"Како на филм"

• Креатор на темата Креатор на темата POWER-MKD
  • Време на започнување Време на започнување

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Сигурно Ви е позната оваа фраза кога станува збор за некои работи кои тешко се остваруваат во нивната идеална форма во реалноста, а се случуваат перфектно кога станува збор за некој игран филм. Не зборувам за некои СФ ситуации, кадешто треба колонија марсовци да ни влезат дома, туку работи и случки во нашето секојдневие.
На пр. на филм секогаш има сцени каде што девојката шета сама, надвор истура дожд, мисли на човекот што го сака, и после 10 сек. тој искача од другиот агол на улицата и се лижолапораздрапуваат пола саат.
Или во прочуениот "american dream" сите си живеат среќно, весело, богато... а всушност на најголемиот дел од луѓето, животот им е помизерен од на питачко куче. Има уште многу вакви ситуации, но овие служат само за пример...

Што мислите, која е причината што ја употребуваме оваа фраза? Дали горенаведените примери се реалност или чиста утопија? Дали треба да излеземе од реалниот живот, и да се задлабочиме во вакви нереални (перфектни) случки, или најубаво е да го живееме сегашниот живот и да ги баталиме ваквите нвозможни ситуации?

Затоа што на режисерите им е работа да направат филм со совршен крај , да создадат совршени ситуации за коишто човекот копнее, но сепак е свесен дека веројатноста да се остварат е сведена кон нула, па си вика "Ех...ко на филм" :)

Tемава е супер...

Треба да го живееме реалниот живот а не во бајки...мислам хелоуууууу никому не е розово...баталете ги филмовите ко што кажа POWER-MKD дека живеат срекно а уствари е мизерија...
По сериите некои земји ги прикажуват богати а всушност и таму владее мизерија.
Горе наведените случаеви кои што ги наброја може само да ни се случат во своите глави,демек си правиме филмови во глава...врнело дожд-девојката сама и после и наидува саканиот...ма немој.

Може да ти се случи некоја таква работа бе зашо да не ? И јас сум бил во таква ситуација кога после сум си викал ехх како на филм беше тоа, но работата е тоа што ретко се случуваат такви ситуации и тоа кога нај малко ги учекуваме дури некогаш може да ти се деси а да не ни забележиш дека се случило :wink:
Но сега во филмовите што претеруваат во некој ситуации претеруваат си признавам но поентата ми беше дека и во реалноста се случуваат такви "како на филм" ситуации :smir:

Па често ја употребувам таа фраза кога некој си замислува ситуации како би испаднале совршени, а потоа се разочарува бидејки реалноста и не е толку совршена.Затоа мразам ги тие филмови романтични каде се завршува прекрасно, бидејки реалноста е мнооогу подруга.Патетични ми се тие „тинејџерките“ каде клошарот ја кари најјаката типка, и лузерката одеднаш станува центар на вниманието.Премногу ми се клише.

Што мислите, која е причината што ја употребуваме оваа фраза?

Бидејќи на сите им се вкопува во умот дека мора да имаат кадилак или HEMI крајслер ил БМВ,покрај тоа јамаха мотор и куп работи кои се апсолутно непотребни...

Дали горенаведените примери се реалност или чиста утопија?

ФОРСИРАНИ се и истите за мал процнт од населението се реалност,за остатокот не е утопија,туку остатокот по дифолт е пониска класа...не е у американ дрим..(у друг е),а пак за трети лица ИРЕЛЕВАНТНИ се горенаведените примери-не ми требаат они за да бидам она што сум,и правам она што сметам дека е правилно.

Дали треба да излеземе од реалниот живот, и да се задлабочиме во вакви нереални (перфектни) случки,

Не...
или најубаво е да го живееме сегашниот живот

И не само тоа...туку
и да ги баталиме ваквите нвозможни ситуации?

Можни се-и да ги спречиме т.е да посочиме на младината дека не е ТОА ОНА што го прави човекот ЧОВЕК.

Рај на земјата :eek:

најосновније људске потребе могу бити бесплатне, као што је храна, струја, ослобађање од пореза, бесплатно образовање и медицинска нега.

А људи би радили много мање, рецимо 4 сата дневно, како би зарадили за неке друге потребе, као што су станови, кола, техника, одећа, путовања и слично.
Развој технологије је невероватно брз и многа радна места која данас постоје ће нестати. Тако да потомцима остављамо или пакао или рај на земљи.Жак Фреско је изнео одличну идеју, али та идеја залази у екстремизам, јер подразумева брисање граница и нација.
То је глобализам, али без крупног капитала и владара из сенке, дакле искључиво у служби народа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom