстично.

Според некој мој проценки за едно 9 години (30 од осамостувањето - една генерација) разликата уште повеќе ќе се зголеми. Многу луѓе го грицкаат и она малку што е останата од предходните генерации, до тогаш се тоа ќе го снема.

За да стане подобро во Македонија очигледно мора да го допреме дното, таков народ сме за жал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom