Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Според застапниците на теоријата дека се е однапред испланирано, до сега требаше да паѓаат бомби врз режимот. Не мислам на членовите на форумов да не бидам сфатен погрешно, туку глобално, сите кои ја застапуваат таа теорија дека се е однапред добро смислен план на Евреите и САД.

На терен, делува како САД и самите да се изненадени од шансата што им се укажа, па сега Дони им вика издржете уште некое време, ќе пробаме да стасаме. Правиме напори...

Се плашам дека нема да стасаат и ќе биде ова уште еден случај на задушени протести во Иран.

Имам длабока одвратност и разочараност од фактот што израелските воени операции резултираа со десетици илјади палестински жртви, а притоа не се виде вистинска самокритичност или грижа за цивилниот живот. Но воеднаш вас ви станаа важни животите на некој Ахмад или Хаким. Или правата на некоја Фатима. Што можеш да ја најдеш на Линкид и која е нуклеарен физичар и има 10 пати поразвиена толерантност кон другите религии од некој куртон западен Јбг дно дна.

А Израел доколку водеше операции од утре за денеска. Пааа немаше да е таму кај што е моментално.

Последно уредено:
Имам длабока одвратност и разочараност од фактот што израелските воени операции резултираа со десетици илјади палестински жртви, а притоа не се виде вистинска самокритичност или грижа за цивилниот живот. Но воеднаш вас ви станаа важни животите на некој Ахмад или Хаким. Или правата на некоја Фатима. Што можеш да ја најдеш на Линкид и која е нуклеарен физичар и има 10 пати поразвиена толерантност кон другите религии од некој куртон западен Јбг дно дна.

А Израел доколку водеше операции од утре за денеска. Пааа немаше да е таму кај што е моментално.
И јас сум разочаран што истите луѓе кои се потресуваа за Палестина, организираа протести по цел свет, радикализираа студенти по кампуси, одеа со флоти до Египет и плачеа да ги пуштат во Газа, феминистки кои не се симнуваа од твитер... сега ги нема никаде кога војска и полиција со снајпери пука по народ. Дури некои се радуваат на сликите од тела во body-bags. Одвратно во секој случај, ама тоа е што е.

И јас сум разочаран што истите луѓе кои се потресуваа за Палестина, организираа протести по цел свет, радикализираа студенти по кампуси, одеа со флоти до Египет и плачеа да ги пуштат во Газа, феминистки кои не се симнуваа од твитер... сега ги нема никаде кога војска и полиција со снајпери пука по народ. Дури некои се радуваат на сликите од тела во body-bags. Одвратно во секој случај, ама тоа е што е.
Кога страдаа Палестинците, бројката на цивилни жртви беше астрономска, а реакцијата кај многумина беше или минимална или селективна. Затоа мојата критика е кон начинот на кој различни трагедии добиваат различна тежина во јавноста. Сметам дека човечкиот живот треба да има иста вредност, без разлика на етничка или политичка припадност. Ама ти како се имаше произјснето. Кур ме боли, само да падне режимот. И тука се губи секоја човечност. Ќе излезете утре на протест против режимов во Иран? :D Контра тие либералите/зелени или каква и да е секта.

Кога страдаа Палестинците, бројката на цивилни жртви беше астрономска, а реакцијата кај многумина беше или минимална или селективна. Затоа мојата критика е кон начинот на кој различни трагедии добиваат различна тежина во јавноста. Сметам дека човечкиот живот треба да има иста вредност, без разлика на етничка или политичка припадност. Ама ти како се имаше произјснето. Кур ме боли, само да падне режимот. И тука се губи секоја човечност.
А оти не ти е толку гајле за Украинските жртви во Лвов и Киев??

Затоа што тие сами си ја бараа бељата. Особено за тие од Лвов . Од секад наци, анти - руси, до после втора светска и анти -пољаци. Азов батаљонот е од таму. Тие се четници, усташи и балисти у едно.
Единствена позитива им е само што имаат мрзено и евреи.

Кога страдаа Палестинците, бројката на цивилни жртви беше астрономска, а реакцијата кај многумина беше или минимална или селективна. Затоа мојата критика е кон начинот на кој различни трагедии добиваат различна тежина во јавноста. Сметам дека човечкиот живот треба да има иста вредност, без разлика на етничка или политичка припадност. Ама ти како се имаше произјснето. Кур ме боли, само да падне режимот. И тука се губи секоја човечност. Ќе излезете утре на протест против режимов во Иран? :D Контра тие либералите/зелени или каква и да е секта.
Човечкиот живот, оној на обичниот човек, не на убијци, криминалци и друг олош, има иста вредност. Мене ми е жал и за Палестинците и за Израелците и останатите на концертот кои беа убиени од Хамас. За жал, таквото мое гледање наиде на осуда, требало само за Палестинците да ми биде жал. Секако дека тие погинаа во многу поголем број, тоа беше неминовно за жал, секогаш е така кога се оди против голема сила. Колку Турци убиле нашите во Илинденското востание, а колку наши убиле Турците кога го задушиле истото? Колку убивале Германците за секој убиен Германски војник? Ги знаеме одговорите на овие прашања.

Истото е во Иран, народот е дигнат против опресивен режим. Жртвите се неминовни. Не знаеме колку се, но сигурно илјадници, а после задушувањето ќе има уште повеќе. Човечки е да им се помогне да живеат во општество во кое нема да ги бесат за протести, или да ги пукаат со снајпери.

Хах директно ти се тие од Ливов поважни од овие другиве нели? Само за муабет пред околу 14 дена убија 20 луѓе во Херсон кај што славеа Нова Година.
Се согласувам дека ако зборуваме за цивилни жртви, тогаш мора да ги земеме предвид сите и во Киев и во Ливов, но и оние што страдаа претходно во Донбас, Луганск и Одеса. Таму загинаа илјадници луѓе и тие трагедии не може едноставно да се игнорираат. Но токму затоа аргументите за "неоправдана" или "оправдана" реакција стануваат многу покомплексни отколку што ги претставуваат едноставните медиумски наративи. Историјата на конфликтот е подолга, со повеќе актери и повеќе грешкиАко сакаме да зборуваме принципиелно за човечки животи, тогаш не смееме да ги забораваме ни тие 12.000 од Донбас, ни оние што гинат денес. И тука јасна е причината зошто Русија ја започна операцијата покрај веќе очигчедните безбедносни причини.
Човечкиот живот, оној на обичниот човек, не на убијци, криминалци и друг олош, има иста вредност. Мене ми е жал и за Палестинците и за Израелците и останатите на концертот кои беа убиени од Хамас. За жал, таквото мое гледање наиде на осуда, требало само за Палестинците да ми биде жал. Секако дека тие погинаа во многу поголем број, тоа беше неминовно за жал, секогаш е така кога се оди против голема сила. Колку Турци убиле нашите во Илинденското востание, а колку наши убиле Турците кога го задушиле истото? Колку убивале Германците за секој убиен Германски војник? Ги знаеме одговорите на овие прашања.

Истото е во Иран, народот е дигнат против опресивен режим. Жртвите се неминовни. Не знаеме колку се, но сигурно илјадници, а после задушувањето ќе има уште повеќе. Човечки е да им се помогне да живеат во општество во кое нема да ги бесат за протести, или да ги пукаат со снајпери.
Токму затоа мојот проблем со твојот став не е во тоа што ти е жал за сите туку во начинот на кој ги објаснуваш масовните жртви како "неминовни". Нема грешка.
Кога ќе кажеш дека е „нормално“ поголемата сила да убива илјадници цивили бидејќи "секогаш било така" тоа повеќе личи на рационализација на злосторства отколку на принципиелен хуманизам. Историјата што ја наведуваш Илинден, германските одмазди, угнетувачки режими не е оправдување, туку предупредување за тоа колку лесно големи сили газат по цивили кога никој не ги држи одговорни. Како пример Сад нели. Али океј не е тоа тема. Незнам зошто прошируваш. Тоа е слабост во дебатава а не силна страна. Неможе да биде така се случило да се изендачи со тоа што е правилно. Историјата покажува што слчувало но не дефинира што е правилно.

И второ:
ако човечкиот живот навистина има еднаква вредност, тогаш не можеш да очекуваш селективна емпатија од другите, а твојата да биде прогласена за единствено морална. Не можеш да кажуваш дека е "човечки" да се помогне на Иранците а во исто време да релативизираш или нормализираш десетици илјади мртви цивили на друго место како „нуспроизвод“ на судир со голема сила. Неможеш да тврдиш дека сите животи се еднакво вредни ама жртвите се во едни случаеви се неминовни. Ова го продаваат пријателите од Пентагон или Вашингтон кога напаѓаа свадби и веселби низ Пакистан. Потепаа тон цивили ама исламот не се намали, напротив.
Ја разбирам внатрешната омраза на дел Македонци кон Албанците и кукањето на влијанието од С.Арабија и Катар, Турција и тн. Ама сепак тоа не е од Иран.

Иранските жртви не се „поправилни“ од палестинските или украинските.
Но исто така ни палестинските не се „неминовни“.
Тоа што нешто се случува често во историјата не го прави автоматски легитимно или неизбежно.

Ако навистина застанеме на позицијата дека сите животи се еднакво вредни тогаш мораме да бидеме подеднакво критични кон секоја власт секоја армија и секој режим без изземања и без историски романтизации.

Илинден, германските одмазди, куроболието од големи сили сите тие примери се трагедии што денес ги разбираме како неправда, не како природен или оправдан исход.

Што мислиш доколку се остави режимот на мира неколку децении? Ќе доведе тоа до ослабување на исламскиот фундментализам преку модернизација на земјата? Ама престметките се тие на Израел. Дека Иран ќе претставува безбедносен проблем за нив. Сепак Израел е 10 милионски а Иран е веќе 90 милиони. Можеме само да претпоставуваме како би се развивал Иран доколку се остави на мира. Ете нели С.Арабија не е секуларна но спред вас уво ве боли за нив и е развиена. Катар, ОАЕ,Малезија, Малдивите и тн. Суштината е ниту една од нив не претставуава безбедносна опасност за Израел и поради не е на тапет. А не филмовите права на жените, права на педерите, секуларна ова она. Тоа можеш на некој неписмен да му го продаваш. Јбг.
Продолжи да мислиш дека Израел е Македонија и ќе ја остави својата судбина во рацете на бинго-лотарија или на некој зевзек како Трамп. Не, не викам дека се избраниот народ, ама дека се моќни се, и тоа многу.

Те оставам сега да релативизираш понатаму за „лошиот Иран“. Се надевам дека еден ден ќе можеш да ја посетиш таа земја па да можеме поопширно да дебатираме.

Тешко е да се дискутира со дел од вас, за жал. Најчесто поради Straw Man Fallacy кој ви се случува цело време, а верувам несвесно. Ти никаде не побиваш ништо што сум кажал. Поставуваш своја теорија, дека моето мислење е „релативизирање“ и понатаму ги побиваш тие што релативизирале нешто.

Јас никаде не ти релативизирам ништо. Немам ни агенда ни коњ во тркава. Тоа што ти го пишувам се ноторни, видливи факти. Кога ќе се дигнеш против посилен, трпиш последици. Секаде е така, и затоа тие што трпат последиции бараат помош.

„Неминовно“ не е ни релативизирање ни оправдување. Неминовно е неминовно. Фактичка ситуација. Шаблон повторен безброј пати. Не значи дека немам емпатија кон тие кои неминовно ќе загинат. Значи само дека го констатирам тој факт.

Ти ако внесуваш лични емоции во моите зборови, или ако дискутираш со мене со недоверба во мојата искреност, секој пат ќе ти се случува истово, ќе се распишеш на големо за работи кои нити ги мислам нити сум ги кажал.

На страна тоа, ако е ова се организирано од Израел и САД, делува многу аматерски. Поверојатно во моментов е дека муџите ќе потепаат едно чудо народ и се ќе продолжи како што и беше. Повеќе ми делува како немирите да ги фатија неподготвени па сега се мобилизираат.

Затоа што тие сами си ја бараа бељата. Особено за тие од Лвов . Од секад наци, анти - руси, до после втора светска и анти -пољаци. Азов батаљонот е од таму. Тие се четници, усташи и балисти у едно.
Единствена позитива им е само што имаат мрзено и евреи.
Абе сега брате, не можеш така флагрантно да речеш си ја бараа белјата. Така можиш да речиш за секој погинат, за секоја група, па и за жртви на цел народ, абе ајде си ја бараа бељата.

И што толку сте се запнале во тој Азов баталјонот, кога тој од своето постоење најмногу броел 2200 војници.

Неговото постојано споменување овде на некој што не знае ќе си речи ко за десетици илјадна војска се работи.

И во Руската армија има баталјони кои малку негуваат наци идеологија, постирав слики тука, ако сакате ќе ги барам пак.
Хах директно ти се тие од Ливов поважни од овие другиве нели? Само за муабет пред околу 14 дена убија 20 луѓе во Херсон кај што славеа Нова Година.
Се согласувам дека ако зборуваме за цивилни жртви, тогаш мора да ги земеме предвид сите и во Киев и во Ливов, но и оние што страдаа претходно во Донбас, Луганск и Одеса. Таму загинаа илјадници луѓе и тие трагедии не може едноставно да се игнорираат. Но токму затоа аргументите за "неоправдана" или "оправдана" реакција стануваат многу покомплексни отколку што ги претставуваат едноставните медиумски наративи. Историјата на конфликтот е подолга, со повеќе актери и повеќе грешкиАко сакаме да зборуваме принципиелно за човечки животи, тогаш не смееме да ги забораваме ни тие 12.000 од Донбас, ни оние што гинат денес. И тука јасна е причината зошто Русија ја започна операцијата покрај веќе очигчедните безбедносни причини.
Во војна, се убива, и како што кажа Ио Соно, ако речиме дека има жртви и ако констатираме факт и мислење, тоа не значи дека не сочувствуваме и не ни е жал, сепак тоа е реалноста која мора да ја предочиме за во иднина колку може да одбегнуваме слични ситуации, т.е. да учиме од минатото.

Да, ќе ги спомнеме сите, и се согласувам дека секој човечки живот е вреден. Јас не ги оправдувам Украинците за своите дела во Источна Украина со руското население, ама исто така го осудувам и обратното. Ама колку и да сакам да ги оправдам Руските операции, во никој случај нема оправдување бомбардирање на Киев и Лвов, реално.

Истото е во Иран, народот е дигнат против опресивен режим.
Платеници се тоа, покрај нив има и по некој наивен како кај нас шарената револуција кога беше ама у основа све е тоа спонзорирано.

Интересно.Воукериве се притресоа за Палестинциве а кога е во прашање убивањето на на цивили во Иран од страна на режимот никаде ги нема. И уште се судриле со антирежимските ирански демонстранти во САД.Се повеќе сомнежи се јавуваат за тоа чиви платеници се уствари???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom