Jedi Philosophy - Филозофијата на Џедаите

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
:pos: Какви опинци све носи планетава...

Друго... Џедај филозофијата е навистина интересна. Но е досадна како квази интелектуалец од проста причина што вакви се накотија у пизду матер многу. Џедаизам, Јеховини сведоци, религија на фалусот на некој поп у некое енглеско село, протестантизам, итн итн... Последниве пар векови, ги има толку што не знаеш кој од која страна пробува да му го опаша на религиска основа на обичниот страдалник. На сличен начин и денешното општество полно со припрости луѓе, им дава за право (нормално тоа не е право, но тие така го замислуваат тоа) на малку од малку приучените момци и девојки да изградат некоја лична филозофија која нема да соодветствува со древните морално општествени закони но, имајќи ги предвид неспособноста и неукоста на околината тоа ќе го буткаат како нешто божествено, уникатно и вистинито. Во превод, досадни мали штетници, кои трудејќи се да бидат нешто особено, се посрале од труд. Директно во легенот во кој си ги мијат нозете. Жал ми е за нив. :nesum:

Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52
На времето кај Јода, што фишеци се вртеа...штета умре и децава нема кој да ги научи да ролаат денес, па ги заебуваат доле кај фасот стандард (џедајска клише работа)
Btw шиткам Lightsaber (2 години користен) поволно...
Што Џедај си ти што си ја продаваш неонската сабја? :nenene:

The Force has abandoned you.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.929
Поени од реакции
11.746
Јас сум Jar Jаr Binks (Gungan) бато...си кулирам на страна :wink:

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
е од кај сеа па оваа животна филозофија се појави :wtf:
има нешто кое може да се нарече природна енергија/сила, но не во тој смисол на подигам субјекти ко мастерот Јода :uvo:

а шо ќе се деси ако паднам на искушението и се предадам на темната страна(пеколот во овој случај) и глумам Анакин :smir:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
:pos: Какви опинци све носи планетава...

Друго... Џедај филозофијата е навистина интересна. Но е досадна како квази интелектуалец од проста причина што вакви се накотија у пизду матер многу. Џедаизам, Јеховини сведоци, религија на фалусот на некој поп у некое енглеско село, протестантизам, итн итн... Последниве пар векови, ги има толку што не знаеш кој од која страна пробува да му го опаша на религиска основа на обичниот страдалник. На сличен начин и денешното општество полно со припрости луѓе, им дава за право (нормално тоа не е право, но тие така го замислуваат тоа) на малку од малку приучените момци и девојки да изградат некоја лична филозофија која нема да соодветствува со древните морално општествени закони но, имајќи ги предвид неспособноста и неукоста на околината тоа ќе го буткаат како нешто божествено, уникатно и вистинито. Во превод, досадни мали штетници, кои трудејќи се да бидат нешто особено, се посрале од труд. Директно во легенот во кој си ги мијат нозете. Жал ми е за нив. :nesum:

Слично на дркањето на интернет од бесполезие при страдалништво од неебитис хроника?

I

Intex

Гостин
^ Џедај кој ги навредува сите кои не го делат истото мислење со него. Ауу, мрачната сила е веќе со тебе. :pos2:

Он топик: Господине Гарфилд, дали силата е секогаш со Вас? (ова нај нај сериозно, не се зафркавам)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Gospogjice Kulen, so mene e svetlinata!

Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52
Сакам од љубопитство да му поставам сериозно прашање на Garfield. Како може кај нас да се стане џедај бидејќи ти напомена дека си првиот џедај во нашава земја? И кој го започнал ова движење, Џорџ Лукас или?

Не го поставувам прашањево за да пукам сеир туку сериозно прашувам.

S

smart ass

Гостин
Gospogjice Kulen, so mene e svetlinata!
Ама на кој/а објаснуваш.

И по стоти пат вие не сте џедај и нема врска џорџ лукас...туку сераф(им)..

Но терминот џедај на некој начин се вметна популаризирајќи ја оваа филозофија...која е маестрална-следи ги 4-те основни правила и се ќе би ок.

Гневот и Омразата само уште толку те оддалечуваат од светлината т.е животната енергија.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Сакам од љубопитство да му поставам сериозно прашање на Garfield. Како може кај нас да се стане џедај бидејќи ти напомена дека си првиот џедај во нашава земја? И кој го започнал ова движење, Џорџ Лукас или?

Не го поставувам прашањево за да пукам сеир туку сериозно прашувам.
A daja pocnes temata od samiot pocetok?

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
А каде можам да дознаам (на форумов) што значи "Џедај" и кој се тие ?
-Барав теми за Џедаи но не најдов ништо. Само знам дека има град во Саудиска Арабија наречен Jedahh мислам.

Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52
Прочитав низ цела тема и видов некои интересни ствари поврзани со филозофијата на џедаите. Не сум знаел дека вакво нешто постоело порано, ако е така како пишувате тогаш ова е една од многуте работи што се изобличени од Холивуд. Би го издвоил ова "From a certain point of view, a Jedi is not being dishonest if he allows people to believe what they wish to believe. A Jedi can and should offer advice to those who need it, but it is not incumbent upon the Jedi to convince anyone to follow his advice. "

Иако на форумов прочитав дека оваа филозофија или религија е постара од Јудеизмот, но не прочитав точно од каде потекнува оваа филозофија. Дали некој би одговорил на тоа? Како што читав низ темева оваа филозофија мене највеќе ми заличи на дуализмот на Заратустра(исправете ме ако грашам).

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Иако на форумов прочитав дека оваа филозофија или религија е постара од Јудеизмот, но не прочитав точно од каде потекнува оваа филозофија. Дали некој би одговорил на тоа? Како што читав низ темева оваа филозофија мене највеќе ми заличи на дуализмот на Заратустра(исправете ме ако грашам).
Џедаизмот постар од Јудеизмот?
Кај го имало тоа? На некој Star Wars fan page?

Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52
Па така има напишано Garfield. Како што разбрав Џедаизмот е стара филозофија, а Џорџ Лукас ја искористил оваа филозофија во своите филмови. Џедаите претставувале предантички воини или така нешто. Не знам колку е ова точно, но звучи интересно.

Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52
Некои одговори кои не се баш поврзани со темава.

Секоја филозофија е срање у боја , тоа е продукт на мозокот и нема врска со вистината .
Штом имаш награда , тогаш имаш его а штом имаш его тоа е илузија.
Штом така викаш тогаш и секоја религија е заснована врз некое филозофско учење т.е. ти сакаш да кажеш дека религијата е продукт на умот(што и е) и дека секоја религија е срање у боја.

Не би рекол дека вистината е илузија , баш напротив е , нели ?
Знам дека ова прашање ти е поставено и порано, но немаш дадено јасен одговор. Што всушност е вистина, а што лага?
Вистина би требало да е нешто што се смета за општоприфатено иако не е секогаш така. Порано луѓето верувале дека земјата претставува плоча, па иако едно време тоа било дознаено(откако Ератостен го измерил екватарот на земјата) сепак долго време после тоа луѓето верувале дека земјата претставува плочка. Исто така едно време се верувало дека сонцето се врти околу земјата, а подоцна Кеплер го докажал спротивното. Нешто во поблиско време е за планетата Венера. Мислам дека на почетокот на 20 в. или малце подоцна, луѓето верувале дека Венера претставува планета прекриена со мочуришта, па подоцна се дознало сосем спротивното дека Венера е всушност најжешката планета во Сончевиот Систем.
Вистината е нешто што можеби ние си го замислуваме така, но не е. Па затоа не постои "паметно" човечко суштество бидејќи она што сега го знаеме сигурно во иднина ќе биде смешно или несватливо така да изгледа дека ние живееме во свет на илузии. И за крај ќе го цитирам легендарниот Сер Артур Чарлс Кларк(научник и писател на научна фантастика) кој верувам дека ви е добро познат. Цитирам "The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible."
Со други зборови она за што ние мислиме дека е невозможно или невистинито всушност е возможно и вистинито.

Kajgana Shop

На врв Bottom