Кафето и спиењето

• Креатор на темата Креатор на темата бутЕ
  • Време на започнување Време на започнување

бутЕ

старлета
Член од
29 март 2011
Мислења
2.232
Поени од реакции
3.838
Имам една теорија и сакам да ми кажете дали држи вода.
Значи вака: Нели ако се напиеш кафе те расонува така? Епа сеа сигурно кафето мора да содржи НЕШТО што те расонува. А тоа НЕШТО го имаме и ние во нас кое со тек на време ( 14-16 часа ) се троши, а со спиење се регенерира.

Сакам да слушнам ( прочитам ) и ваши мислења во врска со ова.

П.С. Ако на модераторите им текне некој попаметен наслов на темава слободно нека го сменат :)

tumblr_lx91v35uzB1qf8k25.jpg

Има, се вика кофеин.

Добро де....Ама што состав има тоа кофеинот што не држи будни???

Кофеинот е метилксантин кој е присутен во чајот и во кафето и претставува стимулативно средство кое денес се користи низ целиот свет. Ова соединение претставува алкалоид горчлив по вкус (впрочем тоа е и едно од физичките својства на алкалоидите). Изолиран од чајот и кафето и се употребува во медицината како благ стимуланс, како и за третирање на некои видови главоболки. Дејството на кофеинот е различно и широко. Преку инхибиција на некои ензими се влијае врз покачувањето на концентрацијата на цикличниот AMP (аденозин монофосфат).

Све имам пребарано и никаде не можам да најдам хемиски состав на кофеинот... :mad:

Се вика кофеин, и го има и во освежителни безалкохолни пијалоци. ( Газирани сокови итн.... )

Кофеинот е метилксантин кој е присутен во чајот и во кафето и претставува стимулативно средство кое денес се користи низ целиот свет. Ова соединение претставува алкалоид горчлив по вкус (впрочем тоа е и едно од физичките својства на алкалоидите). Изолиран од чајот и кафето и се употребува во медицината како благ стимуланс, како и за третирање на некои видови главоболки. Дејството на кофеинот е различно и широко. Преку инхибиција на некои ензими се влијае врз покачувањето на концентрацијата на цикличниот AMP (аденозин монофосфат).

Све имам пребарано и никаде не можам да најдам хемиски состав на кофеинот... :mad:
Ако го кликнеш мојот линк, ќе видиш.
C8H10N4O2

А да видеше дечкото над тебе шо има слики ставено?
Убаво ја гледаш хемиската структура. Подобро објаснето од тоа нема да најдеш.

Acid убаво ти објасни, кликни на линкот и прочитај што пишува.

Искрено ,кафето нека ефект врз мене. Дури и одма кога ќе испијам кафе , ми се приспива , значи има контра ефект :) А иначе убаво ти пишаа погоре што е причината за тоа.

Искрено ,кафето нека ефект врз мене. Дури и одма кога ќе испијам кафе , ми се приспива , значи има контра ефект :) А иначе убаво ти пишаа погоре што е причината за тоа.
Измери си притисок, сигурно ќе ти покаже малку под нормалата од 120/80.

Во кафето го има али не и во газираните сокови.
Го има и во газираните сокови.
Еве баш сега пијам Sinalco Cola, и баш прочитав што состојки содржи.

Го има и во газираните сокови.
Еве баш сега пијам Sinalco Cola, и баш прочитав што состојки содржи.

Може да го има али во ептен мала количина, уште што нема да стават во соковиве веќе :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom