ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Има ли добри компании што се шират и воедно се ок со култура и плаќање во овие кризни времиња?

Да има врска и тоа, субвенциите од државата. Како почнаа први Мусала па Ендава па scalefocus да добиваат кеш од чичо Зоки муртинското копито, така почна да им течат тие 5 години да лапаат пари, да вработуваат, да даваат високи плати за да земат кадар, па прво пропадна т.е ја пуштија низ вода Мусала т.е ја продадоа, па Ендава има проблеми со бенч и крајно и scalefocus еве пошо мислам дека и е помината 5-та година.

Кога ќе секне кешот се удира сатарот кон сите. Куче што јадело маст ќе јаде и стап, кажа некој погоре.

Мене ми е фасцинантен само еден дел. т.е два :

- сознанието дека овие фирми никогаш без субвенции и помош од државата немало да пораснат. Според мене никогаш и не биле хард кор ИТ ориентед туку скроз пролупани и безвезни/неинтересни за внимание - освен што се големи.

- тоа зачистување што го праат набрзинка во Scalefocus има набој и нервози па би сакал некој да објасни како правно го решаваат бркањето на луѓе без да идат на суд и да ги тужат вработениве бидејќи сепак фирмата не затвора и не иде у стечај туку уште прави позитивни приходи.

Ако на вработен му завршил договор тоа е лесно да го дувнеш ама за другиве ако некој не им се нафаќа на 2-3 плати спогодбено како ќе го решат???ќе почнат со притисоци, мобинг, уцени, закани, што??? И ако земе да им документира и праќа инспекции и да тера правно да се инати што тогаш??

Стварно ме занима кадрово како го решава тој проблем, со дупки у закон или

Хмм
Технолошки вишок, не им требаат дупки, или не се продолжува договорот ако се на определено.
Автоматски споено мислење:

Ни вордпрес ни џумла не го убија веб девелопментот нема ни аи. Инаку има и други гранки на софтверско инженерство каде што вештачкава е не толку добра.
Нема да го убие, ќе ја намали вредноста, и динамиката на проектите, односно ќе треба многу повеќе работа за истите пари.

Последно уредено:
Нема да го убие, ќе ја намали вредноста, и динамиката на проектите, односно ќе треба многу повеќе работа за истите пари.
Многу повеќе работи да се завршат за помалку време за истите пари(па може и помалку). Што вели еден колега: златна доба холивуда заврши.

Технолошки вишок, не им требаат дупки, или не се продолжува договорот ако се на определено.

Ne gi brkaat so tehnoloski visok. Ako izbrkas nekoj so tehnoloski visok, treba da mu ponudis da go vratis prv koa kje vrabotis nekoj na takva pozicija. SF brka edni, a vrabotuva drugi vraboteni na ista pozicija. Dopolnitelno, zemaat subevncii od vlada koj treba da gi vratat ako namalat celosna brojka.

Im davat 2-3 plati osteta vo zamena za spogodba na low performers (prevod: skapi lugje na benc).

Да има врска и тоа, субвенциите од државата. Како почнаа први Мусала па Ендава па scalefocus да добиваат кеш од чичо Зоки муртинското копито, така почна да им течат тие 5 години да лапаат пари, да вработуваат, да даваат високи плати за да земат кадар, па прво пропадна т.е ја пуштија низ вода Мусала т.е ја продадоа, па Ендава има проблеми со бенч и крајно и scalefocus еве пошо мислам дека и е помината 5-та година.

Кога ќе секне кешот се удира сатарот кон сите. Куче што јадело маст ќе јаде и стап, кажа некој погоре.

Мене ми е фасцинантен само еден дел. т.е два :

- сознанието дека овие фирми никогаш без субвенции и помош од државата немало да пораснат. Според мене никогаш и не биле хард кор ИТ ориентед туку скроз пролупани и безвезни/неинтересни за внимание - освен што се големи.

- тоа зачистување што го праат набрзинка во Scalefocus има набој и нервози па би сакал некој да објасни како правно го решаваат бркањето на луѓе без да идат на суд и да ги тужат вработениве бидејќи сепак фирмата не затвора и не иде у стечај туку уште прави позитивни приходи.

Ако на вработен му завршил договор тоа е лесно да го дувнеш ама за другиве ако некој не им се нафаќа на 2-3 плати спогодбено како ќе го решат???ќе почнат со притисоци, мобинг, уцени, закани, што??? И ако земе да им документира и праќа инспекции и да тера правно да се инати што тогаш??

Стварно ме занима кадрово како го решава тој проблем, со дупки у закон или

Хмм
Ovie firmi ne porasnaa radi subvenciite. Ednostavno pazarot bese ludnica, i slepa kokoska praese pari. Imaa mnogu jaki americki klienti.

Многу повеќе работи да се завршат за помалку време за истите пари(па може и помалку). Што вели еден колега: златна доба холивуда заврши.
Zaboravate i eden moment, sto e najbiten po mene. Rabotata stanuva dosta poednostavna. Koa rabotata e poednostavna, mnogu poise lugje mozhe da ja rabotat i cenata pagja.

Zaboravate i eden moment, sto e najbiten po mene. Rabotata stanuva dosta poednostavna. Koa rabotata e poednostavna, mnogu poise lugje mozhe da ja rabotat i cenata pagja.

Иронично, но сепак бариерата за влез денеска е доста поголема. Не сакам да влагам во детали по 100ти пат и да го хејтам рекрутмент процесот кој се чини дека од година во година е покатастрофален.
Како што нели, работата станува поедноставна, се бара поголемо знаење и искуство за Х ствари. Секако и учењето нови технологии денеска е драстично поедноставено.
Целата приказна на крај се сведува на понуда-побарувачка. Ама во оваа економска равенка, барем во делот на пазар на труд за девелопери удел имаат повеќе ствари како job requirements, seniority, previous usage of said technologies и тн. Значи не е ова само проста и сурова понуда-побарувачка. Од фирма до фирма (тим до тим) и од дев до дев има огромни разлики во Х работи.

Покрај целиот овој хајп со ВИ и нели, веќе нема "ефтини" пари, настапува и еден друг феномен во ИТ индустријата.
Ја го викам гејмификација на ИТ компаниите.
Играш игра, крашнува, лагира, багирана е и тн... и понатака ја играат. Им е гајле на гејм девс, си платил веќе еднаш, напраиле пари од тебе... Што има сеа да ти фиксаат багови за нешто што не можеш пак да го купиш? Истото е и со апликацииве.
Спори се? Крашнуваат ? Имаат неоптимизирани квериња? Лоад балансерот не е конфигуриран добро? Deal with it. Ќе рефрешнеш, ќе почекаш, ќе се логираш пак. Зашто мора да трошиме драгоцени пари за нов човек да го мигрира нештово во некоја најнова технологија, кога клиентите и вака и така сакале неќеле, ќе ја користат апликацијата. И после ова ќе ја користат.
Има outage? Pff, no big deal... И онака оние што ги донесуваат одлуките со години веќе немаат поим каков е стејтот на апликацијата којашто ја користат нивните подредени (мноооогу често се среќава ова).
Зошто има потреба од нов front end девелопер да ни фикса некои UI inconsistencies? Демек тоа ќе ни донесе value, апликацијата ќе изгледа тренди и ќе ни донесе нови клиенти, like anyone gives a fuck.
Сеа да, сепак не е вака едноставно и пластично како што го опишав, ама го има тој момент дефинитивно.
Oдамна веќе никој од горе не го интересира дали продуктот е технички добар, или дали девелоперот добро си ја врши работата или корисникот е задоволен... Битни се луѓето кои носат одлуки, и на нив да им се чешкаат мадињата. Колку год нека е прејака апликацијата, ако овој услов не е задоволен, џабе е.
Индустријава од стартап култура на иновативност и прогресивност, стана некако мафијашки круг на decision makers. And we are in the middle of it.

Да се вратам на темата, токму таа висока бариера за влез сеуште ги држи платите високи. И, не може баш секој да биде добар девелопер и да одговори на барањата на некоја позиција. Башка што девелоперите се луѓе кои што си го ценат трудот, иако сега се вонредни околности и кризни времиња.

Последно уредено:
Ne gi brkaat so tehnoloski visok. Ako izbrkas nekoj so tehnoloski visok, treba da mu ponudis da go vratis prv koa kje vrabotis nekoj na takva pozicija. SF brka edni, a vrabotuva drugi vraboteni na ista pozicija. Dopolnitelno, zemaat subevncii od vlada koj treba da gi vratat ako namalat celosna brojka.

Im davat 2-3 plati osteta vo zamena za spogodba na low performers (prevod: skapi lugje na benc).

Ovie firmi ne porasnaa radi subvenciite. Ednostavno pazarot bese ludnica, i slepa kokoska praese pari. Imaa mnogu jaki americki klienti.

Сеедно е како ќе го водат целиот процес, најлесниот дел е вработувањето нов кадар, мала измена во позицијата и тоа се решава.
Она што веќе е видливо, а во иднина ќе биде уште повеќе, е дека нема бесплатен ручек, нема седење „на бенч“, и нема време и простор за обука или земање на некој што не разбира. Цените веќе отидоа нагоре, контролата е на многу повисоко ниво и се мора да биде беспрекорно оптимизирано, инаку лесно се влегува во минус (особено ако станува збор за проект со фиксна цена).

Станува се потешко и за двете страни – не е само за кадарот. Фирмите го рефлектираат кон кадарот тоа што тие самите го чувствуваат од нивните клиенти. Кога имаше лесни пари, атмосферата беше топ секаде, кога има криза – нервозно е на сите страни.

Бивање поевтин не е и нема да биде решение за останување во ИТ. Во секторот трошоците за плати вртоглаво растат. Истовремено бројот на вработени значително се намалува. Колку и да звучи неинтуитивно, тоа е насоката во која ќе продолжи.

Сеедно е како ќе го водат целиот процес, најлесниот дел е вработувањето нов кадар, мала измена во позицијата и тоа се решава.
Она што веќе е видливо, а во иднина ќе биде уште повеќе, е дека нема бесплатен ручек, нема седење „на бенч“, и нема време и простор за обука или земање на некој што не разбира. Цените веќе отидоа нагоре, контролата е на многу повисоко ниво и се мора да биде беспрекорно оптимизирано, инаку лесно се влегува во минус (особено ако станува збор за проект со фиксна цена).

Станува се потешко и за двете страни – не е само за кадарот. Фирмите го рефлектираат кон кадарот тоа што тие самите го чувствуваат од нивните клиенти. Кога имаше лесни пари, атмосферата беше топ секаде, кога има криза – нервозно е на сите страни.
Ne navlagam dali e lesno ili tesko toa, tuku deka ne e taka ko sto kaza (tehnoloski visok). Ima pricina zaso gi teraat da potpisat spogodba i im nudat osteta za toa.

Tesko e vo mnogu industrii, vsusnost i mnogu potesko od IT no sepak ima firmi sto gi pocituvaat zakonite i obratno. Isto i tuka.

Бивање поевтин не е и нема да биде решение за останување во ИТ. Во секторот трошоците за плати вртоглаво растат. Истовремено бројот на вработени значително се намалува. Колку и да звучи неинтуитивно, тоа е насоката во која ќе продолжи.
Tesko deka nekoj mozhe da proceni so sigurnost vo koja nasoka kje prodolzi sektorot. Inaku, ako zborime za Makedonija, mojata procena e deka platite stagniraat a brojot na vraboteni e namalen.

Последно уредено:
Ne navlagam dali e lesno ili tesko toa, tuku deka ne e taka ko sto kaza (tehnoloski visok). Ima pricina zaso gi teraat da potpisat spogodba i im nudat osteta za toa.

Tesko e vo mnogu industrii, vsusnost i mnogu potesko od IT no sepak ima firmi sto gi pocituvaat zakonite i obratno. Isto i tuka.

Tesko deka nekoj mozhe da proceni so sigurnost vo koja nasoka kje prodolzi sektorot. Inaku, ako zborime za Makedonija, mojata procena e deka platite stagniraat a brojot na vraboteni e namalen.
Ова се детали кои зависат од фирмата. Познавам повеќемина што беа отпуштени како технолошки во изминатава година, и беа од различни фирми (дел од доста големи фирми). Особено тестери, речиси и да не сум сретнал спогодбен, а интервјуирав едно 80 луѓе на почетокот од годината, третина беа технолошки и без работа со месеци).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom