Извештај на ММФ за работата на владата

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
Веб-сајт
www.tj-hosting.com
Извештај на ММФ за работата на владата

Во последниот извештај на ММФ се укажува дека Владата треба да биде загрижена бидејќи во 2008 година има драматичен пораст на дефицитот на тековната сметка од 14 отсто од БДП.
ММФ предвидува дека девизните резерви ќе паднат под нивото на тримесечна покриеност на увозот и дека постои можност надворешниот долг на земјата да порасне од 48 отсто од БДП во 2007 на повеќе од 75 отсто до 2013 година.
Влошувањето на условите за тргување, рапидното зголемување на пензиите и на платите во јавниот сектор, јавните инвестиции и зголемувањето на стапката на кредити кај населението се главна причина за сегашната состојба со тековната сметка“ се вели во извештајот.

Ќе издвојам коментар од еден читател:
Боље гроб, него роб! Како тргнал, Грујо ќе отвара камен темелник на некоја парцела за живи да не закопа.

А еве и спротивно мислење:
ММФ се плачипички.

И ЗА КРАЈ НЕШТО... Ај пробајте, колку за промена, да се воздржите од дискусии за тоа каков е ММФ, или каков е СДСМ, каква е Европа, или каков е Стрелец... Обидете се да се задржите на темата и да кажете со кој дел од извештајот се согласувате (и зошто), а со кој не се согласувате (и зошто)... Доколку некој е заинтересиран за целиот извештај на ММФ, нека ми пише приватна порака во која што ќе ми ја напише својата емаил адреса!

Знаеме што сакат ММФ, а тоа е мали сиромашни земји да ги слушат на слепо и тоа за цел да има они од каде да вадат ќар.

Знаеме што сакат ММФ, а тоа е мали сиромашни земји да ги слушат на слепо и тоа за цел да има они од каде да вадат ќар.
Може да си во право... А што мислиш за оние работи што се наведени во извештајот?

Извештајот од ММФ за Македонија е ИСТ(сличен) како извештајот што ММФ го има и за останатите земји па дури и е полош за некои земји членки на ЕУ и НАТО.

Извештајот од ММФ за Македонија е ИСТ(сличен) како извештајот што ММФ го има и за останатите земји па дури и е полош за некои земји членки на ЕУ и НАТО.
А ти ги имаш читано и извештаите од ММФ за другите земји, така?

А ти ги имаш читано и извештаите од ММФ за другите земји, така?
Па по 15 саати дневно сум на CNBC World i Bloomberg TV така да само ги имам слушнато препораките и тие се исти како и препораките за Македонија.

Што добивме од послушноста кон ММФ досега?

2003

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) нареди отпуштање на повеќе од илјади работници од Електростопанство на Македонија,а нивниот план успешно го спроведе владата на Република Македонија и ЕСМ.Беа отпуштени самохрани мајки,роднини на загинатите бранители,лица кои факултетот го завршиле со просек 10.00 и сл.Над 5 000 лица ќе останат без единствената парична помош која што влегуваше во нивното семејство,се заради болните идеи на ММФ која за единствена цел има целосно осиромашување на најсиромашните земји во светот и нивно колонизирање.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) нареди отпуштање на повеќе од илјади работници од Електростопанство на Македонија,а нивниот план успешно го спроведе владата на Република Македонија и ЕСМ.Беа отпуштени самохрани мајки,роднини на загинатите бранители,лица кои факултетот го завршиле со просек 10.00 и сл.Над 5 000 лица ќе останат без единствената парична помош која што влегуваше во нивното семејство,се заради болните идеи на ММФ која за единствена цел има целосно осиромашување на најсиромашните земји во светот и нивно колонизирање.ММФ им дава кредити со висока каматна стапка на земјите во развој,а за возврат бара и најчесто добива целосна контрола над буџетот на државата пришто доста често воведува нови даноци, како што е данокот на додадена вредност (ДДВ) во нашата земја,отпушта вработени во јавната администрација за да парите останат во буџетот а одтаму да се преселат во нивните банки како отплата на земените кредити.ММФ воопшто не се грижи за економскиот развој на државата и нејзините потреби туку единствено си ги гледа нејзините интереси.Така тие можат да спречат финансирање на проекти од државен и јавен интерес или доделување парична помош на талентирани уметници,истражувачи или или лица кои освоиле највисоки места на различни натпревари.
Заради тоа ММФ е обвинувана од многу организации како причина за осиромашувањето и уништувањето на економијата на многу земји и главен виновник за големите разлики помеѓу богатите и сиромашните земји во светот.На сите антиглобалистички протести едно од основните барања е укинувања на ММФ и спречување на нејзината глупава намера да владее со сиромашните земји.
За жал и Македонија е под целосна контрола на оваа групација која само за оваа година има планирано нови отпуштање во Македонија во јавниот сектор пред се во здравството и образованието.Како парадокс е тоа што отпуштањата ќе бидат на национална основа односно ќе бидат отпуштани само Македонци,Роми,Турци односно сите освен Албанци кои не само што нема да бидат отпуштани туку ќе бидат и вработени нови лица.Голем број интелектуалци многу одамна се спротивставуваа на идејата за целосна соработка со ММФ,а еден од оние кои што уште во 1998 предупредуваа за негативните последици од соработката со нив беше и Благоја Самакоски, сопственикот на најреспектираната Македонска фирма за висока технологија и производител на првиот Македонски индустриски робот со што докажа дека на Македонија не и е потребна странска милост туку само давање на шанса на вистинските луѓе и за брзо време ќе излеземе од оваа криза,кој што тогаш предупреди: МАКЕДОНИЈА НЕ ТРЕБА ДА МУ СЕ ПОКОРУВА НА МЕЃУНАРОДНИОТ МОНЕТАРЕН ФОНД (ММФ).Само после неколку години неговите предупредувања се покажуваат како точни.

---

За останатие аранжмани...

Пресметајте само колку пари на име камати сме му исплатиле. И чија институција е тој. Кој го поставува главниот човек на ММФ. Од сите паметни земји ММФ си замина. Кажи или посочи барем една земја, која доживеа економски раст со парите од ММФ. Ако ти дома би имала пари, зарем ќе дозволиш некој друг да ти кажува каде да ги наменуваш. Те не ги зголемувај платите, те не гради економски оправдани инвестиции и сл. Ете, тоа прави ММФ и уште повеќе да бидеш зависен од него.

Романија откако го отфрли ММФ, стана и член на ЕУ, и почна со економски раст!
Со Словенија е ист случајот, само што тие најранос е освестија. Ниедна западна земја не ги ебе два посто ММФ, затоа што единствената цел на ММФ е да го спречува економскиот развој на помалите земји!
НЕ ЗА ММФ!

Знаеме што е целта на оваа тема како и другите отварани од Стрелец и компанија.... власта не ја бива , СДСМ е подобра... хехехе

А што има врска целта на темава од Стрелец со темата за која што треба да се дебатира?Не ја бива, точно!Кога сум рекол или напишал такво нешто? Ајде цитирај ме, или (ако имаш барем малку доблест) извини ми се!

За темава немаш, извини, но in general на форумов си строго против власта и по секоја цена за опозицијата...

За темава немаш, извини, но in general на форумов си строго против власта
Точно, против власта сум и никогаш тоа не го кријам!

и по секоја цена за опозицијата...
Не ни мислев на темава, него токму in general мислев... Цитирај ме кога сум се изразил позитивно за сегашнава опозиција... Па уште 'по секоја цена'!;)

Точно, против власта сум и никогаш тоа не го кријам!

Не ни мислев на темава, него токму in general мислев... Цитирај ме кога сум се изразил позитивно за сегашнава опозиција... Па уште 'по секоја цена'!;)
Пријателе ..ОФ ТОПИК сме ...а твојата политичка ориентација добро им е позната на сите на форумов.

За останатие аранжмани...

Пресметајте само колку пари на име камати сме му исплатиле.
Kolku ? Kolku se kamatite kon MMF, a kolku kon Svetska Banka(prijatelite na Sravrevski)
И чија институција е тој.
Cija ?

Кој го поставува главниот човек на ММФ.
Koj ?
Од сите паметни земји ММФ си замина. Кажи или посочи барем една земја, која доживеа економски раст со парите од ММФ.
Si zamina od Roanija i Bugarija pred dve godini, a sega i romancite i Bugarite pod hitno kako clenki na Nato i Eu gi otvorija povtorno kancelariite na MMF i pobaraa pomos(najpovolna za odrzuvanje na stabilna makroekonomska politika).
Ако ти дома би имала пари, зарем ќе дозволиш некој друг да ти кажува каде да ги наменуваш. Те не ги зголемувај платите, те не гради економски оправдани инвестиции и сл. Ете, тоа прави ММФ и уште повеќе да бидеш зависен од него.
Ako imas pari NE, no ako nemas i baras pari so povolni uslovi za vrakjanje togas gi dobivas strogo namenski za toa sto si gi baral, a ne za snimanje spotovi i plakjanje stecajci.

Романија откако го отфрли ММФ, стана и член на ЕУ, и почна со економски раст! Со Словенија е ист случајот, само што тие најранос е освестија. Ниедна западна земја не ги ебе два посто ММФ, затоа што единствената цел на ММФ е да го спречува економскиот развој на помалите земји!
НЕ ЗА ММФ!

Ne si vo tek sto se slucuva so Romanija,(citaj malku http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2009/pr0924.htm) Bugarija, Srbija, itn. Za Slovenija nemas pojma. Tamu imase i seuste ima kancelarija na MMF, isto kako vo Polska koja gi zamoli da ostanat do voveduvanje na Evroto kako platezno sredstvo.
Inaku da vidime koi drzavi spored tebe se budali poslednava godina :
1. IMF Agrees $15.7 Billion Loan to Bolster Hungary's Finances
IMF Survey online

November 6, 2008
2. IMF Approves US$16.4 Billion Stand-By Arrangement for Ukraine
Press Release No. 08/271
November 5, 2008 (ovde nli strucnjakot Stavrevski denes otvara ekonomski forum)
3 Iceland Gets Help to Recover From Historic Crisis
By Camilla Andersen IMF Executive Board agrees $2.1 billion loan for Iceland
IMF Survey Online

December 2, 2008
4. Pakistan Gets $7.6 Billion Loan from IMF
IMF Survey online

November 24, 2008
5. IMF Executive Board Approves €1.68 Billion (US$2.35 Billion) Stand-By Arrangement for Latvia
Press Release No. 08/345
December 23, 2008

6. IMF Executive Board Approves US$2.46 Billion Stand-By Arrangement for Belarus
Press Release No. 09/05
January 12, 2009

Бар робин худ да беше па да погодуваше во некоја суштина.
Мене ми е јасно зошто некој 40-50+ годишен чиче од канада дрка на сдс по форуми? ЗНам дека е бате бане.
НЕ знам од каде на каде таква потреба, нешто слично ко реален , ама со поголем и поизразен фетиш.
ДОбро мислите дека е полезно ова кое го пишувате?
Мислите ли дека ќе заинтригира некого и тој истиот ќе се замисли ќе си рече, еј во право е?

ММФ е она кое си е, тоа е јасно на секоја земја, недај боже да имаш ангажман со нејзе. Скраја да е и подалеку.
ЛИхварска работа.
А за вмацедониа семкарите, доволно е кажано, што е ви опадна популарност на скапаниот форум па и тука труете?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom