Jedi Philosophy - Филозофијата на Џедаите

Г

Господ

Гостин
Џедаизмот постар од Јудеизмот?
Кај го имало тоа? На некој Star Wars fan page?
Џедаизмот како размислување може да е постар од Јудаизмот.Постулатите на џедајството како начин на живот може да се постари а Лукас само да им дал име.

Со други зборови она за што ние мислиме дека е невозможно или невистинито всушност е возможно и вистинито.
Возможноста има граници.Постојат куп закони кои едноставно не можат да се заобиколат и правила на природата кои не можат да се прекршат.
Никој не е семоќен а никој нема ни да биде.

Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52
Возможноста има граници.Постојат куп закони кои едноставно не можат да се заобиколат и правила на природата кои не можат да се прекршат.
Никој не е семоќен а никој нема ни да биде.
Но тие закони се измислени од луѓе. Можеби закони постојат, но можеби не се онакви како што ние си ги претставуваме. Бидејќе не сум компетентен да зборувам за оваа тема затоа што немам големо познавање на овие куп закони што ги спомена, па еве пак цитати од Артур Кларк.

Every revolutionary idea seems to evoke three stages of reaction. They may be summed up by the phrases: 1- It's completely impossible. 2- It's possible, but it's not worth doing. 3- I said it was a good idea all along.

If an elderly but distinguished scientist says that something is possible, he is almost certainly right; but if he says that it is impossible, he is very probably wrong.

Не одговарам повеќе за ова на оваа тема за да не ја однесеме дискусијата каде што не треба. Може да се отвори друга тема.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Па така има напишано Garfield. Како што разбрав Џедаизмот е стара филозофија, а Џорџ Лукас ја искористил оваа филозофија во своите филмови. Џедаите претставувале предантички воини или така нешто. Не знам колку е ова точно, но звучи интересно.
Baraj Seraphim, moze pojasno ke ti stane.

Jedi e termin izmislen od Lucas za da dade ime na nesto koe ne e negovo.

Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52
Добро, мене уште од прва ме збуни ова со џедаите. Би сакал дознаам нешто повеќе за историјата на ова верување. Па слободно објасни нешто повеќе ако не ти е мака.

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
gtj1.jpg
Ѓоко ја има силата. :pos2:

Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52
Тогаш претпоставувам дека Били Ѕвер е Chewbacca.

Малце офтопик хумор.:smir:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Добро, мене уште од прва ме збуни ова со џедаите. Би сакал дознаам нешто повеќе за историјата на ова верување. Па слободно објасни нешто повеќе ако не ти е мака.

Ti rekov, cicko google znae skoro se hahaha!
Baraj Seraphim!
Drugo se e veke kazano na temava ako se isfiltriraat glupostite isponapisani od odredeni individui ;)

Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52
OK ќе побарам нешто и на линкот што го имаш претходно оставено.

Kajgana Shop

На врв Bottom