Кабелски интернет на Линукс

• Креатор на темата Креатор на темата angelce1
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
29 ноември 2005
Мислења
125
Поени од реакции
0
Дали ќе може да ми помогне некој да се конектирам на интернет на Slax LiveCD Linux. До сега имав WADSL од Но.нет и се конектирав со командата pppoe-setup , ама кабелскиов модем ми е приклучен на УСБ порт и не знам која е командата линуксот да го препознае модемот.

Еве ова ке ти помогне - под услов да имаш усб подршка за кабелски модем во твојот линукс
http://www.linuxdig.com/howto/ldp/Motorola-Surfboard-Modem.php

Иначе ако можеш да го закачиш на етернет порта тогаш само DHCP и ќе работи ... имаш таму во документот се објаснето ...

Бидиков да не знаеш кај може да се најде драјвер за Linksys WUSB11 за линукс Убунту

И мојот кабелски модем е приклучен преку USB.. Ubuntu одма го препознава, не треба никакво инсталирање.

angelce1 напиша:

Ако е така како што мислам дека пробуваш не знам дали мозе на live CD да препознае, тоа ти е само да видиш како е што е.

P.Overdrive напиша:
И мојот кабелски модем е приклучен преку USB.. Ubuntu одма го препознава, не треба никакво инсталирање.

Ќе го пробам деновиве Ubuntu LiveCD. Само кажи ми зошто сум ептен newbie во линукс, од кога ќе го стартувам линуксот што треба понатака да направам за да се конектирам? Или како на Windows-ot без ништо да направам автоматски сум конектиран?

Апсолутно ништо повеќе од стартување на оперативниот систем..

еј ако има такво несшто такво баш це биде супеп..
Јас на пример сум цлен на организација во прилеп GNY|LINUX и нашето име е
LUGOP Linux User Grups Of Prilep и кој сака мози да биде цлен..
На приме јас сум....координатор на инсталации и пропаганда!Повелете ве очекуваме ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom