Кари сосови и индиски јадења

  • Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Тилчец никаде нема, девојка ми вчера купи од Рамстор нешто со име „Грчка детелина (Камилска трева)„. На жалост по консултација со особа што продава зачини на зелено пазарче добила информација дека таа „Грчка детелина„ не е тилчец (Fenugreek) иако е од истиот род детелини а во Бугарија (од таму е извозникот) ја викаат „Грчка детелина„. Се надевам дека ова има приближен вкус на тилчецот.

Грам Масала исто нема никаде од набројаниве места (Карфур, Рамстор, Веро). Спомнатата особа од зелено пазарче инаку беше контактирана првенствено за Грам Масала (познаничка купила количина од таму пред неколку години), и кажа дека ретко ја прави мешавината првенствено за сопствени потреби зошто слабо се продава. Изгледа дека сам ќе морам да го мешам овој зачин (испробани рецепти се добродејдени).


Абе Divider, ми скапа мангото у фрижидер. Додека да ги соберам сите зачини ќе имам време да засадам од семките и да дочекам да пораснат нови плодови! :)
Дај некои идеи за замени за мирудииве, ги немаме сите твоите извори...


Ево ти од Калфе дел Мар....
Шо да прам, мене сестра ми ми носи во последно време од странција.
И јас барав во Карфур, немаат веќе, малку што имаа, замина. Рамстор такуѓере.
 
Ким мЉевен. Cumin seeds.

cumin_16x9.jpg

едното cumin другоно ким. :)
black-cumin-fruits3.JPG


Лудило, тилчец или fenugreek, ај па замисли, критјанска/грчка детелина. Лудило.
Инаку, сличен, етпен слични се.
 
Фала :)

Кумин по сите мои гугл фу истражувања е исто што и ким?
Или грешам...

Грешиш, го има како посебен зачин. Јас од Веро го купив во ќесенце мелен ( kayia мислам дека се викаше фирмата), баш си пишува кумин на него .. а ако не се лажам и во зрна го има, имаат светла боја.
 
Грешиш, го има како посебен зачин. Јас од Веро го купив во ќесенце мелен ( kayia мислам дека се викаше фирмата), баш си пишувам кумин на него .. а ако не се лажам и во зрна го има, имаат светла боја.

Еднио црн, другио не. А исто е.
 
Хмм, гугл преведува ким (од македонски) на cumin (англиски).

Семките од сликата на кумин од http://en.wikipedia.org/wiki/Cumin е иста со зрнава од ким што ги гледам сега пред мене.
220px-Sa_cumin.jpg
 
На гугл, Ким е само Кардашијан, хахахаха!

Има, ким црн, ким зелен, ким недозреан, ама при крај, хахаха

И Ким Кардашијан, ама таа е сомељена од пола свет.
 
Oк, еве изгледа дека се од иста фамилија ама различен род.​
Не знам колку се различни по вкус, ама ако кумин е премногу тешко да се најде во зрна, ќе правам грам масала од ким.​
Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
Order: Apiales
Family: Apiaceae
Genus: Carum
Species: C. carvi
Carum carvi
Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
Order: Apiales
Family: Apiaceae
Genus: Cuminum
Species: C. cyminum
Cuminum cyminum
Интересно и релевантно:​
Confusion with other spices​
Cumin is sometimes confused with caraway (Carum carvi), another umbelliferous spice. Cumin is however hotter to the taste, lighter in color, and larger. Many European languages do not distinguish clearly between the two though. Many Slavic and Uralic languages refer to cumin as "Roman caraway". Examples include Czech: kmín – caraway, římský kmín -cumin; Polish: kminek – caraway, kmin rzymski – cumin; Hungarian: kömény – caraway, római kömény – cumin. Finnish: kumina – caraway, roomankumina – cumin, although sometimes also called juustokumina, cheese caraway. In Norwegian, caraway is called both karve and kummin/kømming while cumin is spisskummen, from the word spise, to eat. Similarly in Swedish and Danish, caraway is kummin/kommen, while cumin is spiskummin/spidskommen. In German, Kümmel stands for caraway and Kreuzkümmel denotes cumin. In Icelandic, caraway is kúmen, while cumin is kúmín. In Romanian, chimen is caraway, while chimion is cumin.​
The distantly related Bunium persicum and the unrelated Nigella sativa are both sometimes called black cumin (q.v.).​
 
Морам да посочам не само на тебе туку на сите:

Ако се готви со ќеиф, љубов и задовоство ништо не може да е невкусно!
 
Не знам колку се различни по вкус, ама ако кумин е премногу тешко да се најде во зрна, ќе правам грам масала од ким.​

Не е тешко да се најде, во Веро го има ( Веро Центар, не оној во Тафталиџе ). Нема да е автентично со ким ...
 
Дап, баш сеа прочитав и на блогот што го линкаше, дека сепак треба кумин (прашуваа дали може ким).
Ај баш ќе проверам и кај жената од зелено пазарче (би сакал да најдам во зрна, не мелен).
 
Дап, баш сеа прочитав и на блогот што го линкаше, дека сепак треба кумин (прашуваа дали може ким).
Ај баш ќе проверам и кај жената од зелено пазарче (би сакал да најдам во зрна, не мелен).

Се осеќам дела спамирам веќе :icon_lol:, за во зрна и ти зборував, го има пакуван во Веро, го има и мелен .. Значи и во двете варијанти го има, да не се мачиш по пазар да бараш зошто тешко и дека ќе го пронајдеш.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom