Каква риба конзумирате најчесто?

• Креатор на темата Креатор на темата Galactikos
  • Време на започнување Време на започнување
Ослич, лосос, клен, сардина, скуша и крап, за плашичиња не прајме муабет зш на едно јадење една приколка јадам

Лосос, пастрамка па туна.

Сакам барамудни, анчови (солените рипчиња на пица), сабјарка и гирици.

Мислам дека битно е и како е спремна.

Лососот и туната ги сакам живи. Сaшими практично, само со ѓумбир, соја сос, и васаби (сос од лут рен).

l.jpg

Пастрамка си сакам највеќе на шпански начин. Просто и едноставно а многу вкусно.

Spanish_fish_s4x3_lg.jpg

Ја сакам и пушена

entree-smoked-ocean-trout-capers-spanish-onions-and-love.jpg

И carpaccio - сурова, не приготвена. Само ова е веќе морска пастрамка со речна немам пробано највеќе оти се поситини па ме мрзи коските да ги вадам, хммм треба да пробам.

img_0528.jpg

Крап со охридски сос(кромит, патлиџан, лук, македан...) печен во земјена тава. Мммммм....

Крап запржен со брашенце и зачинот за риба од Подравка ми е број еден моментално.
Пастрмка е исто тука некаде и шат-пат мешам ослич и скуша кога ќе појдам кај мајка на раучек.

Скуша со магдонос ми е омилена риба, лосос и ослиќ исто ги сакам, тие малите што крцкаат како чипс исто, а во последно време сардини јадам (на диета сум) :)

Скуша со кромид, компир и морков, лук и зачини, а може и ослич место скуша......40-50 мин печење со мала количина маслиново масло и една чаша вода....+ бело винце - најчеста комбинација, скушата е полна со витамини и минерали.....избегнувам лимон, а и пржење риба ми е малку несмасен начин на подготовка, ама ја јадам и таква....

Нема нешто фанови на рибља (рибина - како е правилно?) чорба.......најдобра е од речна риба по можност, слатководна и направена од повеќе типови риба, 3-4......

Лососот и туната ги сакам живи. Сaшими практично, само со ѓумбир, соја сос, и васаби (сос од лут рен).

l.jpg

Сашими, мммммм, мљац, мљац.
Да можев ќе го изедев мониторот.
Неам гаље, ионака сум тетанус имунизирана. :)

Мои фејворит се лосос и охриТскине пастрмка и белвица.
Друго рибешко, не ми прави многу мерашко. :)

сардинка, со кромидче и туна најчесто :)

Пастрмка и Туна со кромид скоро секој 2 ден второво.

Сомот од Тиквешко езеро ми е број еден. Некое парче така до кај 4-5 кила. Го јадам приготвен во сите варијанти, пржен, печен во рерна, на скара... а винцето лизга низ грлото.... оди и бело ама и црвено винце.... ако сме на езерото тогаш обавезно се стигнува и до песна. Од Тиквешко убави се и аморот а и крапот (не оној од кафези ами оној природниот). Кострежот ако е поголемо парче е посебна приказна...мммм. Е ако не се фати ништо од горенаведеното тогаш и црвеноперката и карашот прават кеиф. Нема ништо поубаво од ноќ на тераса на Тиквешко со убаво друштво (посебно е романтично ако се двајца вљубени), ладно винце, сомче кое самиот си го уловил и музика за душа.... така нема ни да сетиш кога дошло утрото....

Ослич најчесто, панга исто во последно време доста често. Инаку исто во Веро еднаш неделно носат од Грција риба Ципора, права морска ствар, одлично, па и да се приготви на скара сега на лето, мераци (y)

oslic strogo, nekad chat pat pastrmka ama retko, koga nema ni toa ni toa sardina eva iz srca mora :)

Сардина во домашно приготвена салата со кромидче, ситносецкани патлиџани и ситно сецкани маслинки. Мммммм прсти да си излижеш :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom