Jas na vashe mesto bi pazel ovakov da ne ve ROKNE..

\
Владиката на СПЦ Василије Качавенда, кој важеше за духовна поткрепа на Радован Караџиќ и Ратко Младиќ од воениот конфликт во Босна, веќе две години е предмет на сериозни обвинувања, меѓу нив и за сексуална злоупотреба на момчиња во манастирите
Раскошот, луксузот, скандалите и сериозните обвинувања за сексуална злоупотреба го симнаа од владичкиот трон зворничко-тузланскиот епископ на СПЦ Василије Качавенда. Иако Синодот на Српската православна црква тврди дека единствена причина за неговото повлекување се здравствени проблеми, сепак српските, а особено босанските, медиуми тврдат дека Качавенда се повлекува под притисок, бидејќи за сите скандали постојат сериозни докази. Верските аналитичари оценуваат дека по мај следната година, кога и официјално ќе биде разрешен од епископската служба, Качавенда ќе стане предмет на сериозни судски процеси.
Владиката на СПЦ, кој важеше за духовна поткрепа на Радован Караџиќ и Ратко Младиќ од воениот конфликт во Босна, веќе две години е предмет на сериозни обвинувања, меѓу нив и за сексуална злоупотреба на момчиња во манастирите. Неговиот поранешен ѓакон Бојан Јовановиќ лани отворено проговори за сексуалните склоности на владиката. Тој, но и семејството на еден искушеник, кој се самоуби во еден од манастирите, го посочија токму Качавенда како причина за смртта.
Генералниот секретар на детската амбасада Меѓаши, адвокатот Душко Томиќ, кој ги застапува оние на кои владиката Василије им згрешил, вели “би бил среќен да не го знам она што го знам. Кога ќе си отиде Василије Качавенда, дури тогаш ќе испливаат страшните работи”, потсетувајќи на смртта на 19-годишното момче.
-Момчето, кое со цело срце ја сакаше црквата и Бог отиде на небото ниту виновно ниту должно, само поради тоа што не сакаше своето тело да му го даде на својот претпоставен, владиката Василије Качавенда. Ги собравме сите искази на сведоците, ѓаконите, дедото, бабата, мајката. Неодамна мајката и јавно сведочеше и Василиј Качавенда по ова не може да биде ништо, а уште помалку владика”, вели Томиќ.
Качавенда е вториот епископ на СПЦ кој е обвинет за сексуална злоупотреба. Со таков случај се соочи и врањскиот епископ Пахомије.
Верските аналитичари проценуваат дека СПЦ ќе мора сериозно да ги расчисти ваквите состојби, кои стануваат речиси секојдневие меѓу владиците во Белград.
ПЕДОФИЛИЈАТА СЕ ОДВИВАЛА ПО РАЗРАБОТЕНО СЦЕНАРИО
Ме бакнуваше по вратот и ми рече да се соблечам
Поранешниот ѓакон и близок соработник на епископот Василије Качавенда, Бојан Јовановиќ, повеќе од една година водеше отворена битка со Качавенда во обид да ги убеди српските владици, за неговиот, како што го нарекува, ѕверски однос кон потчинетите. Јовановиќ напиша и книга со сведочења за животот на Качавенда. Лани во изјава за Вечер детално раскажуваше што му се случувало во манастирските ќелии.
- Не можам повеќе да молчам, затоа што тишината ме убива. Мораме да го спречиме владиката Василије во име на христијанството. Во името на СПЦ. Бев негов ѓакон, доживеав и преживеав се и сешто. Дента кога пристигнав, по ручекот ме покани во својата соба. Ми раскажуваше за неговиот тежок живот. Одеднаш почна да ме бакнува по вратот, да ме допира, ми рече да се соблечам за да види како сум граден. Избегав веднаш во мојата соба. И наместо да го напуштам, ја направив најголемата грешка. Останав за да видам што ќе се случува понатаму, раскажуваше Јовановиќ во 2011 за Вечер.
Јовановиќ бил еден од најблиските соработници на Качавенда се до моментот кога разбрал за наводното самоубиство на еден свештеник, кој одбил да има сексуални односи со владиката. Јовановиќ тврди дека свештеникот бил убиен. Раскажувајќи за соработката со владиката неговиот соработник вели дека педофилијата се одвивала по разработено сценарио.
- Се бираа деца без родители, од сиромашни средини. Од мене бараше да најдам кои се деца без родители, да им дадам малку пари и да ги доведам во дворецот. Тогаш сакав да го убијам, само Бог го спаси, раскажуваше Јовановиќ.
Качавенда живее во раскош, со позлатен мебел и јаде од златни лажици
Резиденцијата во којашто живее владиката Василије Качавенда јавноста ја нарекува “Српски Версај”, и тоа поради луксузот и богатството во кое ужива овој епископ на СПЦ.
Според проценките на медиумите, но и по фотографиите кои излегоа во јавноста, Качавенда во својот дворец вложил милиони евра. Најголем дел од мебелот се длабоки резби, златни и позлатени садови, предмети и уметнички слики со висока вредност. Качавенда има салони со позлатен мебел, скапоцени порцелански премети, златен накит и се што, како што пишуваат медиумите во Србија, може да се најде во еден дворец, како на пример Версај.
-Ма ве молам, претерувате. Тоа ништо не е мое. Јас само таму живеам и сето тоа го чувам. Всушност, тие што мене ме прозиваат, нека видат како и каде живеат некои олигарси, а мене нека ме остават на мира, велеше Качавенда за неговиот животен стил како Владика на СПЦ.
Марјан Николовски (превземено од ВЕЧЕР)