Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Реков ја успехот овој народ нема шанси да ти го прости, “фејкрич”…беда.
За овие разговарате?
ХЕЈРИЧ ДООЕЛ Скопје
Друштво за софтверски услуги ХЕЈРИЧ ДООЕЛ Скопје, ЕДБ: 4080025631577, Category Компјутерско програмирањеwww.companywall.com.mk
Прегледај го приврзокот 456681
Слична фирма на оваа се Skylead (Срби), ги користевме неколку недели, и покрај сите препораки од нив (буквално цел outreach беше изграден на заеднички состаноци со нивни вработени), ни блокираа два акаунти на LinkedIn. Едниот го вративме после многу молби и праќање документи за верификација, додека за другиот испративме 10+ пораки на LinkedIn и не го тргнаа банот. Баш ќе ме натерате да ги пробам нашиве дечки, чисто да видам за колку денови ќе јадам бан
Што се однесува до градење на ваш продукт (искуство од паталец): кодирањето и техничкиот дел се всушност најлесниот и најевтиниот дел од целата екскурзија. Маркетингот, продажбата, сертификати (ИСО, братму), професионалните осигурувања (вклучително и сајбер осигурувања), и средувањето на правните работи (посебно ако работите B2B со големи клиенти, бидејќи ќе мора да ангажирате добри адвокати за да покријат се во документацијата) – сето ова ќе ве чини најмалку неколку пати повеќе отколку самиот развој. Ако се поклопат сите коцки, можеби и ќе успеете да заработите, но многу е веројатно дека ќе пропаднете.
За жал, аутсорсингот е најбрз и еден од најлесните начини за да почнете компанија (стандард сервис), генерално профитабилно од првата или втората година, и ако сте добри во продажба може да ви донесе солиден капитал.
За да направите успешен продукт ви треба сериозен тим и најчесто многу капитал. Во Македонија, скоро и да не постојат venture capital, angel investors, а да не правиме муабет да им земете пари на seed investors (овие вложуваат само во цигли, курви, комар или лајонес), што уште повеќе ја отежнува можноста за развој на продукт. Затоа, голем дел од фирмите започнавме со аутсорсинг, па со тек на време изградивме продукти со ре-инвестирање на добивката од сервисите. Многу од компаниите останаа само на аутсорсинг, а заработката ја вложуваа во станови во Скопје. Времето ќе покаже чија одлука била попаметна.
Лепи, прв пат ги слушам како фирма/алатка, затоа и прашав дали станува збор за неа, на Гугл ми даде 2 резултати, прв од company wall, втор од страната. Ако пребарувам слични алатки по клучни зборови, овде не се појавува ни на првите 3 страни од Гугл, можеби не се рекламираат, дури и chat gpt не ги дава во препорачани.@Lester Freamon не издржа срце јуначко ја напраи македонската и отиде на companywall. Оној пред некој ден ни кажа дека Волт биле у ликвидација пошто на компаниВОЛ така пишувало. Си знае дончето како треба бе, мозок на претек.
Ајде пробај си ги сеа и пиши искуство.
Благодарение на модерните алатки може да следам 200+ sources со 5-10 мин време на ден, добивам summary. Имам скрејпери што вадат инфо дневно од сите овие места (примарно го правев за акции и крипто), па ги поминува податоците низ локално хостирам ллама модел, ми ги сумира и ми праќа порака на Телеграм. За секој извор добивам по 3 реда summary, ете денес пиша зголемена активност на оваа темаNa temava li, eee Johnny, kapa davam na Lester i nekolku iskreni likovi sto ne smenija plocha. Restoto se teski hipokriti i hehe likovi, vidi kolku sum uspesen. Nego bas ovie vtorite se sega zagrozeni kako napreduva AIto taka da, karmata ke gi stigne.
Temata e dolga, moes da skrolas po prvite strani i da vidis dali e taka. Vsusnost povekjeto se soveti deka sekoj treba da switchne. Informaciite od @Inglourious Basterd za plati intervjua i tn, bea 99 posto tocni.@HoT iCe ова како муабетот на нашите во странство на времето.
"Тешко е овде, не е како што беше, нема пари, барајте таму некоја работа, колку толку барем дома сте, нема поубаво од дома"![]()
I oni rabotat outsorce. Toj pazar so go targetira, nema golem prostor za sirenje. Nema Hoyotech da konkurira na Xiaomi za smart home.Hoyo Tech, Димитар е ликот кој што прави апликација која што со микроконтролери се врзува со светла, клими, прочистувачи на воздухот и што ли уште не.
Нема потреба да биде конкурент за smart home, ке си фатат сериозни компании што имаат пари, нема потреба да ја убедуваат баба ми да користи smart home. Xiaomi ке го прават тоа а hoyo tech ке си работи b2bАвтоматски споено мислење:
I oni rabotat outsorce. Toj pazar so go targetira, nema golem prostor za sirenje. Nema Hoyotech da konkurira na Xiaomi za smart home.
Ne gleam zaso nekoja kompanija bi go zemala nivniot produkt. Toj pazar vekje ima mnogu seriozna konkurencija, so gore dole slicno proizvodi. Ne moes so naracan hardver da konkuriras na firmi so go praat toa inhouse.Нема потреба да биде конкурент за smart home, ке си фатат сериозни компании што имаат пари, нема потреба да ја убедуваат баба ми да користи smart home. Xiaomi ке го прават тоа а hoyo tech ке си работи b2b
Се знам со него лично, имаа други главоболки тие, не е само да им инсталираш, треба да се средат инсталации, да имаш техничари за инсталирање и тн.Нема потреба да биде конкурент за smart home, ке си фатат сериозни компании што имаат пари, нема потреба да ја убедуваат баба ми да користи smart home. Xiaomi ке го прават тоа а hoyo tech ке си работи b2b
Customisation, local support, имаат претставништво и во САД и во Мкд, бизнис секогаш би зел од фирма која нуди подобра поддршка.Ne gleam zaso nekoja kompanija bi go zemala nivniot produkt. Toj pazar vekje ima mnogu seriozna konkurencija, so gore dole slicno proizvodi. Ne moes so naracan hardver da konkuriras na firmi so go praat toa inhouse.
Штом има конкуренција, најверојатно има потреба од тие решенија, а и пари за фирмите што ги нудат. Како и да е, фирмата е сеуште нова, да им дадеме година-две да си најдат продукт-маркет-фит, ако успеат ке славиме, ако не, ке видиме што ке пробаат следно и ке навиваме за тоа.Ne gleam zaso nekoja kompanija bi go zemala nivniot produkt. Toj pazar vekje ima mnogu seriozna konkurencija, so gore dole slicno proizvodi. Ne moes so naracan hardver da konkuriras na firmi so go praat toa inhouse.
Ima dosta firmi kaj nas sto rabotat Implementacija na vakvi sistemi. Taa rabota i ne e IT. So razlika sto pravat implementacija za stranski proizvoditeli. I tie firmi nudat customisation, local suport i tn ako si firma. Taka da ne se nisto porazlicni od Wizard da receme.Се знам со него лично, имаа други главоболки тие, не е само да им инсталираш, треба да се средат инсталации, да имаш техничари за инсталирање и тн.
На хартија секоја идеја ако седнеме е no brainer, во реалност има уште милион глупости кои ќе излегуваат на дневна основа, и имам пишано, за да не му е криво, секој што е амбициозен треба да се проба во бизнис, немате ниту горен, ниту долен лимит за успех, ако успеете се прават пари кои ќе ви го променат животот драстично, и исто и ако пропадне, ќе биде онаа од Тајгер Џо.
Прегледај го приврзокот 456709
Автоматски споено мислење:
Customisation, local support, имаат претставништво и во САД и во Мкд, бизнис секогаш би зел од фирма која нуди подобра поддршка.
Еве зошто да земаме лиценци за офис 365 од СЕМОС, кога можам да ги купам и онлајн? Или преку МК Телеком?
Единствениот дел кој не е ИТ во целата приказна е електриката која мора да се среди пред да им инсталираш толку уреди. Кај нови згради е на некој начин нужно зло, никој не сака да преземе ризик да им пропадне прием на градба поради твоите уреди, или адаптации, затоа мора да ја преземеш одговорноста и да го доставиш како клуч на рака, инсталација плус смарт решенија и софтвер. Инаку има пазар за вакви фирми, во случајов имаат и нивни апликации, плус ти го инсталираат и хардверот, не станува збор за некоја посебна иновација ако се тоа очекувањата.Ima dosta firmi kaj nas sto rabotat Implementacija na vakvi sistemi. Taa rabota i ne e IT. So razlika sto pravat implementacija za stranski proizvoditeli. I tie firmi nudat customisation, local suport i tn ako si firma. Taka da ne se nisto porazlicni od Wizard da receme.
Kolku sto znam kaj Hoyo IT delot im e pak outsorce?
Истово и јас го мислам веќе подолго време, ама кога ќе дојде монетизацијата и менталитетот на народов/ мајсторите да ги искомбинирам се кочам.Јас имав идеја да ги спојам мајсторите толку спомнувани на оваа тема со корисниците, да можеш да си најдеш мајстор за нешто да ти направи по дома, и секако на крајот да му оставиш оценка и ѕвездички, со цел да се истребат лошите мајстори, и не беше толку тешко да се направи апликацијата, колку што е тешко да се убедат мајсторите да прејдат, корисниците да комуницираат преку апликацијата, а не да ја заобиколат, па и маркетинг за да дојде до повеќето корисници, регионизација, заштита на податоци и слично, еве слична апликација која функционира во Хрватска, Постај.
![]()
Postay.hr - pravi majstor za sve usluge
Trebam majstora? Tražim majstora? Pravi majstor u par klikova. Nađi majstore za sve usluge. Ako tražiš majstora za sve usluge, samo Postay i pronađi majstora.postay.app
Затоа што ни еден мајстор не сака долен веш да му се пружа на некоја ит платофрмка направена од некој рандом "двелопер" кој сака да ќари некој денар од реклама.Ова со мајсторите, сум го видел бар 5-6 пати досега, ниту една платформата не успеала да ги замени пазар3, реклама5 и рандом фб групи.
Не сум анализирал зошто е така, ама од страна изгледа како тежок пазар за пробивање. Ке треба да вложите многу пари во едукација.