Каде да наjдам? [Food Edition]

• Креатор на темата Креатор на темата davidov
  • Време на започнување Време на започнување
Шпанското сино вино го имаш пробано? Иначе ништо посебно, исто бело вино со арома.

Вино со сина и зелена боја одамна како експеримент го има произведено некој професор од Кавадарци, но никогаш не го нема промовирано, а сега истото е атракција.
Наводно она на профосорот повеќе ги има оние вински особини што важат за сортите на бело вино, отколку она од Гик.

Не, португалско беше тоа што го пробав, и се согласувам, вкусот е на бело вино, но не е ништо посебно.[DOUBLEPOST=1487866200][/DOUBLEPOST]Бараше некој овде маслиново масло.
Го најдов ова на страната на Зегин, нема цена, но бидејќи е органско сигурно се движи околу 400 денари.

http://www.zegin.com.mk/home/uvoz/joEandco.html

http://www.cakespy.com/blog/2013/7/8/what-is-cream-of-tartar-and-what-does-it-do.html

Го има ли кај нас ? Под кое име?
Ми треба за рецепт.

Калиум битартрат, зафркната работа. Се добива како нус-продукт на правење на вино. Кога се остава виното да отстои кога ќе се направи, во самото шише се формираат кристали, како резултат на винската киселина. Е сега, со преработка на тие кристали се прави тоа што го бараш ти. Не знам како се вика или со какво име е кај нас, ретко се наоѓа. Ќе одиш во некоја пиљара или продавница која продава здрава храна, а ќе прашаш и во земјоделска аптека дали го има ова. Се користи исто како и пецивото, за правење и закиселување на слатки. Ќе прашаш дали имаат прехранбен калиум тартрат, калиум водород тартрат или само прехранбен калиум. Уште е познат и како тартаров крем или крем од тартар (независно од името, јас го најдов во прашкаста форма, не знам дали го има и како крем). Се продава во проѕирни или бели кесички, во вид на бел прав е и има мал карактеристичен мирис. Може да ти се случи да спомнеш некое од овие имиња што ти ги наведов погоре, па да се соочиш со прашалници од страна на продавачите, па пробај со друго име. Со среќа во потрагата. ;)

• Ми се допаѓа
Reactions: X3m
Дали некој може да ми предложи производи (чоколади, слатки и така натаму...) со марципан, што се продаваат по нашиве маркети?

Дали некој може да ми предложи производи (чоколади, слатки и така натаму...) со марципан, што се продаваат по нашиве маркети?
,,,,vo cytimoll karposh,,,,na prizemje ima nekolku shtandovi so takvi slatki i kolachi pamet da ti se zavrti,,,

Види во Ваташа, они имаат еден куп слатки со марципан:)

Дали кај нас се наоѓаат негде некои од следниве зачини: Turmeric, Garam masala, Cumin (ова можеби е ким?), Coriander (можеби мелено семе од кориандер?). Исто дали и каде има продавница поснабдена со разни зачини, Веро, Тинекс сум прошетал слабо некако..

Дали кај нас се наоѓаат негде некои од следниве зачини: Turmeric, Garam masala, Cumin (ова можеби е ким?), Coriander (можеби мелено семе од кориандер?). Исто дали и каде има продавница поснабдена со разни зачини, Веро, Тинекс сум прошетал слабо некако..

Турмерик мислам дека е исто со Куркума и го имаш во Зегин.

Turmeric e kurkuma
Cumin e kim
Coriander seme i gornive dve mozes da gi najdes vo sekoj pogolem market, a garam masala imam sretnato samo vo vero.

Месо од дивеч, каде да се најде во Скопје ?

heavy cream = павлака за готвење (хопла) ?? Мислам баш исто е или слично. И според вас која павлака за готвење е најдобра. Фала

heavy cream = павлака за готвење (хопла) ?? Мислам баш исто е или слично. И според вас која павлака за готвење е најдобра. Фала
Heavy cream не е павлака за готвење, најмалку Хопла. Кремот е од млечно, а Хопла и сличните се од растително потекло. Побарај на You Tube како да го направиш

Dali moze kaj nas da se najde nekade dulce de leche?

Sent from my HTC One mini 2 using Tapatalk

Znae li nekoj dali i kade vo MK mozam da najdam "sweet-chilli sauce"?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom