Како да научам сметководство?

• Креатор на темата Креатор на темата Sovet
  • Време на започнување Време на започнување
кредит, дебит , средства , извори на средства, ....луѓее 4 години се учат не е шала.....120 побарувања од купувачите , 100 ж=сметка ....а за прокредит ако ја водат флизерки до сеа ке беше отпишана, ликвидираана хаха

Океј, во право си, ЗАШТО НЕ РАБОТИШ КАКО СМЕТКОВОДИТЕЛ(ИЛИ ШЕФ НА СМЕТКОВОДСТВО) И ДА ЗЕМАШ ПЛАТА ОД 250 ЕВРА ПА НАГОРЕ?
Ајде најди ми фирма и оглас кај што бараат сметководител без искуство и со средно или педагошки факултет одма да се вработам.
Ајде пастирај и ќе ме разубедиш.

Napishav deka odgovaram na prashanjeto .... kako polesno da naucam knizenje a ne na prashanjeto kako da se zaposlam kako smtkovoditel i da stanam shev na smtkovodstvo .
Vaka , znam za direkot na smetkovodstvo vo firma koja pravela milioni evra profit , koj imal samo sredno shkolo gimnazija , no bidejki rabotata barala diploma a ne znaenje , istata persona ima zavrsheno podocna visha ekonomska vo Prilep .

Ne se nerviraj , i jas go rabotam ona za shto ne sum ucel , vo mojata rabota voopshto se nepotrebni izvodi i integrali , ama voopshto .
Jas samo odgovoriv na onie koi preporacuvaat ekonomski fakultet za da znae covek da knizi .

Ти бараш анатомијата на претппријатијата да ја совладаш преку нет??има курсеви а најдобро се учи негде на пракса оти едно е на книга а друго во реалноста

Океј, во право си, ЗАШТО НЕ РАБОТИШ КАКО СМЕТКОВОДИТЕЛ(ИЛИ ШЕФ НА СМЕТКОВОДСТВО) И ДА ЗЕМАШ ПЛАТА ОД 250 ЕВРА ПА НАГОРЕ?
Ајде најди ми фирма и оглас кај што бараат сметководител без искуство и со средно или педагошки факултет одма да се вработам.
Ајде пастирај и ќе ме разубедиш.

Napishav deka odgovaram na prashanjeto .... kako polesno da naucam knizenje a ne na prashanjeto kako da se zaposlam kako smtkovoditel i da stanam shev na smtkovodstvo .
Vaka , znam za direkot na smetkovodstvo vo firma koja pravela milioni evra profit , koj imal samo sredno shkolo gimnazija , no bidejki rabotata barala diploma a ne znaenje , istata persona ima zavrsheno podocna visha ekonomska vo Prilep .

Ne se nerviraj , i jas go rabotam ona za shto ne sum ucel , vo mojata rabota voopshto se nepotrebni izvodi i integrali , ama voopshto .
Jas samo odgovoriv na onie koi preporacuvaat ekonomski fakultet za da znae covek da knizi .

Тогаш воопшто не си му одговорил на прашањето зашто преку програмот НЕ СЕ УЧИ сметководството туку само СЕ ПРИМЕНУВА ЗНАЕЊЕТО.

Тоа дали ти требаат интегралите и изводите што ги учиш на економски е друг муабет и го поддржувам.

А исто така, јас како обичен смртник да отидам и да аплицирам за работно место во реномирана фирма со средно економско нема ни да го разгледаат моето CV и ќе ми речат дека не сум квалификуван. А ако имаш татко/брат/дедо/кум/... во некоја фирма да те бутне тогаш и без факултет ќе бидеш директор, и тоа се посебни случаеви и воопшто не се за дебитирање зашто се веќе познати и да кажам нормални.

Тогаш воопшто не си му одговорил на прашањето зашто преку програмот НЕ СЕ УЧИ сметководството туку само СЕ ПРИМЕНУВА ЗНАЕЊЕТО.

Knizenjeto ne e smetkovodstvo , barem toa treba da go znaesh .... i znam deka ne e potreben fakultet za da rabotish vo programa za smetkovodstvo , vo toa sum 100% siguren .
Treba samo da se sedne i F3 , F8 ...... i se uci knizenjeto , najlesno .

Inaku , tendencijata vo Makedonija e da nema smetkovoditeli vo firmite , tuku smetkovoditelite da imaat firmi . Neshto si janlash .

Книжењето е дел од сметководството. Океј, не треба факултет за да се работи програма, исто како што не ти треба факултет да научиш и на компјутер да работиш али ипак некои учат факултет за тоа.
И викаш F3 I F8 и се учи книжењето.... Ај еден прост настан:
Добиена е фактура за набавка на пенкала и моливи во вредност од 1.000 денари

Ај сеа стисни F3 и F8 и кажи како ќе се прокнижи и зашто така, зашто јас неам поим а сакам да научам книжење.

(И сеа знам дека ќе ми кажеш дека ја немаш програмата пред себе и дека тоа било од нешто што си видел или слушнал, али ете, ако не знаеш(а сигурен сум дека нема да знаеш) како ќе се прокнижи со ф3 и ф8 кажи ни барем како функционира програмата што толку ја фалиш)

Која е таа тенденција во Македонија фирмите да немаат сметководители, туку сметководителите да имаат фирми? Ти тоа онака си го слушнал или твој заклучок? Сигурно во Македонија малите претпријатија(кои инаку се најбројни) со по 1-2 вработени што и според законот е минимум не мислиш дека ќе вработуваат сметководители, ќе вработуваат?

А сите големи фирми имаат свои сметковдства, мислам слободно прошетај се и види, сигурен сум дека ќе се разубедиш. И не знам дали си знаел, али има донесен и еден закон за интерна ревизија, не бе, нема сметководство во фирмиве, тенденцијата е друга...

Ama ti se lutish ?

Jas sum direkno vlezen vo toj proces , direktno .

.....со по 1-2 вработени што и според законот е минимум не мислиш дека ќе вработуваат сметководители, ќе вработуваат?

Imam cuvstvo deka ne si vrabotena i deka nemash vraboteni .
Upravitelot mora da bide prijaven , rabotnoto vreme se prijavuva i spored nego se odreduva minimum vraboteni i ..... Toa smetkovoditelot mora da go znae , go znaat i onie shto toa gi cini.

Znaci , vraboteniot cini i , cinam deka ima poveke smetkovodstveni firmi vo Skopje od zaposleni smetkovoditeli , kako takvi , kako smetkovoditeli po firmite .

P.S.

Za shto se penkalata , za rabota ili za prodazba ?:raz::raz:
Ako e za prodazba , dali e za na golemo ili za na malorodazba ?
Dali ....

Не бе, кое лутење, само си дебатираме.

Иначе, јас ти поставив прашање ти го одбегна, еве го пак:
Ај сеа стисни F3 и F8 и кажи како ќе се прокнижи и зашто така, зашто јас неам поим а сакам да научам книжење.

(И сеа знам дека ќе ми кажеш дека ја немаш програмата пред себе и дека тоа било од нешто што си видел или слушнал, али ете, ако не знаеш(а сигурен сум дека нема да знаеш) како ќе се прокнижи со ф3 и ф8 кажи ни барем како функционира програмата што толку ја фалиш)

За другиот дел од муабетот, знам дека има сметководствени фирми, тоа не го негирам.

Ти пиша:
Za shto se penkalata , za rabota ili za prodazba ?
razmisluva.gif
razmisluva.gif

Ako e za prodazba , dali e za na golemo ili za na malorodazba ?
Dali ....

Не е битно, еве нека ти бидат за работа, и со овие 3-4 прашања потврди само како еден прост настан може да биде сложен.

И уште еднаш ќе те замолам, да не дебатираме до бескрај, дај кажи како функционира таа програма зашто јас искрено ја неам видено, ако ја имаш ти видено и работиш на нејзе кажи како некој што до вчера пасел овци сеа ќе може да биде сметководител и да го разбере книжењето преку програма.

И да, има мноооогууу настани кои се книжат на посебен начин, дури и оние со високо образование и долг стаж не можат да ги знаат сите книжења. И да научиш да книжиш преку програма или форум, нема шанси.. Али ете... ти оставам на тебе да ни ја кажеш таа програма од која се учи книжењето. Те цитирам:
Treba samo da se sedne i F3 , F8 ...... i se uci knizenjeto , najlesno .

Па?

Не бе, кое лутење, само си дебатираме.

Иначе, јас ти поставив прашање ти го одбегна, еве го пак:

За другиот дел од муабетот, знам дека има сметководствени фирми, тоа не го негирам.

Ти пиша:

Не е битно, еве нека ти бидат за работа, и со овие 3-4 прашања потврди само како еден прост настан може да биде сложен.

И уште еднаш ќе те замолам, да не дебатираме до бескрај, дај кажи како функционира таа програма зашто јас искрено ја неам видено, ако ја имаш ти видено и работиш на нејзе кажи како некој што до вчера пасел овци сеа ќе може да биде сметководител и да го разбере книжењето преку програма.

И да, има мноооогууу настани кои се книжат на посебен начин, дури и оние со високо образование и долг стаж не можат да ги знаат сите книжења. И да научиш да книжиш преку програма или форум, нема шанси.. Али ете... ти оставам на тебе да ни ја кажеш таа програма од која се учи книжењето. Те цитирам:

Па?

Изразуваш желба , седнуваш и го палиш рачуналото , ја отвараш програмата,бираш изготвување на налог и ја книжиш фактурата.
Пенкалата се за своја употреба материјално,задолжуваш конто 400 ( аналитика ....) и 160 ( аналитика 18% ) за данок , а одобруваш - добавувач конто 220 .....

Не е избегнат одговорот , туку не е конретно прашањето , бегаш ти да поставиш конкретно прашање , од за мене неразбирливи причини .
Единстевно проблем може тебе да ти претавува што прогарама е напишана на латиница , затоа што гледам дека добро го владееш македонскот јазик , ќе можеш да разбереш што пишува .

Изразуваш желба , седнуваш и го палиш рачуналото , ја отвараш програмата,бираш изготвување на налог и ја книжиш фактурата.
Пенкалата се за своја употреба материјално,задолжуваш конто 400 ( аналитика ....) и 160 ( аналитика 18% ) за данок , а одобруваш - добавувач конто 220 .....
А знаеш дека ова што ми го кажа го учат во средно и на факултет? И како твојата програма со ова што ми го кажа ќе ме научи јас да книжам.
Зашто го задолжувам 400, што е тоа 400? Што е задолжување уствари? Што одобрувам и зашто? Што е добавувач? Што е конто? Зашто служи?

Ти ми кажа школски пример а не како ќе ме научи да книжам...
Не е избегнат одговорот , туку не е конретно прашањето , бегаш ти да поставиш конкретно прашање , од за мене неразбирливи причини .
Единстевно проблем може тебе да ти претавува што прогарама е напишана на латиница , затоа што гледам дека добро го владееш македонскот јазик , ќе можеш да разбереш што пишува .

Бегам да поставам конкретно прашање? Што подразбираш под конкретно прашање? Еве, по 3 пат што прашање ти поставив, и размисли дали е конкретно:

Не знам дали си знаел али на форумов треба да се пишува на кирилица, а ако ти мислиш дека си попаметен од нас останатите со тоа што пишуваш на латиница ти симињам капа, браво за тебе, не знам што да ти кажам друго...

И како твојата програма со ова што ми го кажа ќе ме научи јас да книжам.

Zaboraviv , se zanesov , .... ti ne ja znaesh programata od koja moze da se nauci knizenjeto , ti go znaesh smetkovodstvoto no go osporuvash faktot , programata , neli ?

Ima programa EXCEL , koja programa ima gore tekst - Help so pritiskanje na toj tekst citash ona shto ne znaesh , programata e O.K. , vrshi rabota , ne ti treba fakultet da ja rabotish .
Mislam deka napishav, deka programata za smetkovodstvo ima F3 - Nazad - ( undo ) i opcija F8 za pomosh ( HELP ) .

Pa ne gledam pricina produktot na nashiot obrazoven sistem da znae da raboti so programa za smetkovodstvo samo zatoa shto ima diploma za smetkovoditel .
Pa da sumirame , programata i rabotenje smetkovodstvo - knizenje se uci za maksimum 2 sedmici , ni den poveke , shto e pomalku od toa de se zavrshi ekonomski fakultet .Ne e potrebna diploma za knizenje .

Bolno no vistinito .

Научи брат, ионака е досадно и топло.

И како твојата програма со ова што ми го кажа ќе ме научи јас да книжам.

Zaboraviv , se zanesov , .... ti ne ja znaesh programata od koja moze da se nauci knizenjeto , ti go znaesh smetkovodstvoto no go osporuvash faktot , programata , neli ?

Ima programa EXCEL , koja programa ima gore tekst - Help so pritiskanje na toj tekst citash ona shto ne znaesh , programata e O.K. , vrshi rabota , ne ti treba fakultet da ja rabotish .
Mislam deka napishav, deka programata za smetkovodstvo ima F3 - Nazad - ( undo ) i opcija F8 za pomosh ( HELP ) .

Pa ne gledam pricina produktot na nashiot obrazoven sistem da znae da raboti so programa za smetkovodstvo samo zatoa shto ima diploma za smetkovoditel .
Pa da sumirame , programata i rabotenje smetkovodstvo - knizenje se uci za maksimum 2 sedmici , ni den poveke , shto e pomalku od toa de se zavrshi ekonomski fakultet .Ne e potrebna diploma za knizenje .

Bolno no vistinito .

Не ја оспорувам програмата туку фактот дека не можеш да научиш да книжиш со програмата, а сосема друг муабет е тоа што таа програма се плаќа, нели? :)

На економски не добиваш диплома за книжење, туку диплома за сметководител и ревизор. Да, ме заболе ептен тоа што учам.

"... Не ја оспорувам програмата туку фактот дека не можеш да научиш да книжиш со програмата..."

Koga sme veke kaj faktite , fakti :

Fakt e deka knizenjeto go vladeat i luge koi nemaat diploma na smetkovoditeli .
Fakt e deka istite smetkovodstvoto ne go naucile na fakultet .
Fakt e deka istite za svoja rabota - smotkovoditel so diploma gimnazijalec zemaat plata .
Fakt e deka za znaesh smetkovodstvo ne ti treba ekonomski fakultet .
Fakt e deka smetkovodstvenite programi ne gi rabotet luge so diploma smetkovoditel;
Fakt e deka smetkvodstveni programi pravat elektroinzinjeri , i ne samo tie .
Fakt e deka programite se plakaat , i toa skapo .
Fakt e deka smetkovoditelot e zavisen od programerot , koj ne e smetkovoditel .
...
...
Fakt e deka nemozesh da osporish neshto shto ne go znaesh , ne si go vodel , znaci nemozesh poim da nemash za shto se raboti a go osporuvash .

Fakt e deka knizenjeto go vladeat i luge koi nemaat diploma na smetkovoditeli .
Го владеат? :pos:
Fakt e deka istite smetkovodstvoto ne go naucile na fakultet .
Факт е дека и јас знам многу за компјутери али никогаш самиот себе не сум се нарекол хакер или компјутерџија и како и да сакаш наречи ги.
Fakt e deka istite za svoja rabota - smotkovoditel so diploma gimnazijalec zemaat plata .
Интересен факт, ако копаат двајца канал, а едниот има факултет а другиот основно, ќе земаат исто плата? Ќе земаат... не кажуваш којзнае какви факти..
Fakt e deka za znaesh smetkovodstvo ne ti treba ekonomski fakultet .
Факт е дека ти треба економски факултет за да знаеш сметководство.
Fakt e deka smetkovodstvenite programi ne gi rabotet luge so diploma smetkovoditel;
Конечно во еден факт со тебе да се согласам, али дали го знаеш другиот факт поврзан со овој факт дека програмерите што ги прават овие програми не можат да ги направат без некој што знае сметководство да им објасни што и како треба да се направи(да, баш така, истиов муабет ни го кажа една асистентка по сметковдство која со свои колеги од факултет ги учеле програмерите за основните на сметководството, значи они сами не можат да направат програма.)

И мојот омилен факт:
Fakt e deka programite se plakaat , i toa skapo .
Скапо? Колку скапо? Дај кажи цена, искрено не знам... Чини 500 евра? 1000 евра?
И ја купуваш програмата и да речеме ќе научиш книжење, и што ќе правиш со тоа знаење кога за да вршиш сметковдствени услуги ти е потребна диплома, а не самоукост. Да не зборам за да бидеш ревизор...

И 1000 евра програма, а јас за 800 евра ќе добијам диплома за факултет, а книжењето е 0.5% од се што учиш на факултет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom