Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
ова е ваљда одговор на американците за амбасадата што им ја направија лом пред некој ден
Иран нема да стигаат никого воено бидејќи Иран нема пари за леб, уште помалку за С-400 или СУ-30. Ако продолжат со оваа стратегија што ја водат моментално, ќе банкротираат за нецела година.
Секогаш е тоа така, помалите го извлекуваат дебелиот крај
А @Gag мислам дека ептен ги потценуваш Иранциве, кои имаат сериозно влијание и воена моќ на тој потег од Либан преку Сирија до Ирак па и Јемен и сериозна штета може да направат на било кого..
Патем избори се ближат, тоа што го кажуваше за Обама изгледа он го мислел
Прегледај го приврзокот 227170
За Иранците незнам, имам колега Ирачанец, не дека го чита форумов, ама е на исто мнение со грото на форумот.Se prasuvam dali Irancite go citaat forumot![]()
Јави се во Иран е-амбасу и ако не го читат под (х)итно да почнатSe prasuvam dali Irancite go citaat forumot![]()
Ne stvarno neka im javi nekoj, greota e vakvi analizi i taktiki da ostanat nezabelezani.Јави се во Иран е-амбасу и ако не го читат под (х)итно да почнат![]()
Свесен сум дека Иран за разлика од арапските соседи е компетентна нација и дека има способност да го запали цел регион и да ја размрда светската економија (преку затварање на Хормуз). Но тоа им е последна опција.
Во однос на тоа што се случува сега, Иранската економија е во незавидна положба особено по враќањето на американските санкции. Има големо незадоволство кај народот бидејќи голем дел од буџетот наместо за домашни цели се троши надвор финансирајќи ја Сирија, Хезболах и шиитски групи во Ирак и Авганистан. Пред еден месец имаше протести во Иран каде што иранските власти испоубија 1500 цивили.
Иран до сега дејствуваше преку трети сили како гореспоменатите групи, токму убиството на Солеимани следеше низа на ескалиции кои започнаа откако ирачка шиитска група бомбардираше американска база со Град при што загина еден американски работник а беа ранети неколку американски војници.
Во Сирија, Израел регуларно бомбардира ирански конвои, бази итн при што загинуваат ирански војници па Иран освен закани нема превземено никакви акции против Израел.
Ќе видиме што ќе се случи наредно, ситуацијава не е за потсмев, но да бидеме реални, Иран е во незавидна положба и се соочува со САД - најсилната држава на планетата - и затоа јас мислам дека нема да продолжат да ја ескалираат ситуацијата.
Едит : Океј, најдов две интересни работи. Можеби позицијата на Иран и не е толку лоша но сепак на долг рок ако продолжат вака ќе бидат, повеќе или помалку, марионети на Кина/Русија.
E pa deka e ili se na isto mnenie so nas , zatoa se tie tamu kade so se i nie sme tamu kade sto sme. Nisto ne e slucajno.За Иранците незнам, имам колега Ирачанец, не дека го чита форумов, ама е на исто мнение со грото на форумот.
Ne stvarno neka im javi nekoj, greota e vakvi analizi i taktiki da ostanat nezabelezani.