Какви се професорите?

• Креатор на темата Креатор на темата rossoner stefan
  • Време на започнување Време на започнување

rossoner stefan

Модератор
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.770
Поени од реакции
192
Значи вака
Учам во една скопска гимназија и многу сум изиритиран од односот професор -ученик.Професорите се однесуваат како да се роботи,ке дојдат ке испредаваат тоа што треба исто ко да си пустил двд и пријатно..никогаш ама баш никогаш не поразговарале со нас и за нашите проблеми...никогашне направиле нешто за да го направат часот интересен...а се бунат и ке почнат да се дерат дека не ги слушаме и после бркаат деца надвор...е како да не биде така кога стојат како роботи и се навиени...а знаат и да се закануваат,знаат да ти стават тројка а се си казал и да ти речат денес е денот за ставање тројки,знаат да направат и бодовна скала од0-22=1,23-26=2,27-28=3,29=4 и 30 поени=5...и после сите викаат дека имаме не ефикасно образование..јас немозев да ги исказам маките на мене и моите соученици па еве јавно ги казувам...и ова не е ништо во споредба со тоа како знаат да се понашаат...како треба да се однесуваат тие?што треба да прават а што не?некој професор ве малтретира без причина...повелете ние сме тука да слушаме

Aj izbrojte se kolku ste vo eden klas,pretpostavuvam (30-40), a casot trae 45 min. Profesorot ima vreme da posveti po 1 min. na ucenik. Shto se moze za 45 min? promenite treba da gi baraat ucenicite, najlesno e da se napadnat profesorite. Jas koga ucev sredno imavme profesor koj ne stavashe 1 cas vo uloga na nastavnici. Moravme da se spravime so seto neznaenje, nedisciplina. Bidejki uspeshnosta na casot vlijaeshe na ocenkata se trudevme maksimalno da uspeeme. Mnogu beshe teshko.Probajte, pa diskutirajte.

Aj izbrojte se kolku ste vo eden klas,pretpostavuvam (30-40), a casot trae 45 min. Profesorot ima vreme da posveti po 1 min. na ucenik.
Незнам по која логика резонираш.

Кој вели дека минутажата од еден час треба да ја подели на бројот од учениците и да трча од ученик до ученик за да им посвети внимание и одделен тајминг? Вниманието не функционира на тој начин.

Незнам по која логика резонираш.

Кој вели дека минутажата од еден час треба да ја подели на бројот од учениците и да трча од ученик до ученик за да им посвети внимание и одделен тајминг? Вниманието не функционира на тој начин.
-----------------------------------------------------------------------
Zboruvame za organizacija na cas. Shto se moze za 45, ama ako zboruvame za vistinska nastava? Profesorot dali da predade, dali da prekine ako na ucenicite im e neshto nejasno i prashuvaat, ako dade poaktivni zadaci pa ucenicite da pripremaat neshto koe treba da go prezentiraat. Dali e isto cas so 20 ili so 40 ucenici, blok cas ili eden pominat nabrzina? Zboruvame za zainteresirani ucenici za znaenje, za profesori koi si ja znaat rabotata, za obrazoven sistem kako shto treba, a ne kakov shto imame.

Абе сега тоа зависи што личност е самиот професор. Во основно имав еден наставник по ликовно што окото не му трепнуваше кога летаа шамари од негова страна, па сите седевме здрвени и не дигавме глава од блокот, а овој си игра мајтап со нас, ќе тресне по клупа кога сите цртаме и сите ќе не извадеше од такт, па одгоре ни викаше: ''Што се плашете?''. А пред едно 2-3 години имав професор по географија што беше тотално спротивен на овој, а знаеше и да предава, да држи ред,па и да објаснува на оние што не им е јасно. Имаше случаеви кога час по испитување го претвараше во час по објаснување кога некој не знаеше да објасни нешто. А пак шо имам една по германски...леееле пропаст, мајтап си играме со неа на часот, па вика Raus!!! (изаџи напоље) :pos2:

ако почнам да зборам тука ќе ми нема крај
значи има некои професори што крајно не се фер, а ако си некој послаб ученик ќе видат дека имаш слаби и намерно и уште толку ќе те заебат со тоа што ќе ти стават уште по некоја оцена
а исто така има и професори што се иживљаваат со некој ученик кој им боде очи.

Професорите се стари на лекарства со триста болести у нивна здравствена листа. Водени од комунизмот само со забрана за лупање шамари мораат да трпат секакво ѓубре кои мисли дека може да го извади половиот орган и да му го шлапка на професорот од чело. Млади професори нема зашто на никој не му е по ќејф да почне да крка дијазепами уште на некои 27-8 години од некои дечишта што пробуваат да поминат со ефтини финти.

ПРОФЕСОР, РОДИТЕЛ И ПОЛИЦАЕЦ СЕ СЕКОГАШ ВО ПРАВО...
ове е дагма и немојте да одите наспроти тоа

supeeeeerr mislam deka nemam zbor za siteee ili za mene e taka ili takvi se lugeto ne znam hehe

Професорот самиот си е крив ако неможе да си ги смири децата

Воглавно професорите сакаат учениците да им учат и тоа конкретно по нивниот предмет и често “смислуваат“ невозможни мерки за да го извлечат тоа од нив. А учениците не дека не го можат тоа туку имаат одбивност кон самата помисла да се придржуваат кон нивните правила.

Имам бидено сведок на различни видови оценување на знаење, од минимално туц-пуц мрморење до 45-минутно тормозење на табла (и притоа рече дека ќе допраша наредниот час) и за двата вида испрашување е добиена иста оценка.

Во средно конкретно немав проблеми со професорите бидејќи знаев дека ако добијам слаба оценка, тоа е затоа што не сум научил но сум слушал туѓи муабети дека професорот го мразел ученикот и поради тоа намерно му ставал слаби оценки или сосем некои други нешта.

Ние си имавме проблем со латински бидејќи жената имаше мерак да испрашува буквално секој час (а ние нели сакавме претходно да ни биде испрашувањето закажано што не беше показател дека ќе научевме за дента) кое што прерасна во кавга од поголеми размери па се пренесе и во другите класови па доаѓаа родители и слично и после професоркава сврти плоча.

Кај братучетка ми во средно медицинско има некоја професорка која еднаш по барање на учениците била на неопределено време на принуден одмор па после пак се вратила и тргнала по старо, па испраќале протестни писма и дури и колегите/колешките не разговарале со неа.

Не би ги посочил професорите како главни виновници, но би додал дека со успешна организација и заложба на учениците за поефикасно образование, се ќе се постигне!

какви се професорите?
добиваш само фид бек!Не познавам одличен ученик кој се жали од професорот:pipi:

Kakvi se profesorite?
Zavisi ima razlika od profesor do profesor jas kade sto ucev sredno imav dobar odmos so profesorite a i poveketo od nas
No za da bide profesorot dobar kon nas treba i nie da se odnesuvame dobro kon niv
Imase ucenici vo mojot klas sto segde trebaa da bidat osven na skolo da sum profesor neznam kako bi se odnesuvala so tia deca zasto i ucenicite pravat mnogu gluposti

Абе овие стариве се крш! Не знаат како да се справат со децата затоа што користат застарени методи што веќе не штимаат.
Инаку дали сте чуле некој некогаш да се пожали од новите млади професори? Јас лично не...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom