Исланд

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
230432-svetik.jpg

никогаш не ми паднало на памет да помислам да некогаш отидам таму, но прочитав некои навистина интересни факти за нив-
бил ли некој од вас таму?
државичка со вкупно 320.000 жители- живо ненаселена , а до втората светска војна броела само 50.000 жители
Бидејќи таму населението меѓусебно се познава при развод паровите секогаш се трудат да одржуваат добри односи.
место презимиња во Исланд —има патроними. Кон името на таткото се додава честицата «сон» (син ) или «дотир» ('ќерка), и се добива, например, Silia Palmarsdottir, то ест Силија ќерка Палмарсова.:pos:
Во Рејкјавик сметаат дека е сосема нормално ако отидеш во маркет во пижами.
Исландците се уверени, дека секнувањето на носот — е штетно за здравјето па затоа зима тие наместо да го издувуваат - секнат носот тие си го подголтнуваат шлајмот и..
А за разлика од тоа плукањето не го сметаат за неприлично, туку напротив.Дури и девојките без проблем плукаат по улици и општествени места.
во Исланд зимите и не се којзнае колку ладни , температурата ретко да падне под -6 степени Ц, но затоа пак зимите се темни. 21 декември —е најкраткиот ден во годината Сонцето изгрева во в 10.30, а заоѓа во 16.00 ч.
Сите жители користат рибино масло да избегнат рахитис

За да поминеш ноќ со исландска девојка никави мајсторлаци не ти се потребни, мнозината од нив се , easy going, па затоа во Рејкјавик чести гости се шпанците и италијанците :pos:

fa21a54b419b29b9bd8bc9c82c2bf82b.jpg

Нај популарни професии во Исланд се — уметник, музичар или дизајнер. секој втор е бармен
Исландците се шекнуваат по Евровизијата , и во време на нејзината транслација цела држава ја следи покрај своите ТВ-а.
Во Исланд нема ресторани на Мекдоналдс, последниот е затворен во 2008 год. за време на кризата.
нај популарни имиња во Исланд: машки — Јон и женски — Гуврун. Но, распространети се и старинските митолошки имиња, например, aðalsteinn, што означува «главен камен ».
Јазикот во Исланд практично не се изменил за последните 1000 години, така во него се среќаваат букви, исчезнати од англискиот, плус жителите без никакви проблеми можат да ги читаат старинските саги на викинзите во оригинали.
Тие немаат вооружени сили.
Полицијата во Исланд не носи оружје, ниту пиштоли не добиваат.
Во домовите на Исланд , има систем на централно греење, и тоа бесплатно
До седумдесетите години од дваесетиот век законот во Исланд им дозволувал на жителите комотно и неказниво да убиваат турци. Тоа е поврзано со тоа што во минатото турските пирати често ги ограбувале исландските села.
До ден денес дозволиво им е да убиваат бели мечки за прехранување.
Национално јадење им е — хаукарл — исечено на мали парчиња труло месо од гренландска ајкула. Ако не се џвака туку само се проголта —може да се јаде , но ако се разџвака тогаш ќе се почувствува «волшебниот» вкус на мочевина.:sick: гренландската ајкула нема уринарни патишта и нејзиното месо го содржи отровниот амоњак . Па , за да може месото да биде погодно за јадење , него го оставаат на три месеци да трули под земја .:sick:

Мнозинството исландци веруваат во елфови и тролови, што доведува до проблеми при изградба на куќи и улици. .Па пред да почнат со изградба се консултираат со местните «веди» за тоа дали е можно да се помести тој или оној камен да не живее под него некој елф. . Некогаш за да не го повредат -разлутат елфот а треба да се тргне некој јамен , исландците извршуваат магични обреди, например, некое време го држат каменот во бакар ......

Ладно бе cool таму,седи мирен..не ти треба то :)

И сигурен си дека турски пирати ги ограбувале во минатото :unsure: Зарем турците дур до таму стигнале ихии..

Турски пирати до Исланд?Не им е ладно бе ќерата :eek:

Ептен опуштени ако е ова вистина така, ама сонцето изгрева во 10:30, а заоѓа во 16:00...not good-son!

Турски пирати до Исланд?Не им е ладно бе ќерата :eek:

Ептен опуштени ако е ова вистина така, ама сонцето изгрева во 10:30, а заоѓа во 16:00...not good-son!

Мислам да таму е друг систем..сонцето еден период од годината свети по 20-тина часа,само неколку часа е ноќ,а во друг период обратно..Не сум скроз сигурен,или за Гренланд беше тоа..

Нешто за тоа со Турците:
http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Abductions

Баш и не биле Турци, Бербери-гусари во служба на Султанот. И да, во тој краток период, морнарите од Северна Африка им парирале на западноевропските. Чести биле битките на западните европски брегови.

Мајмун кул мајмун, не ти одговара тебе Исланд,барај некоја потопла земја. :D

Мајмун кул мајмун, не ти одговара тебе Исланд,барај некоја потопла земја. :D

балавац...
bounce.gif

веројатно ти недостасува многу , а очигледно е дека ти недостига елементарното домашно воспитување.Треба сериозно да си поработиш на себеси, јас не сум компетентен да ги лечам твоите фрустрации
--- надополнето: 28 мај 2013 во 23:44 ---
..

.
околу темата
Водопадот (Detifoss), расположен во Исланд , и е најмоќниот во Европа: во секунда исфрла околу 500 м³ вода

Гејзерските полиња сами по себе - се едни од визитните картички на Исланд .Ги има над 250 групи , кои во себе вклучуваат повеќе од 7 000 одделни врели извори

514-picture_big.jpg

Согласно исландскиот закон, деца до 12-годишна возраста НЕ можат да бидат оставени без присмотра. Родителите се должни да ги одведат во школо и да ги предадат " лично на рака" на наставникот , а вечерта да ги земат од таму лично од него.Децата до таа возраст не можат да бидат оставени сами дома

балавац...
bounce.gif

веројатно ти недостасува многу , а очигледно е дека ти недостига елементарното домашно воспитување.Треба сериозно да си поработиш на себеси, јас не сум компетентен да ги лечам твоите фрустрации

Абе, те погодив за време на ПМС?

околу темата

Отсекогаш сум му се восхитувал на Рејкјавик, посебно на шарените кровови кои изгледаат како мозаик. А отсуството на високи згради е уште еден раритет плус.
iceland1.jpg

А сликава:

Ellidaey-Island-Iceland.jpg

Сум ја гледал и порано ама не ни знаев дека било во Исланд, баш пред некое време прочитав каде е островот.
За времето-поради тоа што сонцето изгрева во 10 а заоѓа во 16 часот ми изгледа како идеално место за љубителите (како мене) на зимското сметање на времето. :свиркам:

Државата во која сакам да живеам, барем мал дел од мојот живот. Се надевам дека во брзо време ќе може да ја посетам, едноставно културата, народот, природата, музиката, историјата ме тераат да одам и да го видам тоа место.

Да не цитирам пост од мај, не сум Кул во ЧДА :D Всушност, во скоро сите држави што не се на Балканот е нормално во што сакаш да отидеш во продавница, не само во пижами.

Поздрав! Студирам угостителство и туризам. Имав задача да го направим видеото на некоја тема и да го поставам на Youtube. Изабрав Исланд како тема, затоа што многу ми се допаѓа земјава. Потребно е да имам преку 500 прегледи. Ако е некој заинтересиран да го погледне видеото и да научи нешто ново за Исланд, нека погледне, многу би ми значило! Благодарам однапред! :)
https://www.youtube.com/watch?v=jHfYCvLzReU

• Ми се допаѓа
Reactions: M-1

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom