Како до LAN конекција меѓу Vista и XP?

• Креатор на темата Креатор на темата alex macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
8 август 2008
Мислења
73
Поени од реакции
5
Како да остварам конекција меѓу Windows Vista Ultimate SP1 и Windows XP Professional SP2.
Моменталната состојба е ваква: Имам поврзано LAN преку свич (Gembird NS-5P) >>>> laptop(Vista) i Desktop(XP Pro).
Двата копјутери се поврзани на свичот кој пак е поврзан на модемот WADSL(ON-NET) така што и двата имаат независна интернет конекција преку свич но неможе да се видат меѓу себе.

Како да остварам конекција меѓу Windows Vista Ultimate SP1 и Windows XP Professional SP2.
Моменталната состојба е ваква: Имам поврзано LAN преку свич (Gembird NS-5P) >>>> laptop(Vista) i Desktop(XP Pro).
Двата копјутери се поврзани на свичот кој пак е поврзан на модемот WADSL(ON-NET) така што и двата имаат независна интернет конекција преку свич но неможе да се видат меѓу себе.

Направи тоа WORKGROUP на двата компјутери да биде исто името. Пример WORKGROUP: DOMA

Па направи рестарт, и после на сите партиции (или на тие што сакаш да се делат) преку десен клик оди на SHARING AND SECUTITY и направи да ги има во мрежа. Ова напрај го на двата РС.

Ти благодарам на советот ама така имам пробано ништо од тоа.
Штета што нема детално објаснување.

Ти благодарам на советот ама така имам пробано ништо од тоа.
Штета што нема детално објаснување.

Има ли некој подетално објаснување?????

Епа ако си го напраил ова, иди сеа вака:

Пушти ги двата компјутери нека работат.
Оди преку Виста, влези во конекцијата што е помеѓу двата компјутери и направи и DISABLE (таму во My Network Places мислам беше).
Почекај 2-3 мин. и сеа направи ENABLE.
Почекај уште 1 мин. и ќе ти се во мрежа. Ова пошто вистата си има баг, и кај мене вака си праи али неам проблем.

За да можеш Вистата да ја видиш, мораш во Network and Sharing Center опцијата Network Discovery да ја поставиш на On. File sharing исто стави On, и шерувај некој фолдер па провери. Moжеш и Password protected sharing да го ставиш на Off.

Во Network and Sharing Center е вклучена опцијата Network Discovery и топки. :tapp:Све е некако многу посложено. Преку Вистата се гледа само самиот себе.

А тип на мрежата ти е Public или Private? Треба да ти е Private... И уште едно, да не ти се крстени двата компјутери со исто име? Just checkin' :)

Проблемот е тоа што Windows Vista користи протокол кој што го нема XP.Протоколот се вика Link Layer Topology Discovery (LLTD) . Симни го од официјалната страна на Microsoft и инсталирај го на компјутерот со XP. Па пиши што си направил.
http://www.microsoft.com/downloads/...1d-ee46-481e-ba11-37f485fa34ea&displaylang=en

Јас го немам инсталирано ова а имам конекција меѓу Xp и Vista. Освен само ако не се инсталирало. :)

Проблемот е тоа што Windows Vista користи протокол кој што го нема XP.Протоколот се вика Link Layer Topology Discovery (LLTD) . Симни го од официјалната страна на Microsoft и инсталирај го на компјутерот со XP. Па пиши што си направил.
http://www.microsoft.com/downloads/...1d-ee46-481e-ba11-37f485fa34ea&displaylang=en

Го инсталирав овој протокол на ХР-то, сега Vista-та може да го види ова
2e1wzvb.jpg
но сеуште го немам во Network.:pos2:

Откако го инсталира протоколот, сега отиди во Network и горе во Adress искуцај го ова \\Goliath-Desktop

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom