Молчењето на Пекинг за Иран е најтрпеливиот и најразорниот потег на шаховската табла; Кина ја гледа Америка како ја демонтира сопствената хегемонија во реално време, додека тивко го наследува секој сојуз што Вашингтон го гори. Наполеон викаше никогаш да не го прекинуваш непријателот кога прави...
off.net.mk
Не знам како никој не приметуе дека текстов е пишан со помош на AI.
Хуманитарниот аспект на војната: Водата.
Сите на Блискиот Исток имаат проблем со снабдувањето со вода. Многу од државите се зависни од десоленизација на морска вода. Дури и Израел некои 60-80% од водата ја добива преку „отсолување“ на морска вода... Уништување на ваквата инфраструктура ќе предизвика хуманитарна катастрофа.
Епа една од постојките за десализнација на вода на Иран денес била уништена, и прашање на време кога тоа ќе продолжи - и потоа ќе биде возвратено и од иранска страна.
I think cheerleaders on both sides are being too flippant. Iran is suffering severe attrition to its conventional military forces. It's conventional navy has been wiped out (though it wouldn't have made a difference either way). Its air force is grounded or destroyed and its air defence is being degraded.
There's a good chance the US and Israel could achieve air supremacy in the coming weeks, which would make shortages in stand-off munitions meaningless, as the US could instead dip into its immense stockpiles of cheap-ish gravity bombs and such, and bomb most of Iran at will, in free hunting mode.
The US-Israel coalition could also ramp up attacks against Iranian energy and water infrastructure, potentially leading to large-scale humanitarian catastrophe. Iran is facing a long-term austere war economy situation, and it's hard to tell how long it would be able to weather that.
However.
The Iranians have succeeded at severely degrading US radar installations and missile defence in the region and interceptor stockpiles are running low. They still have deep stockpiles of missiles and drones and they are keeping the Straight of Hormuz closed, sending shockwaves through the entire global economy. The US' vassal states in the Gulf are suffering and may fall into a death spiral soon-ish (unless they push for deescalation via distancing themselves from the US).
US military bases in the area have been devastated. Air supremacy over the entire country has not been established - localized air superiority, sure, but a majority of strikes are still stand-off munitions and the eastern half of Iran remains entirely untouched so far.
The Iranians can respond to escalation by targeting infrastructure in Israel and the Gulf states, having the capability to *also* cause widespread humanitarian catastrophe. Desalination plants, electricity generation, a lot of juicy targets that remain untouched so far.
The Straight of Hormuz is closed. Trump has claimed the US Navy would reopen it, but the IRGC speedboat fleet is mostly untouched so far (the "actual" Iranian Navy you'd expect to play a role in the war) and the Iranians can potentially strike US ships going through the Strait with a variety of weapons.
According to some napkin math, even if Iran's conventional forces are truly defeated from the air, decentralized IRGC forces with localized drone stockpiles and production will retain the ability to lob several Shaheds a day at the Strait of Hormuz pretty much indefinitely.
It's a race against time on both sides with many levels of escalation still open.
Да се потсетиме само дека Русија која има далеку поголема огнена моќ од Иран, и после 4 години бомбардирање ја нема целосно уништено Украинската енергетска мрежа, а Иран кој е во подредена положба ќе уништувал нафтени и водоснабдувачки индустрии.
Тажно е кога после години и години висење по геополитички дискусии - сеуште разбирањето ти е колку на просечен нафо бот... Јбг, ваљда е последица од самото битисување како нафо бот.
Автоматски споено мислење:
Fun fact: Русија можеше во првите недели/месеци да ја нулифицира енергетската инфраструктура на Украина.
Fun fact2: Тие ХХ килватните станици (најголемите) сеуште горе долу избегнуваат да ги гаѓаат.
Некој како тебе не ни се прашува зошто. Тоа ти што „знаеш“ ти е доволно: „америка стронк, русија бад“.
Fun fact3: Иран има куп неупотребени дронови и проектили, противниците имаат сѐ помалку ПВО и радари, економска инфраструктура е sitting duck и ќе гори во првиот момент кога Иранците ќе решат да ескалираат (или кога ќе бидат доволно очајни).
Да се потсетиме само дека Русија која има далеку поголема огнена моќ од Иран, и после 4 години бомбардирање ја нема целосно уништено Украинската енергетска мрежа, а Иран кој е во подредена положба ќе уништувал нафтени и водоснабдувачки индустрии.
Русија ја нема уништено цела енергетска мрежа во Украина зашто не сакала, не зашто не можела, тука има огромна разлика.
Иран ги погоди америчките бази најбранети најскапи на свет со најмодерни најскапи радари системи итн, го ракетата Телавив, град со можеби најдобра пво на свет што да неможе да акне по една на арамко и остали? Ете ги чаршафите плачат дека Америка не ги бранела се одмкнале за бранење накај Епштајн ланд.
Енергетскиот синџир е веќе нарушен сообраќајот на теснецот е сведен на нула, Германија пола евро поскапе литар дизел, исто и слично е низ цела Европа, САД трга санкции за руски енергенси за да се стабилизира пазарот, и пази Иран ги нема ни нападнато рафинериите и гасоводот е а веќе е енергетска криза.
Само како у цела оваа ситуација воденицата се сврте пак накај Русија се наполнија пари, а допрва им иде уште појак бран.
Русофобтардијата страда душевно, плачење на Х мрсули до земја.
Само како у цела оваа ситуација пак воденицата се сврте пак накај Русија се наполнија пари, а допрва им иде уште појак бран.
Русофобтардијата страда душевно, плачење на Х мрсули до земја.
Домино ефект имаш и тука. Вчера епопеии пишува кога ги напаѓаа радарите во Русија.
Успех невиден за Нато ова пардон подмладокот на Нато. Па јеботе на таа пара, срамота е 30+ земји и еден радар успех да го сметаат.
Е сега најаките радари евер на светот им ги направија пифтија, при најакото пво и разузнавање евер. И тоа еденИран нели без помош од воена моќ како Нато и кој е 45 години под санкции И имаш молк. Релативизирање. Шахот го барале ова ајатолахот па ајатолахот.
Јасно му е сѐ ама толку е навлезен у амерички шyпaк да ништо не му останува освен глумење лудило
Ова е интересен момент, ама не се коментира овде - прееска ја поставив изјавата на иранскиот претседател дека нема повеќе да ги напаѓаат соседите од каде нема да има непријателски напади. Пораката меѓу редовите е: „Не оставајте Америте/Израелците да напаѓаат од ваша територија и ќе бидете безбедни“.
Важно е да се знае дека Иран во секое време може пепел да ја направи целата инсталација за нафтена/гас индустрија, тоа кошта многу пари и многу години градење. Кој не разбира колку е ова важно, нека ја препрочита претходната реченица. Но не е само тоа, пошто ако Иран ги уништи капацитетите за десалинизација на вода во истите тие држави следно што ќе им преостане ќе биде евакуација на населението од тие држави. Популацијата е преголема за природните извори на вода во тие држави.
Ситуацијата е лоша и со резервите на храна, иако тоа е полесно да се доставува однадвор. Но истовремено е скапо и бара логистика која се распаѓа.
Ова го збориш како да на Иран нафтата му е хоби, како да живеат од некоја друга индустрија. Па ако они се дрзнат да удрат по нафтени постројки на соседите тогаш и нивната нафтена индустрија ке биде збришана за 15 минути, ке ги вратат у камено доба.
Исто е и со водата. Иран ова лето имаа невидени проблеми со водата. Техеран беше во тешка состојба со снабдување со вода. И сега ако во оваа состојба ги удрат по водата, и камилите ке им умрат од жед.
Малку Зоки Поки ти е муабетот.
Ова го збориш како да на Иран нафтата му е хоби, како да живеат од некоја друга индустрија. Па ако они се дрзнат да удрат по нафтени постројки на соседите тогаш и нивната нафтена индустрија ке биде збришана за 15 минути, ке ги вратат у камено доба.
Ова го збориш како да на Иран баш сега во моментов западните да не работат со сите сили за да ги вратат у камено доба.
Од што тоа точно треба да се либат Иран и да не се „дрзнуваат“, кога буквално САД и Израел водат војна против нив и ги убиваат масовно. Истиот глуп муабет дека Русија немало да употреби нуклеарки за да се брани, ако мора. Така и Иран немало да гаѓа пречистителни станици за вода (како што иранските сега се гаѓаат) и немало да уништиваат нафтени инсталации затоа што и нивните иранските ќе биле уништени. Па ги боли кypот за нафтената индустрија, ако остнат живи ќе ја изградат пак. Ако изгубат што кyp ќе им вреди таа нафтена инфраструктура. За да им ја остават гратис на Евреите?
Риалити чек: Со ова темпо за окулу недела дена ќе има повеќе цивилни жртви во Иран - отколку за сите овие години војна во Украина.
Како паднати од Марс сте, вие што следите западни вести. Баш пошто следите западни вести, ви го перат мозокот џилитка светкав е, празен.
Исто е и со водата. Иран ова лето имаа невидени проблеми со водата. Техеран беше во тешка состојба со снабдување со вода. И сега ако во оваа состојба ги удрат по водата, и камилите ке им умрат од жед.
Малку Зоки Поки ти е муабетот.
Па ако они се веќе сјебани зашто да не ги сјебат и тие наоколу кои го помагаат нивните непријатели? Ситуацијата засега не е дојдена до таа точка но ако дојде резултатот е очекуван.
Зоки поки муабет е да дркаш на Епштајн коалицијата, а последиците од нивните постапки директно ти го прават животот потежок.
Ова го збориш како да на Иран баш сега во моментов западните да не работат со сите сили за да ги вратат у камено доба.
Од што тоа точно треба да се либат Иран и да не се „дрзнуваат“, кога буквално САД и Израел водат војна против нив и ги убиваат масовно. Истиот глуп муабет дека Русија немало да употреби нуклеарки за да се брани, ако мора. Така и Иран немало да гаѓа пречистителни станици за вода (како што иранските сега се гаѓаат) и немало да уништиваат нафтени инсталации затоа што и нивните иранските ќе биле уништени. Па ги боли кypот за нафтената индустрија, ако остнат живи ќе ја изградат пак. Ако изгубат што кyp ќе им вреди таа нафтена инфраструктура. За да им ја остават гратис на Евреите?
Риалити чек: Со ова темпо за окулу недела дена ќе има повеќе цивилни жртви во Иран - отколку за сите овие години војна во Украина.
Како паднати од Марс сте, вие што следите западни вести. Баш пошто следите западни вести, ви го перат мозокот џилитка светкав е, празен.
Охохооо... Каква иронија. Погледај се во огледало.
Не го удираат по водата, струјата, храната, нафтата.... ударите во главно се по воените капацитети и постројки.
Цивили гинат и ке гинат, колку ке загинат зависи од Иран до каде ке ја тера оваа слепа работа.
Која слепа работа? Иран го нападнаа на најбрутален можен начин, сега се брани.
Или не треба да се брани? Да му ја остават државата на тацна на Епштајн коалицијата.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.